Social-Economic
România e singura ţară din UE unde preţul cărnii la raft creşte când la fermier se ieftineşte
Românii sunt singurii cetăţeni din UE care au mâncat, în a doua jumătate a anului trecut, carne mai scumpă decât în perioada similară a lui 2013.
Aceasta în contextul în care, la producător, preţul a scăzut în medie cu 9%.Embargoul impus de Rusia pe piaţa cărnii a dus anul trecut, la nivel european, la o scădere drastică a preţului cărnii de la poarta fermei (în medie cu 9,2%), urmare a unui surplus pe piaţă. Trendul s-a văzut însă şi în rafturile magazinelor, astfel că majoritatea europenilor plăteau la finele anului trecut, în medie, cu 0,3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Cu excepţia românilor însă, pentru care preţul a crescut în perioada iulie-decembrie cu 1%, în condiţiile în care, la poarta fermei, preţurile s-au redus cu 9,2%, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană. Spre comparaţie, în a doua jumătate a lui 2014, în Irlanda, preţurile la raft s-au diminuat cu 2,7% ca urmare a unei reduceri medii de 7,5% la poarta fermei, în timp ce în Spania carnea s-a ieftinit cu 0,2%, datorită scăderii preţului la fermieri cu 16,7%. Din datele Comisiei Europene, situaţia a fost similară şi în prima jumătate a anului trecut, cu menţiunea că în situaţia României au fost şi alte state, printre care şi Spania. Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2014, preţul cărnii a scăzut, în medie, în UE, cu 5% la poarta fabricii, dar a crescut la consumatorul final cu 0,7%. În România, preţul la fermier s-a diminuat cu 8,9% şi a crescut la raft cu 1,2%, în vreme ce în Irlanda, spre exemplu, scăderea la poarta fermei a fost de 9,9%, iar la consumatorul final de 1%.
De ce au crescut preţurile
Situaţia din România, atipică în contextul actual european, se datorează, spun reprezentanţii industriei, consumului în creştere, dar şi intermediarilor. „Consumul general a fost în creştere anul trecut, cu 1,7% faţă de anul anterior. De aceea preţurile au crescut”, a explicat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro. Potrivit acestuia, câştigători din această situaţie sunt intermediarii, comercianţi, dar mai ales „intermediarii frauduloşi”. „Aceştia din urmă pot ieşi la lumină prin reducerea TVA”, mai spune Jurconi.
În ceea ce priveşte situaţia fermierilor români, acesta spune că situaţia este dezastruoasă, în contextul în care statele dezvoltate exportă în România la preţ de dumping. „Acum diferenţa de preţ (dintre preţul plătit fermierilor şi cel de la raft n.red), pe carnea de porc , este de până la 30%. Acum, kilogramul se vinde cu 4 lei, faţă de 6 lei acum un an. Piaţa este inundată de carne de porc din ţări unde există surplus, la preţ de dumping”, mai spune Jurconi.
Ce se întâmplă în UE
Uniunea Europeană a intrat într-o perioadă a inflaţiei scăzute. În prima parte a anului trecut, atât inflaţia cât şi preţurile alimentelor au crescut cu 0,7 şi respectiv 0,2%, în vreme ce în a doua jumătate a lui 2014, inflaţia a crescut cu 0,4%, în timp ce preţurile la raft s-au diminuat cu 0,7%. „Acest lucru poate fi parţial explicat prin scăderea preţurilor la anumite produse. Cu toate acestea, nu toate categoriile de alimente comercializate în UE s-au ieftinit”, se arată în raportul UE.
Sursa:economica.net
Social-Economic
ADI Salubris Alba, acțiuni educative în școli
Acțiuni educative în școli, desfășurate de ADI Salubris Alba
Social-Economic
Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir
Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător
Social-Economic
23 aprilie: Ziua Feroviarului
Zi dedicată feroviarilor
În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.
Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.
Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.
-
Știriacum 3 zile
Mesaje, urări şi felicitări pe care să le transmiţi de SFÂNTUL GHEORGHE 2024
-
Politicăacum o săptămână
Revoluția de la 1848 din Transilvania: Pe 18 aprilie, la Blaj avea loc prima adunare a românilor din Transilvania
-
Divertismentacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Mănăstirea din Pătrângeni, locul care oferă liniște, rânduială, frumusețe
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale
-
Sfatul mediculuiacum 2 săptămâni
Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura
-
Știriacum 2 săptămâni
Destinație de week-end: Cheile Râmețului, bogăția naturală din Munții Trascăului