Românii, codașii Europei când e vorba de sejururi turistice

Adăugat la Știri

Doar 26% din populaţia în vârstă de peste 15 ani a României a efectuat cel puţin un sejur turistic în scop personal în anul 2014, în condiţiile în care media la nivelul Uniunii Europene este de 60% iar în Finlanda a fost de 88,2%, arată datele publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

De asemenea, românii se situează pe ultimul loc în UE când vine vorba de numărul nopţilor petrecute peste hotare raportate la populaţia ţării. În 2015, Luxemburg a fost ţara ai cărui rezidenţi au petrecut cele mai multe nopţi peste hotare per cap de locuitor (cu o medie de 23,3 nopţi), la polul opus fiind România, Bulgaria şi Grecia ai căror locuitori au petrecut, în medie, mai puţin de o noapte peste hotare în 2015.

La nivelul Uniunii Europene, în anul 2015 Spania a fost principala destinaţie turistică pentru non-rezidenţi, cu 270 milioane înnoptări în unităţile de cazare turistică, echivalentul a 21,3% din totalul înnoptărilor în unităţile de cazare turistică din UE, urmată de Italia (193 milioane înnoptări), Franţa (130 milioane) şi Marea Britanie (118 milioane). Împreună cele patru ţări au fost responsabile pentru mai mult de jumătate (56,2%) din totalul înnoptărilor în unităţile de cazare turistică din UE ale non-rezidenţilor. România se situează la coada clasamentului, în apropiere de Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

În ceea ce priveşte aspectele economice ale turismului internaţional, în 2015 ponderea veniturilor din turism în PIB-ul statelor membre UE era cea mai mare în Croaţia (18,1%), Malta (13,4%) şi Cipru (12,7%), confirmând importanţa turismului pentru aceste ţări. În cifre absolute, cele mai mari sume de pe urma turismului internaţional au fost înregistrate în Spania (50,9 miliarde de dolari), Franţa (41,4 miliarde euro) şi Marea Britanie (41,1 miliarde euro).

Sursa: capital.ro

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii