Protejeați cardul când faceți cumpărături de Black Friday : Verificați dacă site-ul cu care faceți tranzacția este de încredere

Adăugat la Știri

ture noapteaUrmează o perioadă în care comercianții fac reduceri la produsele vândute, iar mulți dintre dumneavoastră veți plăti online ceea ce cumpărați. Polițiștii vă recomandă să verificați dacă site-ul cu care faceți tranzacția este de încredere (dacă oferă date de identificare complete – contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) şi să analizaţi opiniile altor cumpărători, condiţiile de livrare şi de garanţie.

Atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Este indicat să nu se completeze niciun formular online în care se cer datele personale, să nu se deschidă emailuri de tip SPAM şi să se instaleze un program anti-phishing, conform Poliţiei Române.

De asemenea, ar trebui să verificați de fiecare dată lista tranzacţiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.

Cei care obișnuiesc să plătească cu cardul atunci când fac cumpărături trebuie să țină cont de câteva reguli pentru a se feri de atacurile informatice, atunci când fac plățile. Și asta indiferent dacă cumpără de pe Internet sau de la comercianți.

Citește și Sfaturi de la Protecţia Consumatorilor pentru Black Friday

Iată câteva dintre cele mai importante sfaturi pentru cei care plătesc cu cardul, prezentate de cei de la wall-street.ro.
1. Tratează cardurile bancare precum numerarul – aşa cum niciodată nu ai lăsa la îndemâna oricui portofelul cu bani cash, la fel trebuie procedat şi cu cardul. Nu le lăsa în mâinile străinilor.
2. Cumpără online doar de pe site-uri de încredere – pentru cei care preferă comoditatea, achiziţionarea produselor dorite de pe Internet este ideală. Uneori, însă, hackerii au arme puternice, iar utilizatorii acestor site-uri cad victime furtului de identitate. Aşadar, verificaţi dacă site-ul comerciantului are sisteme de securitate. Acestea includ o adresa URL care incepe cu „https”, în loc de standardul „http”, ceea ce înseamnă că site-ul respectiv foloselte un cod de criptare la transmiterea de date online. De asemenea, este bine ca în pagină să existe un simbol sau o pictograma a unei firme de securitate online, precum Verisign sau McAfee.

3. Fii atent atunci când călătoreşti – un hacker îţi poate sustrage informaţiile personale de oriunde din lume. Foloseşte-ţi cardul numai în ATM-urile bancare şi la comercianţii autorizaţi. De asemenea, este important să anunţi banca de la care ai cardul dacă urmează să călătoreşte pentru perioade mai îndelungate, în alte ţări, pentru ca aceasta să verifice dacă există achiziţii suspecte pe numele tău.
4. Evită calculatoarele şi reţelele WiFi publice – aceste platforme sunt extrem de vulnerabile, aşa că este de preferat să faci cumpărături online atunci când te conectezi la o reţea deschisă.
5. Nu salva numărul cardului bancar – stocarea informaţiilor personale de pe cardul bancar pe serverul unui retailer, pentru o completare automată la achiziţii online, nu este cea mai bună decizie.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii