Rămâi conectat

Educație și Cultură

26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria

Publicat

în

În ziua a doua de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului. Află mai multe de pe radiounirea.ro

A doua zi de Crăciun e sărbătoare mare la ortodocși – se prăznuiește SOBORUL Maicii DOMNULUI

Cuvântul „sobor” are o semnificație aparte, de „adunare de oameni”, sugerând că Maica Domnului trebuie preaslăvită în mijlocul tuturor oamenilor și a Sfinților fericiți din ceruri. Toți laolaltă, cu chip uman, creat după „chipul și asemănarea Domnului”, îți pleacă frunțile și cinstesc Mama a Toate câte Sunt, în veac.

„Dacă te simți vreodata supărat în decursul zilei – cheam-o în ajutor pe Maica Domnului – spune doar o simplă rugăciune: Maria, Maica lui Iisus, te rog fie-mi și mie mamă acum. Trebuie să recunosc că aceasta rugăciune nu a dat niciodată greș în cazul meu.” – Sfânta Maria Tereza

Ziua de sărbătoare ar trebui înțeleasă ca zi de smerenie, post și rugăciune. Căci ce este altcxeva rugăciunea decât o meditație asupra cuvântului dintâi, asupra firii și asupra naturii umane, Timp în care suntem cu noi înșine și cu singura voce care ne poate mântui de păcat, necredință și întunecare. La Soborul Maicii Domnului, creștinii rostesc aceste cuvinte și se gândesc la puritatea Fecioarei din care s-a întrupat Fiul Omului și al Cerurilor, a cărei naștere au slăvit-o în urmă cu o zi:

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el. De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut pe Cel care a adus mântuirea lumii.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana.

Sfântul Cuvios Nicodim a fost unul dintre marii întemeietori de așezăminte monahale și duhovnici ai Țării Românești din secolul al XIV-lea. S-a născut în satul Prilep din Serbia în anul 1320. Și-a părăsit familia la o vârstă mică și a plecat la Muntele Athos, unde a devenit monah. S-a stabilit apoi la Mănăstirea Hilandar, al cărei egumen a devenit mai târziu. Părăsind Athosul, după ce a petrecut o vreme aproape de Vidin (Bulgaria), a venit în Țara Românească, în 1364, și s-a stabilit pe valea râului Vodița. Acolo a construit o mănăstire, cu ajutorul domnilor Vladislav I și Radu. În 1388 a ctitorit Mănăstirea Tismana, pe valea pârâului cu același nume. Către sfârșitul secolului al XIV-lea, împreună cu alți ucenici a întemeiat Mănăstirea Vișina de pe Valea Jiului, iar în 1400 Mănăstirea Prislop. Sfântul Cuvios Nicodim a trecut la cele veșnice în 1406, iar trupul său, fiind descoperit neputrezit, a fost așezat într-o raclă din biserica Mănăstirii Tismana. Datorită unor împrejurări necunoscute, moaștele sale au fost ascunse de un egumen al mănăstirii, nefiind găsit decât un deget al Sfântului Nicodim și crucea de plumb pe care acesta a purtat-o în timpul vieții.

sursa agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cărți noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cărți noi

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și la acest început de an, și-a îmbogățit colecția cu noi titluri de carte.

În primul trimestru al anului 2024 au fost achiziționate un număr total de 731 de titluri de carte, respectiv un număr de 1.023 de unități de bibliotecă (în principal cărți). În acest scop, bugetul alocat pentru achiziția de carte pe trimestrul I din 2024 a fost de 50 de mii de lei, din care a fost cheltuită suma de 47.394,86 de lei.

„Politicile privind achiziția și donația de carte de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au la bază regulamentul adoptat de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât achiziția se face echilibrat iar documentele achiziționate fac parte din toate domeniile de cunoștințe. Informarea privind producția editorială, în scopul achiziției de titluri noi,  se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, prin consultări directe cu utilizatorii, prin întâlniri cu editorii și scriitorii și nu în ultimul rând în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta Târgul de cArte Alba Transilvana va avea loc în perioada 10-12 mai, pe esplanada de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cum a decurs „Săptămâna Verde” la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia

Publicat

în

„Săptămâna Verde” la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia: Cum a decurs

În perioada 1-5 aprilie profesorii și elevii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia au experimentat, au explorat, au învățat și au socializat trecând împreună prin Programul Național „Săptămâna Verde”.
Ziua de luni 1 aprilie a debutat prin derularea unor activități cu caracter informativ datorită cărora elevii au devenit mai conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice prin care trece Terra. Ei au vizionat filmulețe tematice, cum ar fi „100 de schimbări climatice” . De asemenea, vizita la Facultatea de Ingineria Mediului din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia le-a oferit un cadru teoretic propice desfășurării unor activități practice în zilele următoare.
Astfel, marți 2 aprilie s-au derulat masa rotundă pe tema „Reducerea risipei alimentare” și sesiunea de referate și comunicări științifice având ca subiecte „Apa un ecosistem unic”, „Apa sursa vieții” și „Schimbările climatice și efectele lor”,
Excursiile tematice și drumețiile la Colțești, Rimetea, Sibiu, Timișoara și Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” au mutat accentul pe învățarea prin acțiune, iar cercurile de hand-made au adus în prim plan învățarea prin cooperare și dezvoltarea abilităților practice. Atelierele de lucru bazate pe reciclare s-au finalizat fie cu expoziții de tipul celei intitulate „Natura, element central al existenței generațiilor” (expoziție de fotografii), fie printr-o paradă a ținutelor în cadrul proiectului educativ „Renașterea țesăturilor”.
Miercuri 3 aprilie elevii au fost invitați la o lecție de cartografiere topografică, învățând astfel lucruri noi despre lume și despre poziționarea omului în plan geografic, urban și chiar personal. Ieșirile în natura urbană și picnicurile în aer liber au completat inițierea.
Activitatea de ecologizare din data de joi 4 aprilie, sub denumirea „Curat și verde”, a mobilizat elevii și cadrele didactice pe malul Ampoiului, zona Carolina Mall, redând o nouă față naturii, cea adevărată și frumoasă, iar curtea școlii a fost înfrumusețată prin plantarea de panseluțe catifelate.
Săptămâna s-a încheiat cu o activitate de învățare modernă, mutând acțiunea în mediul online și oferindu-le celor interesați de ecologie, economia circulară, alimentația bio și marketingul produselor bio posibilitatea de a discuta pe aceste subiecte alături de specialiști în domeniu.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba