Recomandări pentru o deplasare sigură în condiții de vânt puternic

Adăugat la Știri

vantVântul afectează buna desfăşurare a traficului rutier. INFOTRAFIC atenţioneaza cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.

Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, le recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare condițiilor concrete de drum, să păstreze distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare.

Poliția Rutieră recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru ca șoferii să fie mai vizibili în trafic.

Potrivit ANM, în intervalul 13 noiembrie, orele 09 – 20, a fost instituit un COD GALBEN de intensificări ale vântului în sud, est şi centru, dar şi ninsori moderate cantitativ în nord şi centru. În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h şi pe arii restrânse vor atinge 80…90 km/h. Va ninge moderat cantitativ în nordul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, unde se va depune strat de zăpadă.

Totodată, meteorologii au emis şi un COD PORTOCALIU de viscol puternic în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, dar şi ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în nordul Moldovei. Acesta este valabil în intervalul 13 noiembrie, orele 11 – 18. Potrivit ANM, la munte va continua să ningă, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

ANM a emis o atenţionare meteorologică COD GALBEN de intensificări ale vântului în zona montană şi în nord-estul ţării, valabilă în intervalul 13 noiembrie ora 20 – 14 noiembrie ora 11. În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi Orientali vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală de 70…80 km/h, iar pe creste va sufla cu peste 90 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…60 km/h vor fi şi în Moldova, unde local va mai ninge slab.

În următoarele zile vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, astfel încât temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar în depresiunile Carpaţilor Orientali se vor înregistra în jur de -10 grade, mai informează meteorologii.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii