Rămâi conectat

Știri

Roşia Montană, printre cele mai vechi localități de munte din România

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro despre o localitate din Alba care merită să fie vizitată atât pentru istoria bogată, cât și pentru peisajele frumoase.

Satul Roșia Montană, reședință a comunei cu același nume din județul Alba, în Munții Apuseni, este una dintre cele mai vechi localități de munte din România, care păstrează urme de locuire și de exploatare minieră vechi de 2.000 de ani. Roșia Montană este răspândită pe versanții văii Roșiei, de unde și-a luat și numele: apa are o culoare roșiatică din cauza conținutului ridicat de oxizi de fier. Situată la o altitudine de aproximativ 800 de metri, în Roșia Montană se îmbină culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase înalte.Roșia Montană era cunoscută în antichitate sub numele de Alburnus Maior, primul document în care a fost menționat acest nume fiind o tabliță din ceară ce datează din 6 februarie 131 d.Hr.
Localitatea Alburnus Maior a fost înființată de către romani, în timpul domniei împăratului Traian, ca oraș minier cu coloniști din Iliria. Pe Dealul Cetății, care se află la aproximativ o jumătate de oră de mers din centrul comunei, s-au găsit 25 de tăblițe cerate care atestă existența locuitorilor în această zonă. Cea mai importantă este placa numărul XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.Hr. și denumirea de „Alburnus Maior”. Tăblița cerată a fost descoperită în anul 1854 și în prezent este expusă în Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatări miniere.

Tot pe Dealul Cetății arheologii au descoperit galeriile și puțurile din fostele mine romane, locuințe, morminte, unelte pentru minerit și multe inscripții în limba greacă și latină. Dincolo de obiectivele turistice istorice, vizitatorii care ajung în Roșia Montană pot admira și peisajul superb, care de-a lungul timpului a fost modelat de activitățile de minerit, lacurile artificiale numite „tăuri” fiind un astfel de exemplu. Aceste lacuri au fost create inițial pentru a folosi activității miniere, iar astăzi au devenit obiective turistice. În Roșia Montană există peste 105 tăuri, lacuri sau stăvilare (Țarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna), rezultate în urma activității miniere.
Peisajul Roșiei Montane este completat de două formațiuni geologice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată. Piatra Corbului este situată pe Dealul Cârnic la o altitudine de aproximativ 950 de metri, iar Piatra Despicată se află între Dealul Cârnic și Dealul Cetății.

Sursa:greatnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba