Rămâi conectat

Știri

Protest al transportatorilor din Alba și alte trei judeţe, nemulţumiţi de creşterea tarifelor RCA: Traficul între Alba Iulia și Sebeș îngreunat

Publicat

în

Peste o sută de transportatori din patru județe (Alba, Sibiu, Mureș și Arad) și-au exprimat vineri nemulțumirile față de ‘creșterile exorbitante’ ale tarifelor RCA în cadrul unui protest spontan, care a îngreunat timp de aproape două ore traficul rutier pe DN 1 (E81) între Alba Iulia și Sebeș.

Mașinile au străbătut în coloană, simultan din ambele sensuri, drumul național, cu o viteză foarte mică, îngreunând astfel circulația rutieră.

Președintele Asociației Operatorilor de Transport Rutier Apulum, Dumitru Blaga, a afirmat că transportatorii își exprimă astfel „nemulțumirile față de creșterile exorbitante ale tarifelor RCA”. Dumitru Blaga a spus că de la 1 iulie au fost majorate din nou tarifele, resimțindu-se o creștere medie undeva la 4.000 — 5.000 de lei, adică în jur de o mie de euro, ce „s-au adăugat la ceea ce era deja prea mult”.

„Este dezastru, eu zic că este o problemă de siguranță națională”, a susținut acesta. Blaga a făcut o comparație cu transportatorii polonezi, care au ajuns, a spus el, cei mai mari transportatori ai Europei pentru că sunt susținuți de stat și au subvenții.

„Nu mai facem față, ni se iau contractele și cele din România. Nu mai putem vorbim de cele din Comunitate, unde este o luptă foarte strânsă. Noi avem acciză, avem asigurări, avem toate mai scumpe. Eu zic că este un caz de atentat la siguranța națională și că ar trebui discutat inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a declarat președintele Asociației Operatorilor de Transport Rutier Apulum. Acesta a susținut că „industria transporturilor a fost printre fanioanele industriei românești” în ultimii 25 de ani și „acum este un atac concentrat asupra acesteia prin multinaționalele care dețin firme de asigurări din România”.

Citește și Preţurile la producătorii din industrie revin pe creştere, rata anuală a urcat la -2,8%

La rândul său, Matei Mircea, secretar general al Asociației Operatorilor de Transport Rutier Apulum, a subliniat că este o manifestare a transportatorilor români împotriva societăților de asigurare. În opinia acestuia, respectivele societăți au drept scop „exterminarea acestei activități” a transportatorilor români.

Matei Mircea a spus că nu vede sensul asigurărilor RCA atâta timp cât există și polițele CASCO. „De ce? Pentru ca să găsim funcționari la Autoritatea de Supraveghere cu salarii de 15.000 — 20.000 de euro. (…). Ne-am săturat să fim vasalii, slugile Europei, acelor societăți comerciale care au venit și s-au infiltrat în România (…). Ne gândim la modul cel mai serios să vedem cum reușim să facem să inițiem un referendum pentru ieșirea României din Uniunea Europeană. Ne-am săturat de atâta subjugare și de atâta bătaie de joc. (…).Trebuie să ieșim din Uniunea Europeană pentru că așa nu se mai poate continua. Trebuie să luăm exemplul Marii Britanii’, a susținut transportatorul, care deține șapte vehicule.

Acesta a spus că are firmă de transport din 2000, dar că a început să își schimbe profilul pentru că „într-o asemenea manieră nu se mai poate”.

Un alt transportator, Florin Tomuța, a spus că principala nemulțumire este cuantumul primelor RCA, care au crescut, a susținut acesta, într-un mod de necrezut.

Citește și Amenzile vor fi primele datorii achitate la bugetul local, înaintea taxelor pentru clădiri și mașini

„Am ajuns să plătim prime RCA de 22.000 de lei pe un an pentru un cap tractor care efectiv nu a avut daune. Sunt alți colegi transportatori care au avut oferte de RCA până la 70.000 — 100.000 de lei pe an, în condițiile în care prețul unui camion second se întinde undeva între 15.000 și 20.000 de euro. Nu cred că este moral ca o asigurare RCA pentru un an să ajungă la sumele acestea astronomice”, a declarat Florin Tomuța.

Acesta a adăugat că un calcul matematic simplu arată că la zece polițe RCA este făcut „cadou” asiguratorilor un camion.

„Este inadmisibil. Este o frână în calea dezvoltării societăților comerciale cu obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Vrem să tragem un semnal de alarmă în așa fel încât autoritățile competente, în speță ASF-ul, să aibă o reacție. Practic, noi suntem doborâți de lipsa de reacție a ASF-ului”, a conchis transportatorul.

Protestul s-a încheiat fără incidente.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba