Rămâi conectat

Știri

România a trecut la televiziunea digitală: de ce bunica ta nu mai “prinde” posturile preferate

Publicat

în

Din 17 iunie 2015, televiziunea în România s-a schimbat. Dintr-o dată, prin antenele clasice și pe televizoarele vechi nu mai poate fi recepționat decât postul public de televiziune TVR1. Cum bunica ta și alte rude au rămas fără acces la TV, află de pe radiounirea.ro ce ar trebui să știi despre schimbare și cu ce trebuie să-ți echipezi televizorul ca să îl reconectezi la televiziuni. 

Oprirea transmisiunii analogice terestre nu este un moft al României, ci este o obligație internațională. Astfel, din 17 iunie 2015, emisiile de televiziune analogică terestră prin tehnologia UHF (ultra high frequency) încetează și se trece la transmisiunea digitală, pentru care este nevoie de un alt tip de echipament.

Probabil că știi celebrele parabolice pe care românii le-au folosit încă din anii ’90 să prindă diverse posturi TV. Blocurile erau, de asemenea, pline de tot felul de antene ridicate pentru a lega cetățenii la fluxurile televiziunilor disponibile. Aceasta este, pe scurt, emisia analogică terestră și calitatea nu este la cele mai înalte cote.

Din fericire, există ceea ce se numește televiziune digitală, folosită în prezent pentru emisie prin cablu (RCS&RDS sau UPC) sau satelit (Orange, Digi, Dolce etc.).

Acum, odată cu încetarea emisie analogice, televiziunea digitală terestră o va înlocui. Realitatea acestei mișcări este că se produce un blackout masiv în România, unele dintre cele mai izolate zone și unii dintre cei mai săraci români vor rămâne pe televizoare cu acces doar la TVR1, o singură televiziune, într-un mod similar perioadei comuniste.

Odată cu oprirea transmisiei analogice terestre, din 17 iunie 2015 Societatea Națională de Radiocomunicații  (RADIOCOM) pornește demersul de a trece la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluții de tranziție a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iași. În prima fază se vor testa modul în care emițătoarele analogice existente pot fi actualizate pentru emisia DVB-T2, calitatea semnalului transmis de emițătoarele actualizte și parametrii de emisie ai acestora.

Citește și Televiziunea Română a pierdut EURO 2016

Urmează apoi MUX1 (multiplex 1), adică etapa creării unei reţele naţionale cu o acoperire pentru minimum 90% din populaţie. Aceasta ar trebui să se facă până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi “free to air” şi va conţine programe publice și comerciale. Această fază a proiectului va demara astăzi, 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare (pomenită mai sus).

Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două rețele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune. Pachetul de programe transmis, “free to air”, în format DVB-T2, va ajunge la populaţie cu o calitate superioară faţă de transmisia analogică. Acesta va putea fi recepționat direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat, şi antenă exterioară cu câștig de minimum 10 dB, bine degajată, orientată spre emiţător şi prevăzută cu un cablu coaxial de bună calitate, cu pierderi cât mai mici.

De asemenea, se poate folosi un receptor extern digital DVB-T2, adică un set top box ca în imaginea de mai sus, conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară cu caracteristicile de mai sus. Conectarea acestuia la televizor se va face prin intermediul ieşirilor analogice (RCA, SCART) sau digitale (HDMI). Desigur, se poate alege și un abonament de televiziune prin satelit de la companii precum RCS&RDS, Telekom sau Orange, iar în cazul acesta receptorul și antena sunt oferite de acești furnizori de servicii.

“(…) vorbim despre aproximativ 5%-7% din populație care nu are acces în prezent la alte forme de recepție ale postului public de televiziune (cablu, satelit, etc) și utilizează transmisia free-to-air analogică terestră pentru a urmări postul public de televiziune. În primul rând pentru acești cetățeni creionăm strategia de lucru”, au declarat reprezentanții MSI.

Totuși, oricât ai creiona ministerul viitoare strategii, Guvernul a tras de timp cu trecerea la televiziunea digitală

Cât costă trecerea la televiziunea digitală?

Dacă nu vorbim de alegerea unui pachet prin satelit, costul unui tuner DVB-T2 poate începe de la aproximativ 150 de lei, iar costul pentru antenă e de circa 50 de lei. Sau se poate alege un televizor cu tuner integrat și mai este necesară doar o antenă.

Evoluție, dar cu hopuri pentru Guvern

Începuturile actualului blackout sunt în urmă cu aproape 10 ani. Ai crede că e timp suficient pentru a te pregăti, ca țară, pentru un așa salt, nu? Ai crede degeaba. În 2006, în cadrul Regional Radiocommunications Conference, organizată de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, s-a decis tranziția de la emisia analogică terestră la cea digitală terestră a programelor de televiziune. Tările din Europa, Africa, Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, au semnat Acordul Geneva (planul RRC-06) prin care a fost adoptat un nou plan de frecvențe pentru toate statele semnatare, plan care l-a înlocuit pe cel de transmisie în sistem analogic.

Planul adoptat atunci stabilește utilizarea benzilor de transmisie VHF 174 – 230 MHz și benzilor UHF 470 – 862 MHz pentru televiziunea digitală. Aceste benzi sunt în prezent alocate în România pentru servicii de transmisie a programelor TV terestre în format analogic și pentru aplicații speciale (benzile 790 – 862 MHz). La nivel european s-a decis că trecerea la televiziunea digitală va contribui și la îndeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. Strategia de la Lisabona a fost adoptată de Consiliul European în martie 2000, pe o perioadă de 10 ani, având ca scop transformarea UE în cea mai dinamică și competitivă economie bazată pe cunoaștere din lume.

Conform Strategiei, în decembrie 2005 Comisia Europeană a recomandat țărilor europene să finalizeze tranziția și să oprească complet transmisiile analogice în 2012, anterior, deci, termenului maxim stabilit în 2006 la Geneva.

Dintre cele trei medii de transmisie (terestru, cablu și satelit), doar transmisia terestră și cea prin satelit sunt potrivite pentru a oferi acces tuturor locuitorilor unei țări la servicii de televiziune, conectarea cu cablu a zonelor rurale izolate presupunând costuri mari. Asta justifică alegerea la nivel european a acestei soluții. De asemenea, s-a ținut cont și de faptul că transmiterea programelor publice naționale, cât și a celor regionale de interes general, trebuie să fie gratuită. Televiziunea digitală terestră este singura soluție care poate îndeplini ambele cerințe, tehnicile de compresie utilizate permițând folosirea eficientă a spectrului radio în condițiile în care calitatea transmisiei se păstrează sau chiar crește semnificativ.

Totuși, în România, prin OUG 18/2015 publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2016 încetarea transmisiei analogice, în anumite condiții. “Emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, în baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Regelementare în Comunicații”.

Prin legea 378/2009, România a ratificat însă actele finale ale Conferinței Regionale de Radiocomunicații pentru planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră în părți din regiunile 1 și 3, în benzile de frecvențe 174-230 MHz și 470-862 MHz, semnate la Geneva la 16 iunie 2006. “Conform acestor acte ratificate de România în 2009, la data de 17 iunie 2015 încetează orice transmisie analogică terestră a programelor de televiziune în țările care au semnat și ratificat Acordul Geneva. Fiind vorba despre un acord internațional, ratificat și asumat de către statul român, prevederile acestuia sunt obligatorii și nu pot fi modificate printr-o ordonanță de urgență a Guvernului”.

După cum se vede, Guvernul a prelungit introducerea transmisiilor TV digitale terestre până la finalul anului viitor. Unele televiziuni au oprit transmisia analogică, dar altele se pot folosi de această ordonanță.

sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba