Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn

Adăugat la Știri

Business sale„O doamnă nu este cea care poartă verighetă, ci cea care se comportă ca atare”, spune Aurelia Marinescu, autoarea celebrei lucrări „Codul bunelor maniere azi”. Vezi pe radiounirea.ro câteva din cele mai importante reguli de conduită socială stipulate în manualul de bună purtare, pe care orice femeie trebuie să le ştie.

 1. Salutul.
 2. 1.Potrivit uzanţelor, bărbatul salută întotdeauna primul, iar doamna îi răspunde printr-un surâs, înclinând uşor capul. Atunci când se întâlnesc două persoane de sex feminin, cea tânără va saluta întotdeauna prima.
 3. Citește și De ce bărbații oferă flori femeilor ? Codul Bunelor Maniere din trecut și până astăzi
  2. Femeia este cea care întinde mâna spre domn, nu invers, iar strângerea de mână nu trebuie să fie foarte puternică.
  3. O doamnă se ridică atunci când strânge mâna unei persoane în vârstă, dar poate rămâne pe scaun atunci când îi este prezentat un bărbat. Regula aceasta poate avea şi derogări:
  „Dacă este vorba despre o tânără, ea trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn mult mai în vârstă. În general, când se fac prezentările sau în cadrul unor discuţii, tinerii nu vor sta jos în prezenţa persoanelor mai în vârstă. Dacă este vorba despr e un bătrân este politicos, dar nu indispensabil, să se ridice femeile. Dacă este vorba despre o doamnă în vârstă , se va ridica în picioare toată asistenţa”, explică Aurelia Marinescu în lucrarea „Codul bunelor maniere astăzi”.
 4. O doamnă va evita să stea cu coatele pe masă ori să folosească telefonul la restaurant. În cazul în care aşteptăm un mesaj important
  5. O persoană care are cei şapte ani de acasă nu bea şi nu vorbeşte cu gura plină.
  6. Bărbatul este cel care intră primul în restaurant, nu femeia.
  7. O femeie care tuşeşte, strănută sau cască fără să pună mâna la gură va crea o impresie neplăcută.
  8. O doamnă nu fumează şi nu mănâncă pe stradă
  9. Punctualitatea este o calitate şi o dovadă de respect faţă de ceilalţi, iar o femeie care are cei şapte ani de acasă nu va întârzia la o întâlnire. În cazul unor evenimente neprevăzute, de bun simţ este să anunţăm că întârziem.
  10. Ţinuta vestimentară completează imaginea unei doamne:
  „Nu te îmbraci din cauza cuiva, şi încă mai puţin pentru a face în ciudă cuiva, şi încă mai puţin pentru a face în ciudă cuiva. Te îmbraci pentru tine! Să fii elegant nu înseamnă să te preocupi de preţul şi numărul toaletelor, ci de calitate, de croială, de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderobă şi de a le alege astfel încât să nu se demodeze. O personă cu gust nu poartă culori ţiptoare şi aplică legile elementare ale esteticii. Dacă ai tenul palid, galbenul şi verdele te fac lividă. Dacă nu eşti zveltă trebuie să eviţi creţurile, cutele şi să te fereşti de dungile orizontale, sau de cele verticale dacă esti foarte înaltă. (…) Rochiile, bluzele, fustele, tricourile pot fi şi ieftine, şi reuşite. Pantofii, poşetele, cordoanele, mânuşile-niciodată”, mai scrie Aurelia Marinescu.
 5. Atenţie la parfumul folosit în exces! Un parfum mult prea puternic folosit în timpul zilei este o alegere neinspirată, căci le poate provoca greaţă sau dureri de cap celor din jur.
  12. O doamnă oferă flori unui bărbat doar atunci când acesta se află pe patul de spital.
  13. Cadourile se desfac când se primesc. Este de prost gust însă să facem daruri şi să uităm să scoatem eticheta cu preţul. Doar atunci când oferim în dar o carte nu trebuie să scoatem preţul.
  Sursa:observator.news

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii