Rămâi conectat

Social-Economic

Sâmbătă, Legea pensiilor se va modifica din nou

Publicat

în

Anumite persoane care au muncit in grupele I si II de munca, precum si in conditii deosebite sau speciale, vor beneficia de o majorare a pensiei, potrivit unui act normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial. Aceasta va fi a doua modificare din 2015 a Legii pensiilor. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

Persoanele care au lucrat in conditii mai grele de munca si s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia, de anul viitor, de o majorare a pensiilor, se arata in Legea nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 504 din 8 iulie si va intra in vigoare sambata.
Concret, noua lege vizeaza persoanele care au lucrat in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite si/sau conditii speciale, inainte de 1 ianuarie 2011 (data la care a intrat in vigoare noua Lege a pensiilor).
„Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, potrivit legii, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade (…)”, scrie in actul publicat miercuri.
Aceste categorii de persoane vor beneficia de o crestere a punctajelor anuale realizate dupa cum urmeaza:
• 50% pentru perioadele in care au lucrat in grupa I de munca sau in conditii speciale;
• 25% pentru perioadele in care au lucrat in grupa a II-a de munca sau in conditii deosebite.
Masura se va aplica celor pensionati inainte de 1 ianuarie 2011, care n-au beneficiat deja de alte majorari ale punctajelor anuale in baza:
• OUG nr. 100/2008;
• Legii nr. 218/2008;
• articolului 78² din Legea nr. 19/2000;
• articolului 169 din Legea nr. 263/2010;
• majorarii punctajului pentru perioadele realizate in conditii speciale dupa data de 1 aprilie 2001.
Pentru persoanele aflate in aceste situatii, la numarul total de puncte realizate pana la data recalcularii impuse de noua lege se va adauga numarul de puncte corespunzator majorarii rezultate in urma aplicarii cresterii de 25% sau 50% (amintita la inceputul articolului).
Daca in urma recalcularilor vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi mentinut actualul punctaj mediu anual si, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.
Punctajul anual reprezinta, conform Legii nr. 263/2010, numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Referitor la punctajul lunar, acelasi act lamureste ca acesta este „numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica”.

Citeşte şi Legea pensiilor se modifică de joi: Mai multe persoane se vor pensiona mai devreme

Acesta este al doilea act normativ care va modifica in 2015 Legea pensiilor. Primul a fost publicat luna trecuta, iar in baza acestuia persoanele care au lucrat mai putin de sase ani in grupa I de munca se pot pensiona mai devreme.
Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

23 aprilie: Ziua Feroviarului

Publicat

în

Zi dedicată feroviarilor

În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.

Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.

Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic

Publicat

în

La grădinițele din Câlnic, spații noi de joacă

Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea.

Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești, a relatat edilul.

Căsuțe colorate, tobogane și leagăne, toate au fost special amenajate pentru ca copilașii de la grădinițele din Câlnic să se bucure din plin și să profite de zilele frumoase de vară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba