Rămâi conectat

Societate

Sărbătoarea Floriilor. Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” duminică

Publicat

în

Ortodcşii celebrează, duminică, Floriile, marcând ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de către localnici cu frunze de palmier. Află de pe www.radiounurea.ro cui trebuie să-i spui “la mulți ani” duminică.

La această dată, sute de mii de români își aniversează și onomastica. Este vorba despre cei care poartă nume de flori.

Așa că nu uita să le spui “la mulți ani” prietenilor și rudelor care se numesc Anemona, Angela, Angelica, Brândușa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruț, Codruța, Crăița, Crina, Crin, Crinu, Crinuța, Daria, Delia (de la dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei), Eugenia, Floarea, Flora, Florența, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Hortensia, Iris, Iasmin, Iasmina, Lăcrămioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Luminiţa, Lucia, Liliana, Lilian, Mălin, Mălina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Ortansa, Panseluța, Romanița, Roza, Trandafir, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Veronica, Zambila sau Zambilica.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

100 de ani pentru Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj

Publicat

în

Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj, la vârstă centenară

În comunitatea „Întâmpinarea Domnului” din Blaj a călugărițelor din Congregația Maicii Domnului a avut loc un moment aniversar plin de bucurie: în data de 15 martie 2024 Sora Maria Leontina – Eugenia Herciu – a împlinit venerabila vârstă de 100 ani.

Cu acest prilej sâmbătă 23 martie 2024, surorile Congregației, alături de Preacuvioasa Maică Teodorina, superioara Congregației Maicii Domnului, și de Sora Antoaneta, Superioară a Comunității CMD din Blaj au sărbătorit prin rugăciune.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de mulțumire pentru cei 100 de ani de viață ai Sr. Maria Leontina a fost celebrată la Capela Arhiereilor, de Preasfinția Sa Sa Cristian Crișan, episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au concelebrat Pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Pr. Anton Rus, Capelan al Comunității CMD din Blaj, Pr. Cristian David, Capelan al Comunității CMD din Cluj-Napoca și alți preoți apropiați de Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, a menționat în cuvântul de învățătură cu această ocazie că Dumnezeu lucrează ziua și noaptea; multe chemări în Sfânta Scriptură au avut loc în timpul tainic al nopții, precum s-a întâmplat în cazul sorei Leontina. Dumnezeu lucrează uneori prin intermediul lucrurilor mărunte iar nu neapărat prin voci interioare și lumini sclipitoare; Dumnezeu cheamă prin ceilalți semeni, așa cum a chemat-o pe Eugenia prin intermediul acelei călugărițe care a poposit în casa lor.

La finalul celebrării liturgice, Episcopul Cristian i-a înmânat Sr. Maria Leontina Ordinul „Ioan Inochentie Micu-Klein” conferit de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan pentru statornicia în credință.

Eugenia Herciu s-a născut în data de 15 martie 1924, în localitatea Șalcău, comuna Mihăileni, județul Sibiu, din părinții țărani Ioan și Maria, din neamul lui Bobel, creștini de confesiune greco-catolică. Tatăl era cantor la biserica din sat, iar mama, casnică. Faptul că părinții i-au fost apropiați de Biserică a contat mult în formarea ei – mărturisește astăzi Sora Leontina. A mai avut un frate mai mare și un altul mai mic. Își amintește că acolo, în sătucul ei, a urmat școala, iar în vacanțe și în restul timpului a muncit mult la lucrul câmpului și la îngrijirea vitelor pe dealurile cu iarbă din jurul satului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Alba Iulia: Activitate specială dedicată sensibilizării cu privire la Sindromul Down

Publicat

în

Activitate specială dedicată sensibilizării cu privire la Sindromul Down, la Alba Iulia

Clasa I A de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, sub îndrumarea profesoarei pentru învățământ primar Georgeta Maria Paven, și grupa mare a „Ciupercuțelor” din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit „Scufița Roșie”, coordonată de Cristina Cramba, au fost protagoniștii unei experiențe educative unice.
În cadrul acestei activități, au explorat împreună tema Sindromului Down, aducând în atenție o povestea emoționantă „Ioana”. Pentru a exprima sprijinul și solidaritatea față de comunitatea persoanelor cu Sindromul Down, copiii au ales să poarte șosete desperecheate – un gest simbolic de acceptare și diversitate.
Apoi, cu imaginația în plină desfășurare, s-au aventurat în lumea culorilor și formelor, pictând șosete în moduri inedite și creative.
„Suntem profund recunoscători pentru implicarea și contribuția echipei de proiect formată din Roxana Oaida, Maria Badale și Gabriel Bucur. Prin eforturile lor, am reușit să creăm un mediu empatic și educativ pentru toți copiii noștri. Astfel, împreună am deschis inimile și mințile copiilor noștri către diversitatea și frumusețea fiecărei persoane, iar în acest proces am învățat să sărbătorim diferențele și să cultivăm empatia și înțelegerea în comunitatea noastră școlară”, au transmis reprezentanții  Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Restricții de circulație în zona centrală din Blaj, cu ocazia târgului apicol „Sărbătoarea Mierii”

Publicat

în

În zona centrală din Blaj, restricții de circulație

Parcarea autovehiculelor în Piața 1848 va fi interzisă începând joi după amiaza, iar circulația rutieră va fi oprită începând de vineri 22 martie până duminică 24 martie, în Piața 1848 și pe străzile adiacente, cu ocazia desfășurării ediției a 14-a a celui mai mare târg apicol din România, „Sărbătoarea Mierii”, de la Blaj.

Poliția Locală Blaj anunță că începând de joi 21 martie, ora 17.00, vor fi blocate parcările din Piața 1848, locul în care se va desfășura, în weekend, „Sărbătoarea Mierii”. Acest lucru este necesar pentru a permite celor peste 150 de expozanți să-și instaleze tarabele și corturile cu produse.

Începând de vineri 22 martie, ora 6.00, circulația rutieră va fi oprită în Piața 1848 și pe străzile adiacente, respectiv Mitropolit Ioan Vancea (de la intersecția cu strada Iuliu Maniu, zona Podului Vezii), Astra (până la Lupa Capitolina), Timotei Cipariu (de la intersecția cu Bulevardul Republicii) și Petru Pavel Aaron (până la intersecția cu strada Iuliu Maniu). Reluarea circulației rutiere pe aceste străzi se va face duminică, 24 martie, în cursul serii, estimează Poliția Locală Blaj.

Cel mai mare târg apicol din România, „Sărbătoarea Mierii”, se va desfășura la finalul acestei săptămâni, în zilele de 23 și 24 martie, în Piața 1848 din municipiul Blaj. Pe parcursul celor două zile, organizatorii au pregătit o mulțime de activități pentru toate vârstele. DJ Project & Ioana Ignat, Barbarossa Samba Group, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Trupa „Antheia Imperialis” și Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia sunt doar o parte dintre momentele speciale cultural-artistice ale ediției a 14-a a „Sărbătorii Mierii” de la Blaj.

Vor fi conferințe pe teme apicole, târg cu vânzare în aer liber, concerte de muzică populară și pentru tineret, activități stradale și ateliere dedicate copiilor, picturi pe față, concursuri pentru tineri, teatru de păpuși și sesiuni de zumba pentru cei mici!

Evenimentul are ca scop principal promovarea produselor apicole de calitate în rândul consumatorilor români, dar și oferirea de informații apicultorilor, ca ramură importantă a agriculturii din România, prin sesiunile de comunicări și conferințe din cadrul târgului, dar și pentru a face schimburi de experiență cu Asociații Apicole din alte țări europene.

Ediția a 14-a „Sărbătorii Mierii” este organizată de Compania Apidava, Primăria și Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba