Știri
Riscul unei alimentații fără gluten
Produsele alimentare fără gluten nu ar trebui să fie considerate un înlocuitor sănătos al celor obișnuite deoarece pot conține niveluri ridicate de grăsimi și de zahăr, dar și o cantitate prea mică de proteine, avertizează specialiștii în nutriție.
Oamenii de știință din cadrul Societății europene de gastroenterologie, hepatologie și nutriție pediatrică (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) au făcut un apel la reformularea modului în care sunt comercializate produsele fără gluten astfel încât acestea să aibă același conținut ca și cele pe care le înlocuiesc.
Avertizarea privind conținutul sărac din punct de vedere nutrițional al alimentelor fără gluten vine în urma unei evaluări a 654 de produse aparținând 25 de mărci, comparate cu variante similare care conțineau gluten. Potrivit rezultatelor, alimentele fără gluten aveau un conținut semnificativ mai mare de grăsimi și o compoziție mai săracă din punct de vedere nutrițional în comparație cu cele obișnuite. De asemenea, s-a constatat că multe dintre produsele cu gluten — în special cele de panificație, paste, pizza și făină — conțineau de trei ori mai multe proteine decât variantele înlocuitoare, fără gluten.
Cercetătorii avertizează că dezechilibrul este atât de sever încât ar putea avea impact asupra dezvoltării copiilor și ar crește riscul de obezitate infantilă.
”Deoarece din ce în ce mai multe persoane urmează o dietă fără gluten pentru a gestiona în mod eficient boala celiacă, este imperativ ca alimentele comercializate drept înlocuitori să fie reformulate pentru a fi siguri că acestea au cu adevărat valori nutriționale similare”, a declarat dr. Joaquim Calvo Lerma, cercetător în cadrul societății menționate. ”Acest lucru este important în special pentru copii, în cadrul unei diete echilibrate esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă”, a completat acesta.
Dr. Naveed Sattar, specialist în boli metabolice și profesor la Universitatea Glasgow, a declarat la rândul său că un produs vândut drept aliment fără gluten nu înseamnă că acesta este sănătos. ”Deoarece un produs alimentar este etichetat fără gluten nu înseamnă neapărat că este mai sănătos, iar consumatorii trebuie să fie informați cu privire la conținutul de grăsimi saturate, zaharuri, proteine și fibre”, a spus acesta. Medicul a menționat de asemenea că persoanele ”care nu sunt obligate să mănânce produse fără gluten, pentru că nu au o boală intestinală care ar putea fi ameliorată prin consumul acestora, nu ar trebui să se orienteze către dietele fără gluten”.
Sursa: libertatea.ro
Știri
Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu
Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului
Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.
Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.
Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.
Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.
Știri
Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni
Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor
Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.
Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.
Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.
Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.
Știri
Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată
Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș
-
Politicăacum 23 de ore
Revoluția de la 1848 din Transilvania: Pe 18 aprilie, la Blaj avea loc prima adunare a românilor din Transilvania
-
Știriacum 5 zile
Mănăstirea din Pătrângeni, locul care oferă liniște, rânduială, frumusețe
-
Știriacum 5 zile
Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale
-
Știriacum 2 săptămâni
Magnolia, copacul cu flori magice: Care este legenda florii de magnolie, care spune bun venit primăverii
-
Știriacum 2 săptămâni
Pedepse în Ardeal, în vremurile de demult: Ce a decis Dieta ţinută în Alba Iulia, în 1619
-
Sfatul mediculuiacum 5 zile
Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura
-
Știriacum 5 zile
Destinație de week-end: Cheile Râmețului, bogăția naturală din Munții Trascăului
-
Sănătateacum 5 zile
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are