Rămâi conectat

Știri

România – prima în Uniunea Europeană la creșterea economică

Publicat

în

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea economică, țara noastră a înregistrat în primul trimestru o creștere economică de 5,9%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar în al doilea trimestru creșterea a fost de 6,1% pe serie brută, potrivit unui document guvernamental.

„Mai mult, FMI a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești pentru acest an. Toate instituțiile financiare au revizuit estimările în creștere. Cu siguranță ne îndreptăm spre îndeplinirea unuia dintre principalele obiective ale Programului de guvernare, acela de creștere a PIB cu 5,2% față de cel înregistrat anul trecut. Cel mai probabil vom depăși 6%”, se susține în document.

Tot aici se arată că agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă.

Totodată, în text se menționează că a crescut încrederea generală în economie: „Indicele de încredere în economia românească, calculat pe bază de sondaj de către Comisia Europeană, s-a situat în luna septembrie 2017 la 104,9 puncte, cu 1,6 puncte peste nivelul din luna septembrie 2016. În ansamblu, în 2017, indicele de încredere se situează în jurul pragului de 105 puncte, media primelor opt luni (105,1) fiind cu 1,8 puncte peste cea a lunilor corespunzătoare din 2016 și la cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent”.

Potrivit sursei citate, creșterea economică se reflectă în câștigurile românilor

„Pe primele 8 luni ale anului, câștigul salarial mediu net din economie s-a majorat cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului 2016, iar câștigul salarial real cu 14,1%. Câștigul salarial mediu brut pe total economie a ajuns la 3.255 lei, cu 15,4% mai mare decât cel înregistrat în primele 8 luni din 2016. Pensia medie de asigurări sociale de stat a ajuns la 1.003 lei, față de 930 lei în primele 8 luni din 2016″, se detaliază în text.

Documentul face referire și la sectorul privat, menționându-se că acesta a creat tot mai multe locuri de muncă, 129,7 mii de la începutul anului.

Totodată, la sfârșitul lunii august rata șomajului înregistrat a fost de 4,18%, mai mică cu 0,62% față de august 2016 (4,8%), clasând România pe locul 8 în UE.

Cât privește economia și comerțul, se menționează că a fost declanșată procedura de selecție a administratorilor la toate societățile din portofoliul Ministerului Economiei.

„Este în lucru actul normativ de înființare a unei societăți tip casă de comerț, care are ca scop promovarea bunurilor, serviciilor și afacerilor din sectoarele economice specific. Avem în lucru, într-o etapa avansată, proiectul Legii apelor minerale – urmează circuitul de avizare și, ulterior, adoptarea în Guvern. Proiectul Legii redevențelor este finalizat, urmând a fi postat pe site pentru dezbatere publică. Proiectul Legii minelor se găsește postat pe site-ul Ministerului Economiei din data de 2 octombrie 2017 și urmează să fie lansat pe circuitul intern de avizare”, precizează bilanțul.

În text sunt enumerate și câteva măsuri avute în vedere sau deja aplicate în domeniul turismului, cum ar fi punerea în dezbatere publică a Legii turismului, aprobarea acordării voucherelor de vacanță în perioada iulie 2017 – decembrie 2018, astfel încât fiecare angajat din sistemul bugetar va primi un voucher în sumă de 1.450 lei, pe care îl va utiliza pentru plata serviciilor turistice oferite de facilitățile de cazare autohtone.

„Am aprobat Masterplanul investițiilor în turism. (…) Au fost semnate contracte de finanțare pentru finalizarea investițiilor în infrastructura de turism care au fost stopate: finalizarea centrului balneoclimateric multifuncțional pentru stațiunea Borsec, proiectul Schi în România, stațiunea Câmpulung Moldovenesc, finalizarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de agrement din Stațiunea Voineasa”, se menționează în bilanț.

Referitor la același domeniu, se arată că au fost aprobate o serie de măsuri menite să contribuie, pe de o parte, la protecția turiștilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba