Rămâi conectat

Social-Economic

Rablele cu număr de Bulgaria bagă în sperieţi şoferii români

Publicat

în

Circa 3.500 de accidente rutiere sunt provocate, anual, în România de automobile înmatriculate în Bulgaria. Acestea sunt conduse, defapt, de şoferi români care au dorit să evite plata taxei de mediu.

„Anual, în România, au loc în jur de 10.000 de accidente în care sunt implicate automobile înmatriculate în alte state ale Uniunii Europene. Dintre acestea, cel puţin o treime sunt maşini cu număr de Bulgaria. Vorbim, deci, despre 3.300-3.500 de accidente cu automobile înmatriculate în Bulgaria”, explică Ionel Dima, vicepreşedintele grupului Avus, cea mai mare firmă specializată în regularizarea daunelor transfrontaliere. Potrivit ultimelor date comunicate de Poliţie, la nivelul anului 2013, pe străzile din România circulau în jur de 110.000 de maşini cu număr de Bulgaria, majoritatea concentrate în judeţele Dunărene ca Giurgiu, Călăraşi sau Teleorman.Problema este că procedura pe care şoferul păgubit trebuie să o urmeze pentru a-şi recupera dauna este cu mult mai anevoioasă decât în cazul unui accident care implică doar maşini din România. În mod usual, şoferul trebuie să aştepte şi 2-3 luni până când dosarul său de daună este validat de asigurătorul bulgar. Mai mult decât atât , apar chiar situaţii când despăgubirea nu se mai plăteşte, după cum arată surse din zona asigurărilor. Dificultăţile sunt generate nu numai de faptul că procedura implică mai mult decât un asigurător dar şi pentru că maşinile cu număr de Bulgaria sunt înregistrate pe numele unor cetăţeni bulgari. De cele mai multe ori, aceşti cetăţeni sunt „”profesionişti”” în domeniu ceea ce face ca ei să aibă înregistrate pe numele lor sute sau chiar mii de automobile. În acest context, identificarea proprietarului este mai dificilă.
Care este procedura
Procedura ce trebuie urmată pentru a obţine despăgubiri în urma unei coliziuni cu un automobil înmatriculat la sud de Dunăre începe cu o verificare la Biroul Auto Român(BAAR), mai cunoscut ca Biroul Carte Verde. Potrivit legislaţiei internaţionale, constatarea şi evaluarea daunei va fi făcută de un corespondent din România al asigurătorului bulgar. Accesarea portalului BAAR este necesară tocmai pentru a afla care este acest correspondent. Şoferul păgubit introduce datele inscripţionate pe poliţa de asigurare în funcţie de care un soft specializat îi indică corespondentul din România. Dosarul de daună este întocmit de respectiva firmă şi trimis spre avizare asigurătorului bulgar. Procedurile de avizare sunt de cele mai multe ori mult mai anevoioase şi îndelungate decât ne-am dori. „Am întâlnit foarte multe cazuri în care s-a întâmplat ca asigurătorul bulgar să întârzie luni întregi sau să nu-şi dea acceptul pe dosarul întocmit în România. Apar foarte des situaţii în care bulgarii nu sunt de acord cu sumele care reies din evaluarea făcută de specialistul din România şi cer refacarea ei. Toate aceste lucruri înseamnă mult timp pierdut”, arată un specialist în domeniu.

Sursa:Economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

Workshop despre cooperarea dintre organizații ale societății civile și instituții de învățământ superior, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Workshop despre cooperarea dintre organizații ale societății civile și instituții de învățământ superior

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează, luni 1 aprilie, workshop-ul intitulat „Organizații ale societății civile și Instituții de învățământ superior: Instrumentar pentru cooperare în vederea creșterii accesului și sprijinirea finalizării studiilor pentru studenții subreprezentați din învățământul superior”.
Evenimentul se va desfășura în format hibrid – fizic în sala International Club (Biblioteca UAB) și online, pe platforma Teams – între orele 9.00 și 13.00.
Evenimentul va fi organizat ca parte integrantă a proiectului Erasmus+ – 2021-1-RS01-KA220-HED-000032129 – STATUS – Steering Transition and Advancement of Tertiary Underrepresented Students.
UAB este partener în acest proiect împreună cu alte instituții europene, precum: Visoka strukovna vaspitačka i medicinska škola u Vršcu (Serbia, coordonator), Universidade da Madeira (Portugalia), West Balkans Institute – WEBIN (Serbia), Università degli Studi di Palermo (Italia), CESIE (Italia).
Proiectul este coordonat, din partea UAB, de profesoara Teodora Popescu, de la Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației.
La workshop sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din România și reprezentanți ai societății civile, membri ai unor organizații de profil, implicate în educația grupurilor dezavantajate și subreprezentate din România.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

100 de ani pentru Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj

Publicat

în

Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj, la vârstă centenară

În comunitatea „Întâmpinarea Domnului” din Blaj a călugărițelor din Congregația Maicii Domnului a avut loc un moment aniversar plin de bucurie: în data de 15 martie 2024 Sora Maria Leontina – Eugenia Herciu – a împlinit venerabila vârstă de 100 ani.

Cu acest prilej sâmbătă 23 martie 2024, surorile Congregației, alături de Preacuvioasa Maică Teodorina, superioara Congregației Maicii Domnului, și de Sora Antoaneta, Superioară a Comunității CMD din Blaj au sărbătorit prin rugăciune.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de mulțumire pentru cei 100 de ani de viață ai Sr. Maria Leontina a fost celebrată la Capela Arhiereilor, de Preasfinția Sa Sa Cristian Crișan, episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au concelebrat Pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Pr. Anton Rus, Capelan al Comunității CMD din Blaj, Pr. Cristian David, Capelan al Comunității CMD din Cluj-Napoca și alți preoți apropiați de Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, a menționat în cuvântul de învățătură cu această ocazie că Dumnezeu lucrează ziua și noaptea; multe chemări în Sfânta Scriptură au avut loc în timpul tainic al nopții, precum s-a întâmplat în cazul sorei Leontina. Dumnezeu lucrează uneori prin intermediul lucrurilor mărunte iar nu neapărat prin voci interioare și lumini sclipitoare; Dumnezeu cheamă prin ceilalți semeni, așa cum a chemat-o pe Eugenia prin intermediul acelei călugărițe care a poposit în casa lor.

La finalul celebrării liturgice, Episcopul Cristian i-a înmânat Sr. Maria Leontina Ordinul „Ioan Inochentie Micu-Klein” conferit de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan pentru statornicia în credință.

Eugenia Herciu s-a născut în data de 15 martie 1924, în localitatea Șalcău, comuna Mihăileni, județul Sibiu, din părinții țărani Ioan și Maria, din neamul lui Bobel, creștini de confesiune greco-catolică. Tatăl era cantor la biserica din sat, iar mama, casnică. Faptul că părinții i-au fost apropiați de Biserică a contat mult în formarea ei – mărturisește astăzi Sora Leontina. A mai avut un frate mai mare și un altul mai mic. Își amintește că acolo, în sătucul ei, a urmat școala, iar în vacanțe și în restul timpului a muncit mult la lucrul câmpului și la îngrijirea vitelor pe dealurile cu iarbă din jurul satului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Workshop pe tema asistenței sociale, la Sebeș

Publicat

în

La Sebeș, workshop pe tema asistenței sociale

La Sebeș, asistenții sociali din județul Alba au participat la workshop-ul cu tema „Asistența socială între prezent și viitor”, eveniment facilitat de Irina Adăscăliței și Bianca Buzetto, de la C O N C O R D I A Academia, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate o serie de competențe – organizaționale, de gândire și acțiune, conexiuni și rețele, precum și dezvoltare personală care ajută asistenții sociali să-și asume responsabilitățile profesionale indiferent de funcția pe care o dețin, să-și dezvolte capacitatea de a face conexiuni și de a găsi mult mai ușor soluții.

Etica, reziliența, gândirea critică, grija de sine sunt doar o parte din competențele viitorului care ajută asistenții sociali să contribuie la construirea unor comunități mai puternice și mai conectate, dar și să găsească un echilibru între viața profesională și cea persoanală cu posibilitatea de a acționa în spiritul unor valori puternice, se arată într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Sebeș și Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.

La eveniment a fost reprezentată și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin lect. univ. dr. Claudiu Ștefani, din cadrul Departamentului de Științe Sociale al UAB.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba