Rămâi conectat

Social-Economic

Românii fără venituri, pe lista neagră a Fiscului. Intre timp, Guvernul le face un cadou amatorilor de yahturi şi maşini de lux

Publicat

în

Noul Cod Fiscal le impune românilor fără venituri să plătească CASS, dar îi avantajează pe cei care vor să îşi achiziţioneze bunuri de lux. Pasionaţii de yahturi sau de maşini cu motoare de peste 3.000 centimetri cubi, cei ce îndrăgesc bijuteriile şi hainele luxoase de blană, precum şi vânătorii împătimiţi se numără între categoriile favorizate de noul Cod Fiscal, valabil din 2016. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

Noul Cod prevede eliminarea supra-accizelor pentru produse de lux şi cafea, introduse acum doi ani, pentru a acoperi pierderile la buget din cauza reducerii TVA la pâine. „Erau încasări prea mici şi o sarcină administrativă prea mare”, motivează pentru gândul surse din Finanţe eliminarea supra-accizei la produsele de lux. Ca un detaliu, în clubul exclusivist al vânătorilor se numără şi socrul premierului Ilie Sârbu, precum şi fostul premier Adrian Năstase.

Noul Cod Fiscal va ieftini din 2016 hainele din blănuri naturale, yahturile şi alte ambarcaţiuni pentru agrement cu motoare de peste 100 CP, automobilele de peste 3.000 de centimetri cubi şi bijuteriile din aur şi platină, cu excepţia verighetelor.

Pentru aceste categorii de bunuri de lux va fi eliminată anul viitor supra-acciza introdusă în septembrie 2013.  Şi cafeaua, care este inclusă în prezent în categoria bunurilor de lux, va fi mai ieftină de anul viitor.

Surse din Ministerul Finanţelor au explicat care a fost motivul oficial al eliminării accizei pentru produsele de lux.

“Erau încasări mici şi era o sarcină administrativă foarte mare. Erau declaraţii de depus, era un cost administrativ mare faţă de sumele totale încasate”, au precizat surse din Ministerul de Finanţe.

Cu cât s-ar putea ieftini bunurile de lux

De anul viitor produsele de lux ar putea fi mai ieftine, odată cu eliminarea supra-accizei.

Contactat de gândul.info, administratorul unei firme din Bucureşti care comercializează haine din blănuri naturale spune că de anul viitor mărfurile sale vor fi mai ieftine, “cam cu  echivalentul accizei” introduse acum doi ani.

“O să scădem preţurile de anul viitor. La o haină de 2.000 de euro, preţ la raft, preţul a crescut cu 62 de euro la introducerea accizei din septembrie 2013.  De anul viitor se vor ieftini cam cu aceeaşi valoare”, a declarat  Daniel Mărgărit, administrator al unei firme de haine din blănuri naturale.

Firma vinde haine cu preţuri cuprinse între câteva sute de euro până la mii de euro bucata. “În general s-au vândut mai bine haine cu preţuri cuprinse între 1.500- 2.000 de euro, în general sunt din blană de bizon. Una din cele mai scumpe haine vândute a costat 9.000 de euro, era din blană de samur. Avem clienţi din toată societatea”, a spus Daniel Mărgărit.

Accizele pentru blănurile naturale variază în prezent în funcţie de valoarea produselor. Astfel, pentru blănuri cu „valoare unitară” între 2.400 şi 7.100 de lei bucata, acciza este de 236 de lei pe bucată. Pentru cele cuprinse între 7.101 lei şi 14.200 de lei, acciza este de 947 de lei.

Pentru hainele de blană cu valoare unitară de peste 28.400 de lei, acciza este de 5.685 de lei pe bucată.

Citeste si Mai puţine taxe pentru fermieri

Şi celelalte produse de lux menţionate ar putea avea preţuri mai mici de anul viitor. În prezent, acciza la bijuterii din aur de peste 14 K este de 9,48 lei pe gram, iar pentru aurul de până la 14 K este de 4,74 lei pe gram.

În cazul autoturismelor cu capacitate de peste 3.000 de cmc acciza este de 4,74 lei pe cmc. În prezent, acciza pentru o maşină cu motor de 3,2 litri este de peste 15.000 de lei. Şi clubul exclusivist al vânătorilor – între care se numără şi socrul premierului Ilie Sârbu, şi fostul premier Adrian Năstase – se numără între “câştigătorii” noului Cod Fiscal. Pasionaţii într-ale vânătorii vor plăti mai puţin de anul viitor pentru a se dota cu arme şi muniţie, pentru că din lista produselor accizabile au fost scoase şi aceste categorii de bunuri.

În prezent acciza pentru arme este cuprinsă între 236 de lei, pentru arme cu valoare de până la 2.400 de lei, şi 7.107 lei, pentru arme cu valori de peste 28.400 de lei.

Reduceri de accize la băuturi alcoolice. Accize în premieră pentru ţigări electronice

Totodată, noul Cod Fiscal prevede o reducere a accizei la băuturi alcoolice, precum berea, şampania, care ar trebui să coste mai puţin de anul viitor. Producătorii estimează că preţurile la raft la băuturile alcoolice vor scădea cu până la 20%.

În schimb, fumătorii vor plăti cu circa 10 bani în plus pentru fiecare pachet de ţigări. Şi ţigările electronice s-ar putea scumpi din 2016, pentru că aici vor fi introduse accize, în premieră.

Pentru cine aduce veşti proaste Codul Fiscal

Persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS), potrivit noului Cod Fiscal. Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plateau CASS-ul pe şase luni în urmă.

Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 792 de lei pe an. În principiu, obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni, nefiind exclus ca Fiscul să ajungă chiar la executări silite.

Nu toate persoanele fără venituri vor trebui să plătească CASS. În categoria excepţiilor se numără, între altele, persoanele de până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap.

Pe de altă parte, românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la două ori mai mari pentru locuinţe, potrivit noului Cod Fiscal. Acesta aduce veşti proaste şi pentru persoane cu profesii independente care vor plăti mai mult la stat.

Veşti bune pentru cei cu mai multe case

Noul Cod îi avantajează pe cei care deţin mai multe case şi pe cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi. Pentru prima casă în afara celei de domiciliu se plătea până acum la primărie un impozit majorat cu 65%, pentru a doua un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia cu 300%.  Aceste taxe majorate vor fi eliminate din 2016. La fel şi cele pentru proprietăţile cu suprafeţe mai mari de 150 de metri pătraţi.

În afară de reducerea TVA la 20% care se va aplica din 2016, măsurile de relaxare fiscală din varianta votată în primă fază de Parlament – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea “taxei pe stâlp” şi a supraccizei la carburanţi – au fost amânate pentru 2017.

„Modificările la Codul Fiscal, făcute fără un studiu de impact”

“În realitate sunt modificări la Codul Fiscal făcute pentru imagine, fără a se ţine seama de impactul asupra economiei sau criterii de etică socială – adică fără a face vreun studiu de impact. Modificările din Parlament, negociate politic, nu au adus nimic în plus sau în bine acestor măsuri”, spune Dragoş Cabat, analist economic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

Cabat este de părere că, în plus, cei care au iniţiat modificările la Codul Fiscal nu au nicio experienţă în mediul de afaceri real şi nici din realitatea zilnică a românului obişnuit.

“Mai  precis, oficialii  respectivi nu ştiu cât de simplu sau complicat este să pui în practică aceste măsuri, cum poate fi urmărită şi  evaluată aplicarea lor  şi ce efecte vor avea asupra cetăţenilor,  respectiv companiilor”, a declarat Dragoş Cabat.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

23 aprilie: Ziua Feroviarului

Publicat

în

Zi dedicată feroviarilor

În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.

Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.

Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic

Publicat

în

La grădinițele din Câlnic, spații noi de joacă

Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea.

Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești, a relatat edilul.

Căsuțe colorate, tobogane și leagăne, toate au fost special amenajate pentru ca copilașii de la grădinițele din Câlnic să se bucure din plin și să profite de zilele frumoase de vară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba