Rămâi conectat

Social-Economic

România e singura ţară din UE unde preţul cărnii la raft creşte când la fermier se ieftineşte

Publicat

în

Românii sunt singurii cetăţeni din UE care au mâncat, în a doua jumătate a anului trecut, carne mai scumpă decât în perioada similară a lui 2013.

Aceasta în contextul în care, la producător, preţul a scăzut în medie cu 9%.Embargoul impus de Rusia pe piaţa cărnii a dus anul trecut, la nivel european, la o scădere drastică a preţului cărnii de la poarta fermei (în medie cu 9,2%), urmare a unui surplus pe piaţă. Trendul s-a văzut însă şi în rafturile magazinelor, astfel că majoritatea europenilor plăteau la finele anului trecut, în medie, cu 0,3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Cu excepţia românilor însă, pentru care preţul a crescut în perioada iulie-decembrie cu 1%, în condiţiile în care, la poarta fermei, preţurile s-au redus cu 9,2%, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană. Spre comparaţie, în a doua jumătate a lui 2014, în Irlanda, preţurile la raft s-au diminuat cu 2,7% ca urmare a unei reduceri medii de 7,5% la poarta fermei, în timp ce în Spania carnea s-a ieftinit cu 0,2%, datorită scăderii preţului la fermieri cu 16,7%. Din datele Comisiei Europene, situaţia a fost similară şi în prima jumătate a anului trecut, cu menţiunea că în situaţia României au fost şi alte state, printre care şi Spania. Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2014, preţul cărnii a scăzut, în medie, în UE, cu 5% la poarta fabricii, dar a crescut la consumatorul final cu 0,7%. În România, preţul la fermier s-a diminuat cu 8,9% şi a crescut la raft cu 1,2%, în vreme ce în Irlanda, spre exemplu, scăderea la poarta fermei a fost de 9,9%, iar la consumatorul final de 1%.
De ce au crescut preţurile
Situaţia din România, atipică în contextul actual european, se datorează, spun reprezentanţii industriei, consumului în creştere, dar şi intermediarilor. „Consumul general a fost în creştere anul trecut, cu 1,7% faţă de anul anterior. De aceea preţurile au crescut”, a explicat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro. Potrivit acestuia, câştigători din această situaţie sunt intermediarii, comercianţi, dar mai ales „intermediarii frauduloşi”. „Aceştia din urmă pot ieşi la lumină prin reducerea TVA”, mai spune Jurconi.
În ceea ce priveşte situaţia fermierilor români, acesta spune că situaţia este dezastruoasă, în contextul în care statele dezvoltate exportă în România la preţ de dumping. „Acum diferenţa de preţ (dintre preţul plătit fermierilor şi cel de la raft n.red), pe carnea de porc , este de până la 30%. Acum, kilogramul se vinde cu 4 lei, faţă de 6 lei acum un an. Piaţa este inundată de carne de porc din ţări unde există surplus, la preţ de dumping”, mai spune Jurconi.
Ce se întâmplă în UE
Uniunea Europeană a intrat într-o perioadă a inflaţiei scăzute. În prima parte a anului trecut, atât inflaţia cât şi preţurile alimentelor au crescut cu 0,7 şi respectiv 0,2%, în vreme ce în a doua jumătate a lui 2014, inflaţia a crescut cu 0,4%, în timp ce preţurile la raft s-au diminuat cu 0,7%. „Acest lucru poate fi parţial explicat prin scăderea preţurilor la anumite produse. Cu toate acestea, nu toate categoriile de alimente comercializate în UE s-au ieftinit”, se arată în raportul UE.

Sursa:economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

ADI Salubris Alba, acțiuni educative în școli

Publicat

în

Acțiuni educative în școli, desfășurate de ADI Salubris Alba

În cadrul programului „Săptămâna verde”, echipa tehnică a ADI Salubris Alba a desfășurat o serie de acțiuni educative în școli din județul Alba, cu scopul de a promova importanța respectării regulilor de colectare a deșeurilor pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos.
Acțiunea desfășurată la Școala Generală „Avram Iancu” din Zlatna alături de colegii noștri de la APM Alba a constat în discuții și activități interactive prin care copiii au învățat cum să colecteze corect deșeurile și cum pot contribui la protejarea mediului înconjurător.
Campania noastră de informare și conștientizare a continuat cu aceleași obiective și la Școala Gimnazială Ciugud.
„Această inițiativă reprezintă un pas important în efortul nostru continuu de a construi o comunitate mai informată și mai responsabilă. Învățarea și aplicarea corectă a selecției deșeurilor nu sunt doar gesturi ecologice, ci și o responsabilitate socială. Fiecare sticlă de plastic, fiecare hârtie sau carton, și fiecare obiect metalic pe care îl reciclăm contribuie la un viitor mai curat și mai sigur pentru noi toți”, au transmis reprezentanții ADI Salubris Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

23 aprilie: Ziua Feroviarului

Publicat

în

Zi dedicată feroviarilor

În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.

Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.

Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba