Rămâi conectat

Știri

„Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia“, proiect pentru promovarea meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia la nivel național și european

Publicat

în

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia“ este susţinut financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN, unde Municipiul Aba lulia are calitatea de solicitant, va fi supus votului consilierilor locali din Alba Iulia, în ședința din 28 mai.

Proiectul are ca scop revitalizarea şi repunerea pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europenă a meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia.

Punerea în practică a acestui deziderat implică, în primul rând, o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. De această componentă vor fi responsabili doi istorici cu o bogată experienţă profesională în domeniul prezervării patrimoniului cultural. în urma activităţii de cercetare, vor fi aduse în atenţia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba lulia, în vremurile în care oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei. Pentru a întră cât mai profund în atmosfera epocii, a evidenţia rafinamentul bucătăriei princiare, vor fi reconstituite şi ritualuri culinare practicate pentru principii Transilvaniei, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spaţii ale Europei medievale.

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară vor fi sintetizate şi într-o carte dedicată, ce va fi disponibilă în format tipărit şi digital.

în cadrul unui eveniment dedicat, va fi reconstituit un meniu de la curtea principilor ardeleni, dar şi ritualul culinar pe care-l implică. Evenimentul va fi comprimat fotografic, dar şi într-un spot video, care vor fi folosite ca instrumente de promovare a rezultatelor proiectului, beneficiarului şi finanţatorului şi în faza de sustenabiîitate.

Rezultatele şi produsele proiectului de faţă vor fi integrate şi în complexul de funcţiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Contextul proiectului:

Obiectiv general: Creşterea vizibilităţii si accesibilităţii meniurilor si ritualurilor culinare de la curtea principilor Transilvaniei.

Obiective spedfice (OS):

OS 1. Cercetarea ştiinţifica a surselor bibliografice si documentare privind meniurile de la curtea princiara de la Alba lulia si sintetizarea informaţiei sub forma a 30 de meniuri, cu reţele adiacente, de către un istoric din echipa proiectului.

OS 2. Revitalizarea atmosferei de la curtea princiara de la Alba lulia prin reconstituirea a 10 ritualuri culinare.

OS 3. Organizarea unei eveniment dedicat reconstituirii unui meniu si a unui ritual culinar de la curtea principilor ardeleni.

OS 4. Valorificarea cercetării de specialitate intr-o carte ce conţine 30 de meniuri si 10 ritualuri culinare reprezentative de la curtea principilor Transilvaniei.

OS 5. Promovarea activitatilor si rezultatelor proiectului.

Perioada de implementare: 5 luni

Valoarea proiectului: 52.000 lei {finanţarea nerambursabilă din partea AFCN este de 46.500 lei, iar contribuţia Municipiului Alba lulia este de 5.500 lei reprezentând 10,58% din valoarea eligibilă a proiectului)

Activităţile proiectului:

A1: Management de proiect (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A2: Documentare ştiinţifica meniuri servite la curtea princiara de la Alba lulia, în perioada Principatului Transilvaniei (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A3: Reconstituire ritualuri gastronomice specifice curţii princiare de la Alba lulia. (Responsabil: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba lulia);

A4: Organizare si derulare eveniment de reconstituire ritual gastronomic la curtea princiara de la Alba lulia (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A5: Realizare si lansare carte (Responsabil: municipiul Alba lulia;

A6: Activitatea de promovare si mediatizare(Responsabil: municipiul Alba lulia);

Gastronomia este o sursa importanta a identităţii României, mai ales astazi, avand in vedere explozia de influente in contextul globalizarii. Turismul gastronomic devine din ce in ce mai popular. Pe parcursul anilor, au fost susţinute financiar de către muncipiul Alba lulia un număr important de evenimente culturale de impact si a fost acordat un interes special promovării potenţialului turistic si gastronomoic al oraşului.

Primăria Muncipiului Alba lulia a făcut parte din reteaua-pilot de transfer de bune practici „Gastronomic Cities“ / „Oraşe gastronomice dezvoltata in cadrul programului URBACT II, cu scopul de a intari si dezvolta tradiţia sa gastronomica.

Proiectul propus urmăreşte sa revitalizeze si sa repună pe harta gastronomica locala, regionala, naţionala si europena meniuri, retete si ritualuri culinare de la curtea princiara a Transilvaniei, de la Alba lulia. Este inovator prin faptul ca determina crearea unei identitati gastronomice a oraşului Alba lulia, prin valorificarea rafinamentului bucătăriei princiare. Timp de peste 150 de ani, Alba lulia a fost capitala Transilvaniei. Revitalizarea meniurilor, retelor si ritualurilor culinare de la curtea princiara a Transilvaniei este importanta atat pentru valorizarea acestora ca elemente de patrimoniu imaterial, cat si pentru diversificarea experienţei comunităţii locale si a celor care vizitează oraşul cu gusturi autentice, cu ritualuri culinare unice. Publicul larg va avea posibilitatea de a explora experienţe gastronomice autentice atat prin intermediul unei cârti dedicate, ce va pune in lumina cunoştinţe legate de prepararea si servirea meniurilor de la curtea principilor ardeleni, cat si prin participarea la un eveniment de reenactment culinar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba