Schimbarea la Față a Domnului – tradiții, obiceiuri, supersiții

Adăugat la Știri

Pe data de 6 august, creștinii ortodocsi și catolici sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor, munte considerat sfânt, una dintre cele mai mari sărbători religioase. Află de pe radiounirea.ro câteva obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare.

schimbarea-la-fataZiua se refera la momentul in care trei dintre cei mai apropiati apostoli ai Mantuitorului, aflati impreuna cu acesta pe muntele Tabor, s-au convins ca Iisus nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci insusi fiul lui Dumnezeu.

Acolo, pe Muntele Tabor, in timp ce se rugau, fata lui Iisus a stralucit dintr-o data ca soarele, iar vestmintele i s-au facut albe precum lumina si un glas din cer le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele vazute si auzite, pana dupa invierea Sa din morti.

Trecand peste semnificatia religiasa a acestei sarbatori, in popor ziua de 6 august a fost asimilata ca zi ce marcheaza despartirea de vara, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa vina, toamna.

De-acum, frunzele incep sa ingalbeneasca, nu mai creste iarba, se racesc apele, pleaca pasarile migratoare, taratoarele si insectele se pregatesc sa intre in pamant, adapostindu-se peste iarna.

6 august constituie, de asemenea, un moment important in calendarul viticol, in aceasta zi nu se lucreaza si la biserica se duc fructe din noua recolta, se binecuvanteaza si se impart de pomana celor din preajma. Nimeni nu are voie sa manance struguri decat dupa ce citeste preotul si-i binecuvanteaza.

Tot acum se aduna si plantele de leac si se duc la biserica sa fie sfintite ca sa le sporeasca puterea vindecatoare. Pana la aceasta sarbatoare trebuie terminat cositul si facutul fanului, pentru ca se trec florile si iarba imbatraneste, diminuand astfel, calitatea furajelor.

Se crede ca in aceasta zi, nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea sarbatoare. Fetele sunt sfatuite sa nu se pieptene in aceasta zi pentru ca nu le mai cresc coadele, asa cum nu mai creste nici iarba.

Din aceasta zi se interzice scaldatul si nici femeile nu mai trebuie sa spele rufele la rau. „De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat.” (Memoria Ethnologica) Explicatia este cu totul alta, ca apele fiind de acum tot mai reci, creste riscul imbolnavirilor.

De asemenea, dupa cum spun etnologii maramureseni in revista Memoria Ethnologica, de acum nu se mai doarme afara pentru ca vremea se raceste si „Numa’ atata-i vara, vara/ Pana-i patu’ mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta.”

Nu trebuie sa ne imaginam ca de a doua zi dupa sarbatoarea Schimbarii la Fata nu va mai fi cald. Vara continua, e posibil sa mai fie si zile caniculare, asa cum s-a intamplat si-n trecuti dar, cine are rabdarea sa observe va vedea cum incet, abia sesizabil, toamna se face tot mai simtita cu fiecare zi care trece din august.

Crestinii ortodocsi care tin Postul Sfintei Maria, marea sarbatoare de pe 15 august, trebuie sa stie ca pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului pe Muntele Tabor, este dezlegare la peste, vin si ulei, prilej de bucurie pentru credinciosii care postesc.

Sursa:ziare.com

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.