Rămâi conectat

Eveniment

Sâmbătă încep la Alba Iulia Colocviile naționale de etnografie și folclor ,,Gheorghe Pavelescu”

Publicat

în

Lucrările celei de-a XI a ediții a  Colocviilor naționale de etngrafie și folclor ,,Gheorghe Pavelescu” încep sâmbătă la Alba Iulia, ne-a informat directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Acestea vor debuta cu Gala Tezaurelor din județul Alba, ce va avea loc la complexul comercial din Alba Iulia. În programul galei vor fi lansate cinci videoclipuri de promovare a expozițiilor etnografice dar și de promovare a celor mai mici cursanți de la clasa de canto muzică populară, clasă coordonată de Leontina Fărcaș. De asemenea, vor fi lansate două lucrări de etnografie din județul Alba – Monografia comunei Cut și Crochiuri, ambele semnate de Ilie Moise și filmul „Sânzâienele de la Cetea” realizat de Ionel Sârbu și Vasile Sârb. Atât protagoniștii cărților cât și ai filmului vor fi în sală și vor primi de la autori câte un exemplar din lucrare. Gala va continua cu decernarea de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a titlului de „TEZAUR” pentru cinci dintre păstrătorii și transmițătorii de cultură tradițională și cu momente artistice susținute de grupul vocal din comuna Cut, grupul de la Cetea și îndrăgitul grup Muguri de Tezaur. Gala se va încheia cu decernarea a cinci diplome de excelență pentru cinci persoane ce și-au dedicat întreaga viață culegerii și păstrării culturii tradiționale. Diplomele de excelență vor fi înmânate de cunoscuta interpreta de folclor Ionela Prodan, care va veni la Alba Iulia în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, minister cu care Centrul de Cultura „Augustin Bena” a derulat un proiect de promovare a culturii tradiționale prin intermediul ambasadelor și consulatelor din întreaga lume. Duminică și luni vor continuă colocviile cu susținerea lucrărilor la care vor participa 42 de cercetători etnografi si culegători de folclor ce vor susține lucrări în plen și pe secțiuni și cu vernisarea expoziției de prăznicare de la Muzeul Național al Unirii.

Simona Lodroman


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Vernisajul expoziției „Materie și Icoană” la Sebeș: Când va avea loc

Publicat

în

La Sebeș, vernisajul expoziției „Materie și Icoană”

Miercuri 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș va avea loc vernisajul expoziției documentare „Materie și Icoană”, care va fi la dispoziția publicului sebeșean până în data de 15 mai, accesul vizitatorilor fiind gratuit.

Expoziția valorifică rezultatele unui proiect de cercetare care a adunat în jurul icoanelor transilvănene specialiști din diverse domenii (conservare-restaurare, știința patrimoniului, istorie, științele naturii și arheologie) cu scopul de a recupera  (reînvia) vechea tehnică de pictare a icoanelor pe lemn transilvănene din veacul al XVIII-lea și din prima jumătate a secolului al XIX-lea. În acest sens, prin metode moderne de investigare, au fost identificate materialele folosite de vechii maeștri iconari și proveniența acestora. Tehnica a fost reconstituită pictând noi icoane cu pigmenți similari celor folosiți în vechime, unii preparați din materie primă de origine locală.

Vernisajul va fi urmat de ateliere practice de reconstituire a metodelor vechi de obținere a pigmenților și a cernelii ferogalice din minerale și vegetale identificate și prelevate de pe cuprinsul județului Alba.

În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, vernisajul și atelierele de lucru vor avea loc la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș.

Expoziția „Materie și Icoană” este organizată de Consiliul Județean Alba,  prin Muzeul Național al Unirii Alba Iulia,  în colaborare cu Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud – Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin  Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Concurs de încondeiat ouă la Aiud: Cine a participat

Publicat

în

La Aiud, concurs de încondeiat ouă

Timp de două zile, Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” a organizat ateliere de încondeiat ouă de Paște.

Au participat elevi de clasa a 2-a de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, îndrumați de profesoara Antoanela Budai, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, îndrumați de profesoara Laura Man, și Școala Gimnazială „Axente Sever”, îndrumați de profesoara Felicia Munteanu

Participanții au dat dovadă de talent și creativitate în arta încondeierii ouălor de Paște, fiecare ou reflectând frumusețea și simbolistica sărbătorilor pascale. Până în 24 aprilie, cei interesați sunt invitați la sediul bibliotecii să admire lucrările celor mici și chiar să desemneze oul preferat. Emoțiile celor mici vor fi prelungite până la premiere.

Încondeierea ouălor de Paște este un obicei străvechi în tradiția românească, acestea fiind o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură specific românească, subliniază reprezentanții Primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Acțiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Publicat

în

În Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, acțiune de ecologizare

Elevii claselor a IX-a A, D și E de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, însoțiți de locotenentul Cătălin Bobar și profesorii diriginți Simona Mureșan și Dan Anca, au desfăşurat o acţiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din municipiul Alba Iulia.

Activitatea a fost inițiată în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie. Acțiunea a avut ca scop nu doar responsabilizarea elevilor față de protejarea mediului înconjurător, ci și dezvoltarea respectului față de eroi și sacrificiul acestora.

„Începutul programului Săptămâna verde a adus în sufletele noastre recunoștința și aprecierea valorilor patriotice, dar și a spiritului camaraderesc. Pornind de la premisa „să ne cinstim istoria și eroii”, am participat plini de entuziasm în activitatea de ecologizare din Cimitirul Eroilor, iar demersul nostru s-a concretizat prin strângerea unei cantități mari de vegetație uscată și în același timp prin dobândirea unei noi experiențe ca urmare a înțelegerii impactului uman asupra mediului”, au mărturisit elevii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba