Răzvan Popa, la Unirea FM: La Galda, în secolul XXI, oamenii încă preferă apa din fântânile proprii în detrimentul apei din rețeaua publică

Adăugat la Administrație, Știri

Locuitorii din mediul rural încă apelează la apa din fântânile proprii. Deși vorbim de o apă neverificată. Se întâmplă și în comuna Galda de Jos. Locuitorii din satele ce compun comuna sunt însă alimentați cu apa din rețeaua de apă tot din zona municipiului Alba Iulia, de mai bine de 10 ani.

Satele cele mai mari sunt deja deservite și urmează a fi extinsă rețeaua de apă în întreaga comună, a declarat la Unirea FM Răzvan Popa, funcționar în carul Primăriei Galda de Jos. În plus, apa din rețeaua publică este verificată, respectă anumite standarde iar la ora actuală presiunea este mult mai bună.

Răzvan Popa: ”Noi avem deja apă în Galda de Jos la gospodăriile populației de mai bine de 10 ani. Avem intenția să o extindem în toată comuna. Partea de început, unde sunt și cele mai mari aglomerări , satele cele mai mari, ele sunt deja deservite atât de apă cât și de canalizare. Omenii au început să se obișnuiască cu apa din rețeaua aceasta publică care are evident un grad de siguranță mai mare. Sigur, totdeauna va exista la țară discuția care este mai bună , apa de la fântână sau din rețea. Având în vedere situația economică actuală și faptul că în general acasă omul nu are cele mai bune metode pentru a testa calitatea apei, zic că este preferabil apa din rețeaua publică care este verificată , respectă anumite standarde, este asigurată o presiune mai bună. Ai asigurată, cel puțin la noi la Galda, știu că era la un moment dat calculată o medie de aproximativ 6 bari pentru instalația de apă curentă , ceea ce spre deosebire de ce aveam înainte de acesta apa din rețeaua publică, este cel puțin dublu ca valoare”.

Omul de la tara nu are cele mai bune metode pentru a-si testa calitatea apei din fântâni, de aceea este preferabil sa fie folosita rețeaua de apa potabila, spune funcționarul Primăriei Galda de Jos: ”În special la țară, în fântânile care sunt pe lângă majoritatea caselor există și o anumită concentrație de calcar în apă, care pe lângă faptul că poate sa fie dăunătoare pentru sănătate, aduce și anumite defecțiuni sau erodări în rețelele de instalații. Aduce repede uzură și din acest punct de vedere apa pe care o avem la Galda funcțională este foarte bună”.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii