Românii vor achita mai puţin la întreţinere dacă sortează deşeurile

Adăugat la Știri

deseuri municipaleÎn câteva zile va intra în vigoare ordonanţa de urgenţă care permite Primăriilor să introducă sistemul „plăteşte pentru cât arunci” în vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie.

Practic, cei care au grijă să separe gunoiul pe care îl produc vor plăti o factură mai mică la salubritate. Decizia finală o vor avea însă autorităţile publice locale care sunt obligate ca, până în 2020, să asigure metode de reciclare pentru cel puţin 50% din masa totală de hârtie, metal, sticlă şi plastic  care se produc. De asemenea, actul normativ  stabilește că  producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligația să colecteze deșeurile separat, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului. Acestea nu se amestecă cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite, potrivit economica.net.

Citește și Maxim 30% din deșeurile de echipamente electronice generate ajung să fie colectate prin sistemele oficiale

De asemenea, operatorii economici care colectează şi/sau transportă deşeuri au obligaţia de a asigura colectarea separată a acestora şi de a nu le amesteca în timpul transportului. Producătorii de deşeuri şi administraţiile publice locale sunt obligaţi să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare a hârtiei, metal, plastic şi sticlă ce provin din deşeurile menajere de minimum 50% din masa totală

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii