Rămâi conectat

Sănătate

Românii își riscă sănătate cu mâncărurile preparate la festivalurile gastronomice!

Publicat

în

Mai mult sau mai puţin sănătoase, bucatele din gastronomia tradiţională îşi urmează clienţii, ca în orice afacere. Aşa au apărut şi s-au înmulţit festivalurile tradiţionale la care se găteşte în mijlocul străzii. În ciuda focului de lemne şi a ceaunului, mâncarea de acolo nu diferă cu mult de cea de la fast food.

„Obiectivele turistice cu mulţi vizitatori sau zonele în care au loc evenimente de largă audienţă sunt locuri în care, fără excepţie, se vinde mâncare de stradă. Mâncarea este preparată în faţa clienţilor, iar în meniu găseşti şi altceva decât şaorma, hamburgeri sau cartofi prăjiţi”, relatează Claudiu Loghin, jurnalist Digi24.

Zeci de comercianţi şi-au adus grătarele, fala bucătăriilor lor, la un festival în aer liber, la Timişoara.

„Grătare, ce se pregătește de obicei. Grătare de porc, ce se pregătește tradițional. Grătare de porc, cartofi, salată. Carnea se mănâncă cel mai bine. Carnea și acum ciuperci”, spune un comerciant.

Obişnuiţi cu cărnurile perpelite pe cărbuni, clienţii s-au încolonat la cozi. Sunt şi câţiva, minoritari, e adevărat, care se gândesc ce efecte au astfel de bucate mâncate cu poftă, fără grijă la sănătate.

„E foarte frumos, ne-a dus cu gândul la mare. Putem fi selectivi. Putem fi selectivi și ne alegem ce ne pică bine, ce credem că este mai bun, că mâncarea tradițională este mâncare tradițională. Că mănânci salate, dar până la urmă este bun și un grătar”, spune un client.

„E clar că lasă de dorit. Mai e de lucru, într-adevăr. Și multe chestii care nu își au locul pe aici. Peste tot cu clătite, în 10 locuri clătite uriașe, cu tot felul de gemuri care sunt mai puțin de calitate. Eu nu sunt de acord cu multe dintr-astea”, spune un participant la festival.

„Nouă ne place, nouă personal. Părerile sunt împărțite. De plăcut ne place, dar e sănătos? Asta mai puțin, mai puțin, sănătos între ghilimele”, spune alt client.

Nici cu igiena nu sunt fraţi vânzătorii ambulanţi de fripturi. Clienţii se plâng mereu.

„Ar trebui să fie altfel, să strălucească. Să fie curat. Comparativ cu ce e afară. E altceva. Și atunci altfel te și duci să mănânci. (Reporter: Cum e afară?) Nu mai departe de vecinii noștri unguri. Incomparabil. Cu mult mai curat și mai bine organizat. E mai bine”, spune un client.

În toată ţara, astfel de festivaluri adună roiuri de turişti şi localnici amatori de distracţie. La Sibiu, la cel mai mare festival gastronomic al anului au venit peste 350 de expozanți. S-au strâns acolo românii, ucrainenii din Mahmudia, vlahii din Timoc, tătarii, saşii, sârbii, maghiarii, lipovenii şi aromânii. Au gătit pe întrecute şi au făcut demonstraţii practice de meşteșuguri. Au cântat muzică tradiţională şi au dansat.

Sute de oameni s-au înghesuit să guste din produsele tradiţionale gătite sub cerul liber. NImeni nu s-a lăsat încurcat de condiţiile în care au gătit bucătarii sau dacă bucatele sunt blânde şi cu sănătatea.

„Nu ai de la ce. Deoarece se serveşte totul proaspăt. Noi o fierbem, o facem. Nu are timp să se nătească. Tăieţelul e tăieţel. El e uscat, nu se strică”, spune un comerciant.

„Cred că asta e singura plăcere, să mănânci în aer liber. Sunt eco, mai mult eco”, spune un client.

Noi considerâm că se lucrează foarte igienic aici, în prezent. Sperăm să nu avem un risc pentru alte probleme. Peştele este proaspăt, din balta care se vede. Gătit imediat, prins dimineaţa asta. Totul este proaspăt, totul este ok”, spune Ilie Muntean, primarul comunei Crișani, jud Tulcea.

Nutriţioniştii avertizează că, indiferent de cât de grăbiţi suntem ori tentaţi de alimentele preparate pe loc, trebuie să alegem cu atenţie.

„Fast-food, mâncarea modernă, mâncare gătită rapid. Te duci la un restaurant în stradă și îți iei ceva pentru că îți este foame, nu te uiți cum este gătit, într-o baie de ulei, pentru că și dacă prăjești o legumă și îi dai drumul într-o baie de ulei, a căpătat o crustă care e plăcută la gust dar din păcate foarte, foarte nesănătoasă. Pot avea de la 500 de calorii la 700 de kilocalorii. Uleiul în care este prăjit, gândiți-vă că 100 de ml de ulei are undeva la 890 de kilocalorii. Sosurile care se pun nu numai că conțin grăsimi, dar conțin și aditivi și conțin tot felul de substanțe ca să le facă frumoase ca și consistență, să aibă și o culoare plăcută, să ne facă să cumpărăm acel produs. La copii este o foarte mare problemă pentru că iau în greutate și au deficite nutriționale. Trebuie făcută și o mâncare acasă, o mâncare sănătoasă”, spune Iren Alexoi, nutriționist.

Cum poţi alege când tentaţia e mare iar oferta variată îți e pusă în faţă? Cunoaşte-ţi limitele propriului organism şi fii atent de unde cumperi. Asta spun la unison nutriţioniştii şi autorităţile în materie.

sursa: digi24


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

La Spitalul Municipal Aiud, creștere a nivelului de digitalizare cu ajutorul fondurilor europene

Publicat

în

Creștere a nivelului de digitalizare la Spitalul Municipal Aiud

În anul 2023 Spitalul Municipal Aiud a depus spre finanțare proiectul ,,Investiții în digitalizare, oportunitate pentru Spitalul Municipal Aiud”, în cadrul PNRR – Realizarea sistemului de eHealth ‭și ‬‬telemedicină.
După parcurgerea etapelor de evaluare, proiectul a fost declarat câ‭ș‬tigător, Spitalul Municipal Aiud urmând să primească o finan‭ț‬are de peste 2,9 milioane de lei.
Durata proiectului este de 22 de luni, iar prin proiect se vor achiziționa 122 de echipamente hardware‭ (desktop-uri,‭ laptopuri, și tablete),‭ ‬11‭ solu‭ț‬ii‭ ‬ ‬software și un‭ ‬sistem‭‭ ‬integrat, interoperabil și interconectat cu sistemele existente la nivelul unită‭ț‬ii sanitare.
De asemenea, prin proiect vor fi instruite ‭ ș‬i certificate 226 de persoane în vederea utilizării echipamentelor ‭ ș‬i solu‭ț‬iilor software achizi‭ț‬ionate.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Usturoiul verde, alimentul minune al primăverii: Care sunt beneficiile

Publicat

în

Usturoiul verde, alimentul minune al primăverii: În ce afecțiuni poate ajuta

Esenţial pentru detoxifierea de primăvară, usturoiul verde are o aromă şi un gust plăcute, fiind ideal în salate, sandvişuri, paste sau carne la grătar.

Considerat unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene, acesta creşte pofta de mâncare, reduce tensiunea arterială, previne virozele respiratorii şi gripa.

Trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate la sfârşit, fără a-l fierbe.

Reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Studiile recente au demonstrat faptul că o dietă bogată în usturoi verde scade tensiunea arterială, subţiază sângele şi scade nivelul colesterolului ”rău”, crescând nivelul colesterolului ”bun”.

Toate aceste beneficii se datorează conţinutului bogat de sulf, care are rolul de a relaxa vasele sangvine şi de a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Mai mult, usturoiul verde luptă împotriva formării cheagurilor de sânge care obstrucţionează arterele. În plus, specialiştii confirmă faptul că antioxidanţii din usturoiul verde neutralizează agenţii responsabili de distrugerea arterelor, având şi capacitatea de a preveni formarea plăcilor de aterom.
Ajută la detoxifierea organismului. Fitohormonii pe care îi conţine usturoiul verde sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele fragede. Aceştia acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi din glande, ajutând în acest fel la curăţarea organismului.
Previne afecţiunile respiratorii.

Usturoiul verde conţine o substanţă denumită alicină, un antibiotic natural cu spectru larg, dar şi substanţe cu rol antiviral, antiinflamator şi antifungic. Mai mult, un consum susţinut de usturoi verde are efecte de prevenire a afecţiunilor respiratorii, răcelii sau gripei, reducând semnificativ timpul de vindecare, dar ajută şi la ameliorarea durerilor de cap.
Combate apariţia cancerului. S-a demonstrat că salata din frunzele verzi ale usturoiului combate în mod eficient apariţia diverselor forme de cancer.

Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că absorbţia siliciului din usturoiul verde favorizează fabricarea de globule albe anticanceroase, apte să producă interferon, inamicul principal al celulelor canceroase. Astfel, o cură cu usturoi verde, consumat seara, timp de câteva săptămâni, previne apariţia cancerului. Mai exact, un consum zilnic de 15-20 g de usturoi verde poate reduce riscul de apariţie a cancerului cu 20%. Totodată, consumul a 30-40 g usturoi verde pe zi scade riscul de cancer la sân cu peste 35%-40%,

Sursa:doctorulzilei.ro, click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Curs de calificare pentru infirmiere, recunoscut la nivel național și internațional, organizat la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Curs de calificare pentru infirmiere, recunoscut la nivel național și internațional

Crucea Roșie Română Filiala Alba reia în această lună cursurile de calificare „infirmieră/infirmier”. Primul curs se va desfășura la Alba Iulia, iar în următoarea perioadă va fi programat un curs similar și la Abrud.

Programul de formare „infirmier/ infirmieră” este autorizat și recunoscut la nivel național și internațional, astfel încât absolvenții pot profesa atât în clinicile și spitalele din România, cât și în cele din străinătate. Cursurile au o durată de 6 luni (720 de ore de teorie și practică) și sunt organizate de Crucea Roșie Română Filiala Alba cu formatori specializați.

În cursul anului 2023, Crucea Roșie Română Filiala Alba a pregătit zeci de persoane pentru a deveni infirmier sau infirmieră în unitățile medicale, cursuri care au avut loc la Alba Iulia și Abrud.

„Sistemul de sănătate din România are nevoie mereu de oameni bine pregătiți. Potrivit Ministerului Sănătății există un deficit foarte mare, în întreaga țară, de medici, dar și de asistente și infirmiere, astfel încât cursurile noastre vin să formeze o parte din personalul de care este nevoie. Ne bucurăm că absolvenții noștri din ultimii ani au ajuns angajați de nădejde în spitale, în unitățile medicale și de îngrijire publice sau private, din țară și din străinătatea declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. În județul Alba, Crucea Roșie Română are un serviciu de ambulanță care funcționează cu 7 autospeciale moderne, un serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu și organizează cursuri de prim ajutor, de pregătire în caz de dezastre și de formare profesională.

În fiecare an, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba ajută mii de persoane vulnerabile, organizează cursuri de prim ajutor, instruiri de educație pentru sănătate pentru copii și derulează numeroase campanii umanitare, educative și de promovare a sănătății.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba