Roşia Montană, printre cele mai vechi localități de munte din România

Adăugat la Știri

Află de pe radiounirea.ro despre o localitate din Alba care merită să fie vizitată atât pentru istoria bogată, cât și pentru peisajele frumoase.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASatul Roșia Montană, reședință a comunei cu același nume din județul Alba, în Munții Apuseni, este una dintre cele mai vechi localități de munte din România, care păstrează urme de locuire și de exploatare minieră vechi de 2.000 de ani. Roșia Montană este răspândită pe versanții văii Roșiei, de unde și-a luat și numele: apa are o culoare roșiatică din cauza conținutului ridicat de oxizi de fier. Situată la o altitudine de aproximativ 800 de metri, în Roșia Montană se îmbină culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase înalte.Roșia Montană era cunoscută în antichitate sub numele de Alburnus Maior, primul document în care a fost menționat acest nume fiind o tabliță din ceară ce datează din 6 februarie 131 d.Hr.
Localitatea Alburnus Maior a fost înființată de către romani, în timpul domniei împăratului Traian, ca oraș minier cu coloniști din Iliria. Pe Dealul Cetății, care se află la aproximativ o jumătate de oră de mers din centrul comunei, s-au găsit 25 de tăblițe cerate care atestă existența locuitorilor în această zonă. Cea mai importantă este placa numărul XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.Hr. și denumirea de „Alburnus Maior”. Tăblița cerată a fost descoperită în anul 1854 și în prezent este expusă în Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatări miniere.

Citește și Roşia Montană, declarată sit istoric de importanţă naţională

Tot pe Dealul Cetății arheologii au descoperit galeriile și puțurile din fostele mine romane, locuințe, morminte, unelte pentru minerit și multe inscripții în limba greacă și latină. Dincolo de obiectivele turistice istorice, vizitatorii care ajung în Roșia Montană pot admira și peisajul superb, care de-a lungul timpului a fost modelat de activitățile de minerit, lacurile artificiale numite „tăuri” fiind un astfel de exemplu. Aceste lacuri au fost create inițial pentru a folosi activității miniere, iar astăzi au devenit obiective turistice. În Roșia Montană există peste 105 tăuri, lacuri sau stăvilare (Țarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna), rezultate în urma activității miniere.
Peisajul Roșiei Montane este completat de două formațiuni geologice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată. Piatra Corbului este situată pe Dealul Cârnic la o altitudine de aproximativ 950 de metri, iar Piatra Despicată se află între Dealul Cârnic și Dealul Cetății.

Sursa:greatnews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.