Rămâi conectat

Societate

Satul din România în care cârciumile sunt interzise se află în județul Alba

Publicat

în

Deși pare greu de crezut, există in România un sat în care cârciumile sunt interzise, iar acest sat se află chiar în județul Alba. Vezi pe radiounirea.ro despre ce sat e vorba și cum s-au opus oamenii deschiderii unei cârciumi, în numele unei legi nescrise, pe care o respectă cu sfințenie de veacuri.

În localitatea Limba din județul Alba, oamenii s-au revoltat atunci când cineva a anunțat că ar dori să înființeze o cârciumă. Ar fi încălcat o lege nescrisă a localității, o regulă care se respectă cu sfințenie de multă vreme. Iar exemplele pe care le dă această mică comunitate nu se opresc aici.

În 2007, atunci când turla bisericii veche de peste 70 de ani mai avea puțin și cădea, sătenii au adunat materiale, au strâns bani pentru meșteri de la Recaș și i-au chemat să facă reparațiile.

Toți aveau câte o responsabilitate: s-a hotărât cine aduce cuiele, cine vine cu tabla sau cine face de mâncare pentru muncitori.

În același an s-au organizat și pentru a face un podeț către o zonă unde aveau terenuri agricole.

Citește și Codex Aureus – comoara de 10 miliarde de dolari de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, cedată Ungariei?

În 2011 au strâns bani pentru o femeie din sat care avea nevoie de o operație de inimă. Apoi, câteva luni mai târziu, oamenii din sat au strâns bani pentru a trimite 11 copii ai unor familii nevoiașe într-o tabără.

Spiritul civic al celor din localitatea Limba se păstrează de zeci de ani. În anii `70, sătenii au ridicat singuri căminul cultural, iar câțiva ani mai târziu au participat la lucrările de canalizare – au săpat șanțuri pe toate străzile și au făcut bazin pentru captarea apei.

Limbenii și-au făcut chiar și un site, limbenii.ro, în care sunt prezentate realizările comunității.

sursa: greatnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

20 aprilie: Ziua Internaţională a Presei Libere

Publicat

în

Zi internațională dedicată presei libere

La iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, în fiecare an la 20 aprilie este marcată ziua internaţională a presei libere.

Sărbătoarea a fost instituită în anul 1991.

Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.

Rămân numeroase cazurile de jurnalişti care mor, sunt răniţi sau încarceraţi pentru curajul de a spune adevărul.

Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de peste trei decenii pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

La 3 mai, este celebrată ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU în anul 1993.

Potrivit „Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

100 de pet-uri transformate în fapte bune de elevii militari albaiulieni

Publicat

în

100 de pet-uri transformate în fapte bune de elevii militari albaiulieni

Elevii claselor a X-a A și E de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au desfășurat o activitate de reciclare a ambalajelor din plastic, în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15 – 19 aprilie.
Elevii au strâns peste 100 de pet-uri și împreună cu profesoara de limba engleză Ioana Lupșa le-au depus la Roboțelul Binelui, un punct de colectare și reciclare a deșeurilor din plastic ce face parte dintr-un proiect al Crucii Roșii Române Filiala Alba. Proiectul presupune transformarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, în fapte bune. Fiecare ambalaj înseamnă un euro donat Crucii Roșii Române Filiala Alba, donații care vor fi folosite apoi pentru susținerea unor proiecte umanitare, educaționale sau medicale, potrivit inițiatorilor acestui proiect.
„Activitatea a avut ca scop conștientizarea și sensibilizarea elevilor cu privire la posibilitatea de a recicla pet-uri la Roboțelul Binelui, donând astfel Crucii Roșii Române Filiala Alba, bani pentru programele de binefacere ale filialei. Activitatea lor a avut un dublu impact, atât reciclarea sticlelor de plastic cât și implicarea elevilor în programe sociale pentru persoanele vulnerabile. Un exemplu demn de urmat!”, a explicat profesoara Ioana Lupșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba