Roșia Montană Marathon: 21-23 iunie, un eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural

Adăugat la Sport, Știri

Între 21-23 iunie 2019 se va desfășura în mijlocul Roșiei, locație deja pe lista de propuneri pentru Patrimoniul UNESCO, a VII-a ediție a unei întâlniri cu totul speciale care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Pe lângă alergarea pe frumoasele cărări ale locului, oferim participanților și alte activități care să le confere o experiență de neuitat, de regăsire a sinelui.

Iubitorilor de alergare montană le oferim trei probe – Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atâta timp cât nu trăim în armonie cu Natura.Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici. ,,Cercetași Roșia Montană”, ,,Made in Roșia Montană” și ,,Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține. Pachamama oferă o parte din taxa de participare la concurs grupului cercetașilor pentru ca acesta să se poată dezvolta.
De asemenea, deținătorii de pensiuni se bucură de foarte mulți turiști cu ocazia acestui eveniment.Acest eveniment oferă participanților și momente artistice deosebite. Pe de o parte, avem ca invitați copiii Ansamblului Popular din Bucium, care ne vor încânta prin dansurile și cântecele populare specifice Munților Apuseni. Pe de altă parte, vom organiza și un concert de muzică folk, în anii precedenți având ca artiști inivitați pe Florin Ștefan Band și Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet.

În cea de-a doua zi organizăm și tururi de mină prin care turiștii pot vizita Galeriile Romane, cele mai lungi galerii din Europa. Acestea au fost pe lista tentativă a UNESCO, însă guvernul României a cerut in 2018 să fie scoase , fiind o premieră istorică

Participați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vice-președinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei.

Traseele curselor cuprind întreaga suprafaţă a Roșiei Montane, localitate aflată în inima Munților Apuseni, concurenții, cât și pasionații de istoria României, putând admira cadrul natural deosebit din această zonă și patrimoniul arhitectural vechi de secole, datorat oamenilor locului.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii