Revitalizarea bucătăriei princiare de la Alba Iulia, prin proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”

Adăugat la Știri

Cele mai reprezentative meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba Iulia, pe vremea când oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei, vor fi aduse în atenţia publicului albaiulian. Acţiunea este posibilă prin proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia.

Vor fi aduse în atenţia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba Iulia, pe vremea când oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei;

Pentru a intra în atmosfera epocii şi a evidenţia rafinamentul bucătăriei principare, vor fi reconstituite şi 10 ritualuri culinare practicate pentru principii Transilvaniei, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spaţii ale Europei medievale.

În cadrul unui eveniment dedicat, va fi reconstituit un meniu de la curtea principilor ardeleni, dar şi ritualul culinar pe care-l implică.

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară vor fi sintetizate şi într-o carte dedicată.

Rezultatele proiectului vor fi integrate în complexul de funcţiuni culturale propuse pentru corpul principal al Palatului Principilor, lucrări aflate în derulare.

Durata derulării: Iunie-Noiembrie 2019; Sumă nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin proiect: 46.500 lei. Proiect cofinanţat de AFCN-Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii