Săptămâna Albă, de dinaintea Postului Mare, se încheie în 18 februarie, în Duminica Iertării, ziua care precede intrarea în Postul Sfintelor Paști

Adăugat la Știri

Creştinii ortodocşi renunţă la carne până la Paşte. Este Săptămâna Albă sau a Brânzei, cum i se mai spune în popor. Astfel, până la lăsatul secului, credincioşii mai pot consuma ouă, lapte, brânză şi peşte. De dimineaţă, oamenii au mers la biserică să se roage.

Preoţii spun că săptămâna albă este o perioadă de tranziţie în care ne pregătim de Postul Mare.

„Duminica aceasta se lasă mâncarea din carne şi din ziua de mâine intrăm în Săptămâna Albă sau a Brânzei. Scopul principal nu este a opri şi a interzice consumul cărnii, ci de a pregăti sufletele creştinilor de acea perioadă care urmează a Postului Mare”, a declarat preotul comunei Ruseştii Noi, Ialoveni, Anatolie Stefanov.

De săptămâna albă, credincioşii renunţă la carne, dar au dreptul să consume lactate, peşte şi ouă. În aşa fel, oamenii se pregătesc trupeşte şi sufleteşte de cel mai aspru şi lung post din an.

Cu o zi înainte de săptămâna albă, un kilogram de brânză de oi se vindea la piaţă cu 85 de lei. Brânza de vaci costă 50 de lei, iar zece ouă – cel puţin 12 lei.

Unii oameni spun că vor încerca să se abţină de la carne în această săptămână.

Săptămâna Albă este perioada în care creștinii se pregătesc spiritual, dar și trupește de începutul Postului Mare, care începe de luni, 19 februarie.

Citește și Superstiții și tradiții legate de Postul Paștelui

În prima săptămână din Postul Mare, cine poate nu mănâncă deloc până la apusul soarelui. Cei neputincioși sunt îndemnați să mănânce produse uscate sau fierte. „Slujbele sunt deosebite pentru această săptămână, sunt mai lungi și sunt cu cântări din cartea Triodului, persistă rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, metanii la fiecare slujbă, care ne îndeamnă să ne aducem aminte că suntem lipiți de pământ prin păcat, iar ridicându-ne din aceste închinăciuni, ne ridicăm din starea pierdută prin căderea în păcat”, a spus preotul.

În zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică se dă dezlegare la vin și untdelemn. Dezlegare la peşte va fi de sărbătoarea Intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim, în Duminica Floriilor, pe 1 aprilie. Buna Vestire anul aceste cade chiar în Sâmbăta Patimilor, pe 7 martie, de aceea nu este dezlegare la peşte.

Miercuri, 14 februarie, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – „Doamne si Stapanul vietii mele”, rugaciune care inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.

In zilele de miercuri si vineri din „Saptamana Alba” nu se savarseste Sfanta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.

In Sambata lasatului sec de branza, Biserica ii pomeneste pe toti barbatii si femeile care au fost „luminati prin postire”. Aceasta zi este numita „a ascetilor”. Biserica ii asaza ca modele, calauzitori pentru parcurgerea postului si a pocaintei:

„Veniti toti credinciosii sa laudam cetele cuviosilor parinti: pe Antonie capetenia, pe luminatul Eftimie, pe fiecare deosebit si pe toti impreuna si vietile acestora ca un alt Rai al desfatarii cu gandul socotindu-le …”.

Duminica, 18 februarie, exista randuiala de a se cere iertare. Este cunoscuta sub denumirea de „Duminica Iertarii”. Asadar, prima incercare de iesi biruitori din lupta cu pacatul este iertarea, reintoarcerea la iubire. Este dureros ca aceasta slujba unica lipseste din multe biserici. Faptul ca e intalnita mai mult in manastiri, denota despartirea noastra de duhul Bisericii. Aceste randuieli sunt trepte spre a deschide inima catre „o alta lume”. Din cauza pacatului, omul a pierdut puterea de a pasi in mod natural catre Dumnezeu. Si prin aceste randuieli, Biserica ne poarta incet catre unirea cu Dumnezeu.Duminica din 18 februarie, ziua care precede intrarea in Postul Sfintelor Pasti, este numita Duminica izgonirii lui Adam din rai, dar si Duminica iertarii. Sfintii Parinti i-au dat acestei duminici si acest nume, pentru a ne arata ca nimeni nu poate intra in post daca nu este in pace cu semenii.

În acest an, Paştele va fi sărbătorit în data de 8 aprilie.

.publika.md și crestinortodox.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii