Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români

Adăugat la Știri

Momentele mărețe ale Marii Uniri de la 1918 au fost imortalizate. Deși poate părea greu de crezut, meritul îi revine unui singur om, pe nume Samoilă Mârza. Acesta a realizat atât fotografii ale momentelor de la Marea Unire, cât și pentru alte evenimente marcante ale istoriei recente a României.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, la Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. Acesta a urmat şase clase primare la „Şcoala poporală confesională română unită” din satul natal, urmând apoi liceul la Alba Iulia. La 14 noiembrie 1918, la Viena, realiza trei fotografii care imortalizau sfinţirea primului steag tricolor al Consiliului Naţional Român Militar, în prezenţa generalului Boeriu, a lui Iuliu Maniu şi a celorlalţi militari români. La 1 decembrie 1918, Samoilă Mârza pleacă pe bicicletă, luând aparatul de fotografiat cu burduf, la Alba Iulia, la Marea Adunare Naţională. De menționat este faptul că Samoilă Mârza nu avea permis de intrare, iar în consecință nu a fost acceptat în Sala Unirii, pentru ceremonii fiind angajat un fotograf german, care, din motive necunoscute, nu s-a prezentat la adunare. Samoilă Mârza a realizat doar cinci fotografii cu imagini de la Marea Adunare Națională. Două au fost făcute de la tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii în faţa Marelui Sfat Naţional şi a poporului, de către dr. Aurel Vlad şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. În următoarele trei fotografii se observă mulţimile care asistau la evenimentul istoric, pe Platoul Romanilor,

Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“  din 1918,  a cutreierat prin toată Transilvania cu aparatul de fotografiat prins pe portbagajul nelipsitei sale biciclete.

Dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, satul Galtiu, la 14 kilometri de Alba Iulia. Tânărul Samoilă Mârza, care se întorsese de patru zile de pe front, se pregătea de plecarea spre Alba Iulia, unde se ținea Marea Adunare Națională, la care erau așteptați peste 100.000 de români. Și-a pus pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă şi s-a alăturat delegaţiei din satul său.

A ajuns în oraşul în care s-a hotărât Unirea în jurul orei 11.00, pe o vreme mohorâtă.  Tânărul de 32 de ani nu a reuşit să intre în Sala Unirii, întrucât nu deţinea un „credenţional“, un permis de acces.  Ca urmare, nu există nicio imagine din Sala Unirii, unde au avut loc dezbaterile celor 1.228 de delegați ai românilor ardeleni.

Un singur fotograf printre 100.000 de români. Fotograful a stat alături de miile de români așezați pe așa numitul „Câmp al lui Horea“, cunoscut astăzi ca Platoul Romanilor,în fața Catedralei Încoronării. Samoilă Mârza a fost singurul om din acea mulțime interminabilă care a avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf. Cu acesta a realizat cele cinci imagini celebre care i-au adus supranumele de „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor este comprimată în trei instantanee cu mulţimile venite la Marea Adunare Naţională şi două imagini cu tribunele oficiale.

Imaginile de masă  ne permit să vedem numărul mare de oameni. Ulterior, au fost folosite şi pentru a demonstra cât de democratic a fost actul Unirii. În poze se zăresc şi pancarte, ceea ce ne ajută să ne dăm seama de unde au venit participanţii, din ce sate proveneau. La Galtiu, satul natal al lui Samoilă Mârza, se va face o poză de grup, folosind tehnică veche şi modernă. După o pauză de hidratare, asigurată de organizatori, participanţii vor parcurge traseul Galtiu-Alba Iulia. Participanţii  trebuie să aibă în vedere faptul că deplasarea se va face pe drumuri publice pe care nu va fi oprit traficul. Minorii vor putea participa doar însoțiți de părinți. Se recomandă purtarea unei căşti de protecţie cât şi respectarea indicaţiilor/instrucţiunilor organizatorilor.

Samoilă Mârza n-a fost doar fotograful Unirii Transilvaniei cu România, ci şi istoricul în imagini al satului Galtiu, care în zilele noastre numără vreo 400 de suflete. Este satul în care localnicii au poze vechi, chiar de 100 de ani, făcute de acelaşi fotograf cu aparatul cumpărat în schimbul unei perechi de boi.

Sursa:editiadedimineata.ro și viziteazaalbaiulia.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii