Principala noutate pe care o aduce proiectul se referă la stabilirea în mod clar că, în cazul elevilor din învăţământul obligatoriu, profesional, liceal acreditat/autorizat, reducerea se va aplica pentru toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, dar și pentru metrou. În ceea ce privește cuantumul reducerii, acesta va rămâne neschimbat – adică 50% pe tot parcursul anului calendaristic.

Referitor la studenții în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, aceștia vor putea călători, de asemenea, cu toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, dar și cu metroul, beneficiind de reducerea de 50% în timpul anului universitar. Spre deosebire de Legea educației, acest proiect de hotărâre prevede clar că studenții primesc reducerea și după ce au împlinit 26 de ani, dar doar până la sfârșitul anului universitar respectiv. De asemenea, este precizat că forma de învăţământ cu frecvenţă se referă la licență, master și doctorat.

Citește și Elevii care fac naveta pe distanțe de până la 50 de kilometri, pot beneficia de decontarea integrală a abonamentelor

În prezent, Legea educației naționale nr. 1/2011 nu prevede nici categoriile de trenuri și nici clasa pentru care se aplică facilitatea, indiferent că este vorba de elevi sau studenți. Astfel, reprezentanții MT au decis că este nevoie de aceste precizări suplimentare. O altă dispoziție vizează doar transportul cu metroul, reducerea aplicându-se cu condiția ca elevii și studenții vizați să aibă domiciliul în București sau să urmeze cursurile la instituţiile de învăţământ cu sediul în Bucureşti. Conform Legii educației, elevii și studenții beneficiază de o reducere de 50% pentru transportul local în comun, auto, feroviar și naval.

Sursa:avocatnet.ro