Rămâi conectat

Știri

Rimetea, satul care a primit distincţia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului, propus pentru lista UNESCO

Publicat

în

Se spune că este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Arhitectura celor 300 de case ce stau de o parte şi de alta a uliţelor pietruite și peisajul de poveste i-au dus faima peste munții care îl înconjoară. Turiştii care ajung în satul Rimetea din judeţul Alba au senzaţia unei călătorii în timp. Casele sunt perfect conservate şi arată ca acum câteva sute de ani. Satul, singurul din România care a primit distincţia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului, a fost propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO.

Nu doar cei de la UNESCO au fost fascinați de unicitatea localității din județul Alba, ci și turiștii. Și nu doar că au putut admira fațadele trase la indigo, ci pentru o sumă modică, au putut petrece o noapte într-o casă autentică.

Rimetea. Un loc ascuns parcă de Munţii Trascăului, un sat cu 500 de suflete, neatins de modernitate şi unde abia există semnal la telefonul mobil. Istoria locului începe în urmă cu mai bine de opt secole. „Localitatea noastră are datări din anii 1200 deja și aici au locuit, deci au fost aduşi secui în vremea invaziei tătarilor, și din secolul al XIV- lea a început să se extragă fier. Erau niște oameni foarte prosperi, foarte înstăriți față de ceilalți oameni care erau iobagi în satele care ne înconjoară și această prosperitate se vede inclusiv în construcția caselor”, a explicat muzeograful Lassel Agneta.

Citește și Rimetea, locul unde soarele răsare de două ori

În urmă cu 150 de ani, Rimetea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus multe case. Casele sunt mândria locului, de aceea, în 1996, în Rimetea a început un program de protejare a patrimoniului arhitectural. Pentru că satul era vizitat de mulţi turişti unguri şi era promovat în Ungaria, Consiliul Local al Sectorului V din Budapesta a adoptat localitatea din Transilvania pentru a putea începe un proces amplu de întreținere. Proprietarii caselor istorice primesc fonduri pentru reabilitarea lor. Începe atunci o acțiune comună de restaurare a fațadelor care sunt vopsite în alb, iar obloanele într-un verde crud. În urmatorii zece ani 140 de case vor fi reabilitate. Cele mai frumoase case se află pe Şirul de Sus. Aşa îi spun localnicii străzii aflate în partea de nord a pieţei centrale. Aici locuiau în secolul al XIX-lea negustorii de fier şi proprietarii de forje, iar casele par trase la indigo. Populația de astăzi a localității este formată din secui și sași. Farmecul zonei şi tradiţiile localnicilor aduc în fiecare an peste 20 de mii de turişti în satul de la poalele Trascăului. În 2012, Rimetea a fost propus de Ministerul Culturii pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Localitatea este atât de mică încât reprezintă mai puțin de 1% din suprafaţa judeţului Alba.

Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba