Rămâi conectat

Știri

Black Friday 2020: Cum ne asigurăm că plata online, cu cardul, este „OK”

Publicat

în

Tu ești în siguranță atunci când faci cumpărături online? În perioada Black Friday,  magazinele online se laudă cu vânzări record. Înainte de a intra în goana după reduceri, află ce măsuri de securitate poți să îți iei atunci când plătești pe internet cu cardul.

Nu te poți proteja dacă nu știi ce riscuri apar pentru contul tău bancar atunci când folosești cardul pentru a plăti produsele cumpărate online. Prin urmare, pe internet trebuie să te ferești de viruși, dar și de fraude.

În ceea ce privește virușii, mai multe banci, ne atenționează că există anumite programe malițioase care pot infecta calculatoarele. Virușii sunt niște programe prin care sunt furate informațiile tale sensibile, de exemplu datele personale și financiare, care sunt folosite apoi pentru a face tranzacții fără voia ta.

Există mai multe tipuri de viruși și care se comportă diferit. De exemplu, îți poți compromite datele dacă apeși pe un anumit link prin care vei accesa un site fals care imită site-ul atacat. Dacă îți introduci datele acolo, acestea vor fi furate. De asemenea, poti primi mesaje ce par a fi trimise din partea unor surse de încredere, precum banca, prin care ți se cer anumite informații financiare sau identitatea personală.

De aceea, trebuie să știi că băncile nu-ți vor solicita niciodată date personale sau informatii vitale, precum numărul cardului, data la care expiră, PIN-ul, parola de Internet sau Mobile banking, prin accesarea unui link transmis prin e-mail.

Cum te poți proteja de eventualele riscuri

Acum, pentru că știm care sunt pericolele la care suntem expuși în mediul online, trebuie să aflăm cum ne putem proteja în fața acestora. În acest sens, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne face câteva recomandări, dar și pe site-urile băncilor putem găsi informații referitoare la securitatea online.

1. Nu divulga nimănui datele cardului (cele 16 cifre ale numărului cardului, luna și anul când expiră, numele deținătorului cardului, codul CVV) sau informațiile tale personale și nici nu ține cardul și codul PIN în același loc. Nu este îndreptățit să îți ceară codul PIN nici măcar personalul băncii sau al poliției. Tot pentru a face cât mai greu de furat datele tale, nu folosi opțiunea de memorare automată a datelor de acces de către browser și deconectează-te întotdeauna de la aplicația de Internet Banking.

2. Folosește parole complexe și bine gândite în detrimentul unora ușor de ghicit, precum data zilei de naștere. De asemenea, ești mai în siguranță dacă nu folosești aceeași parolă pentru mai multe conturi.

3. Cumpără numai de pe calculatoare sigure, de preferat calculatorul personal, la care doar tu ai acces. Computerele publice, cum sunt cele din Internet Cafe-uri, nu sunt sigure și riști să ți se fure parolele și datele de pe card. Aceeași este situația și dacă vorbim de o rețea publică de internet fără fir, chiar dacă folosești propriul dispozitiv.

4. Folosește un program antivirus de încredere, pe care să îl actualizezi periodic, pentru a te putea proteja împotriva celor mai noi viruși. De asemenea, și pe dispozitivul prin care accesezi Internetul trebuie să folosești un sistem de operare actualizat, dar și browser-ul trebuie să fie la zi.

5. Introdu adresa web a site-ului respectiv direct în browser și nu îl accesa din mesaje primite pe e-mail. Verifică dacă folosești o adresă securizată (o poți recunoaște prin simbolul lacătului închis sau dacă adresa paginii respective are „s” după „http”: „https://”). Dacă dai click pe imaginea cu lacătul, poți vedea un certificat de securitate. În schimb, dacă faci cumpărături de pe telefonul mobil, este bine să folosești aplicația magazinului respectiv. Ai grijă să o descarci dintr-o sursă sigură (App Store, Google Play etc.). De asemenea, este important ca acel magazin online de unde vrei să cumperi să fie unul de încredere.

6. Folosește un card separat pentru cumpărături, pe care să îl încarci numai cu banii necesari unei achiziții cu câteva momente înainte de a face plata. Astfel, dacă datele sunt, totuși, compromise, nu ți se vor fura mai mulți bani din contul respectiv. Pentru a te asigura că suma retrasă din cont nu este mai mare decât ar trebui, este bine să verifici regulat extrasele de cont.

7. Fă plăți prin sistemul 3DSecure. Acesta asigură o securitate sporită prin folosirea unei parole care trebuie introdusă în momentul efectuării unei plăți online. Aceasta nu este înscrisă pe card și doar tu o cunoști. Astfel, chiar dacă o altă persoană reușește să-ți aflele datele notate pe card, nu va putea face tranzacții în numele tău pentru că sistemul nu îi permite dacă nu știe această parolă. Poți afla mai multe informații despre acest sistem de plată securizată pe site-urile băncilor .

8. Raportează orice eveniment cu potențial de fraudă. În acest sens, băncile îți pun la dispoziție un număr de telefon la care le poți apela oricând.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

18 aprilie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor: În Alba, 3 monumente patrimoniu UNESCO, Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi, 18 aprilie, este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.

În Alba, azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor celebrăm cele 3 Monumente patrimoniu UNESCO: Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană şi cele 686 de monumente istorice de importanță națională și locală din Județul Alba.

Este vorba despre 202 monumente de arheologie , 448 monumente de arhitectură, 20 monumente de for public, 16 monumente memoriale/funerare

Judetul Alba dispune si de un bogat patrimoniu arheologic: Cetatea Dacica de la Capalna; Cetatea Dacica de la Cetatea de Balta; Cetatea Dacica de la Craiva (Apoulon sau Ranistorum); Orasele antice de la Apulum: Colonia Aurelia Apulensis si Colonia Nova Apulensis; Castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia.

De asemenea in Judetul Alba intalnim si zone etnografice cu specific arhitectural – identitar din care amintim: Satele Sasesti, Valea Tarnavelor, Secuimea Trascaului, Valea Sebesului, Tara Aurului, Valea Ariesului, Culmea Trascaului, Tara Motilor, Satele de piatra.

Conditiile istorice au impus o diversitate a cultelor religioase. Comunitatile de ortodocsi, catolici, evanghelici, reformati si evrei au construit ample monumente arhitecturale care imbogatesc patrimoniul cultural al judetului Alba. Un segment important de monumente il constituie bisericile si ansamblurile manastiresti, proprietate privata a cultelor religioase – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia; Episcopia Romano Catolica; Arhiepiscopia Romano-Catolica; Biserica Franciscana etc. Lacasurile de cult existente pe teritoriul judetului Alba constitue premisele dezvoltarii turismului ecumenic, religios.

Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956 si desi ascunde multe minuni: locuri frumoase ascunse de civilizatie, monumente istorice antice sau medievale, dar si monumente ale naturii, neschimbate de secole, are incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO doar sapte grupe de monumente sau locuri din Romania, printre care se regasesc asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO din anul 1993, sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Potrivit UNESCO, aceste sate fiind reprezentative pentru peisajul cultural al Transilvaniei de sud. Judetul Alba are trei monumente istorice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Cetatea Dacica de la Capalna, Situl Rural Calnic si Situl Rosia Montana.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Detectoare pentru viață, în județul Alba

Publicat

în

În județul Alba, detectoare pentru viață

Marți 16 aprilie a început activitatea de montare a primelor detectoare de fum/monoxid de carbon din totalul de 500 de bucăți alocate locuințelor din județul Alba.
Mai multe familii din localitățile Noșlac, Vințu de Jos, Ighiu și Fărău au primit vizita pompierilor militari și voluntari, precum și a reprezentaților Delgaz, și au intrat în posesia unui asemenea dispozitiv, oferit cu titlu gratuit.
Activitatea este continuată în aceste zile în Arieșeni, Horea, Vadu Moților, Bistra, Ocoliș, Jidvei, Mihalț, Întregalde, Râmeț și Șugag.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Performanță pentru Corul „Apulum” al Seminarului Teologic din Alba Iulia

Publicat

în

Corul „Apulum” al Seminarului Teologic din Alba Iulia, o nouă performanță

Membrii ansamblului vocal „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia au participat la Olimpiada Națională Corală – faza zonală, desfășurată la Arad.

Formațiunea corală albaiuliană este dirijată de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, cadru didactic titular în cadrul instituției de învățământ preuniversitar. Prestația corului a fost apreciată de juriu cu punctajul maxim, 100 de puncte, ansamblul coral obținând Premiul I la Secțiunea „Seminarii Teologice”.

În cele 25 de minute alocate formațiunii corale albaiuliene, au fost interpretate patru piese care au vizat un repertoriu variat: „Kratima”, de Anton Pann, „Astăzi, Cel Prealăudat”, armonizare Iosif Fiț, „Florilegiu bizantin”, de Stelian Ionașcu, și „Răsunet de la Crișana”, de Ion Vidu.

„Reușita obținută la faza zonală a Olimpiadei constituie rezultatul activității susținute cu perseverență de către tinerii pasionați de cântul coral, desfășurată pe parcursul a numeroase ore de repetiții, prin participări la sfintele slujbe, dar și la diverse manifestări artistice”, se arată într-un comunicat de presă.

Corul „Apulum” a fost înființat în anul 1991 și, timp de nouă ani, până în 2000, a fost condus de prof. Iosif Fiț. Repertoriul abordat este unul preponderent liturgic, necesar participării la sfintele slujbe. Pe parcursul timpului, membrii formațiunii au obținut numeroase premii cu ocazia participării la diferite festivaluri și concursuri muzicale naționale. De asemenea, ansamblul vocal dirijat de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, în parteneriat cu Asociația Corală „Codex Apulum”, a pus în scenă Oratoriul Bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului”, de Paul Constantinescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba