Ro-Net nu va fi gata la finele anului: 600 de localităţi rurale vor beneficia de internet

Adăugat la Știri

internetAproximativ 600 de localităţi din mediul rural din cele 783 vor beneficia până la finele acestui an de internet în bandă largă, prin intermediul proiectului Ro-Net, a declarat, luni, într-un briefing de presă, Dragoş Tudorache, ministrul interimar al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Oficialul a precizat, totodată, că în cazul celorlalte localităţi se va încerca finalizarea lucrărilor pe alt proiect dedicat Reţelei de Noua Generaţie, pentru care există un buget de 100 de milioane de euro, pe noul exerciţiu financiar 2014 – 2020.

‘Proiectul Ro-Net nu a fost în una din cele mai bune situaţii la preluarea mandatului noului Guvern. Proiectul a fost fazat la un moment dat. Primele 99 de localităţi au fost predate pe vechiul ciclu financiar, iar restul urmează să fie finalizat pe noul exerciţiu financiar. Partea bună este că, fiind fazat pe ciclul financiar 2014 – 2020, localităţile care nu vor fi finalizate până la perioada limită, respectiv 23 decembrie 2016, pentru a evita corecţiile pe acest proiect, le vom deduce din bugetul proiectului şi le vom include în Reţeaua de Noua Generaţie’, a explicat Tudorache.

Citește și Vom putea compara prețurile din supermarketuri pe internet

Potrivit ministrului, până la finele acestui an, ar urma ca lucrările în proiectul Ro-Net să fie încheiate pentru aproximativ 600 de localităţi.

RO-NET este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

capital.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii