Rechinii de Groenlanda pot trăi până la 400 de ani

Adăugat la Știință și Tehnologie

Rechinii de Groenlanda sunt vertebratele cu cea mai lungă speranţă de viaţă şi pot atinge vârsta de 400 de ani în apele reci ale Oceanului Arctic, arată rezultatele unui studiu publicat, joi, în revista Science, informează sciencesetavenir.fr, citat de News.ro. Citește mai mult pe radiounirea.ro

57ade963682ccffccfdd4cb9

La longevitatea rechinilor contribuie faptul că se dezvoltă lent, aceştia crescând doar un centimetru pe an.

Astfel, speranţa de viaţă a rechinilor de Groenlanda o depăşeşte pe cea a ţestoaselor de Galapagos, care trăiesc între 150 şi 200 de ani, şi pe a balenelor de Groenlanda, care trăiesc peste 200 de ani.

O singură specie trăieşte mai mult decât rechinii de Groenlanda – scoica de Islanda, care poate ajunge la 507 ani.

Rechinul de Groenlanda este cel mai mare peşte care poate fi văzut în apele Oceanului Arctic. Acesta ajunge, la maturitatea sexuală, la 150 de ani, a mai arătat studiul.

Cercetarea se bazează pe analizele cu Carbon 14 efectuate pe lentilele oculare a 28 de femele prinse accidental. Cercetătorii au putut estima vârsta animalelor marine după ce au găsit urme de radiaţii atomice în ţesuturi, care provin din testele nucleare rezultate după anii 1950.

Cei mai mari rechini studiaţi au măsurat 4,93 de metri şi 5,02 metri. Cercetătorii au estimat că aceştia aveau aproximativ 335, respectiv 392 de ani.

Cea mai în vârstă femelă care a fost prinsă accidental a fost născută la jumătatea domniei lui Regelui Ludovic al XIII-lea.

Cea mai mică durată de viaţă a unui rechin de Groenlanda este de 272 de ani, au estimat autorii studiului.

Sursa: digi24.ro

Mihai Bantea

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0729.399.898
e-mail: bantea.mihai2008@gmail.com

Facebook 

Comentarii