Rămâi conectat

Știri

Proiectul “Grădinescu” prinde contur la Alba Iulia: O nouă atracție verde în Cetatea Alba Carolina. Lansarea proiectului, în 24 noiembrie

Publicat

în

created by dji camera

În curând, albaiulienii dar și turiștii ajunși în Alba Iulia se vor putea bucura de o nouă atracție verde în Cetatea Alba Carolina. Prin intermediul proiectului “Grădinescu” la Alba Iulia va prinde contur Grădina din Cetate. Grădinescu reprezintă un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educaţie, economie circulară, energie şi hrană se pot îmbina creativ  într-o reţea de grădini urbane, care să aducă un plus de energie şi vitalitate în viețile orășenilor.

Astfel, Grădinescu Alba Iulia, propune un concept inovator de amenajare a unui spațiu urban, dezvoltat de către Kaufland România în parteneriat cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România și cu sprijnul local al municipalitătii Alba Iulia.

Rețeaua Grădinescu constă într-o rețea națională de grădini urbane comunitare, dintre care 9 în București, 3 amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, 4 în parcările sau în spatele magazinelor și 2 în școlile din Capitală.
Grădinile sunt concepute pentru a fi îngrijite de locuitori prin participare și de echipa proiectului Grădinescu – prin expertiză, facilitare și cercetare.

Alba Iulia este primul oraș din afara capitalei în care este implementat conceptul de grădină urbană Grădinescu, după succesul din București.

Lansarea proiectului va avea loc pe 24 noiembrie 2018, orele 12:00 la Caponiera din spatele Palatului Apor, Alba Iulia.

La eveniment sunt invitati reprezentanti ai școlilor, grădinițelor, asociații și ONG-uri de la nivel local în vederea evaluării potențialului de a desfășura activități educative socio-ecologice începând cu primăvara anului 2019 și stabilirea unor protocoale formale de colaborare în acest sens.

Grădinescu Alba Iulia este un spațiu structurat în patru zone: Livada, în care există și un spațiu pentru evenimente – ecran de proiectie în aer liber, Grădina socială de umbră, Grădina educațională cu legume și Pajiștea înflorită, împreună cu un veritabil habitat pentru insecte. Locația nu a fost aleasă la întâmplare și se află în spatele unuia dintre simbolurile Cetății, Palatul Apor, deasupra Caponierei.

Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a arătat, și el, încântat de idee:

„Întoarcerea la natură ar trebui să fie mai mult decât o dorință a noastră, a tuturor. Ar trebui să fie – și, iată, la Alba Iulia chiar este – o direcție clară în care să îndreptăm orașul. Pentru ca toată această orientare spre un oraș verde nu aduce decât beneficii, fără excepții. De aceea sunt fericit pentru fiecare nou pom plantat în oraș. Dacă vorbim de o întreagă Grădina Urbană, e cu atât mai îmbucurător“.

La rândul său, Ionuț Bădică, Președintele ICPR a completat: „Nu a fost deloc greu să alegem Alba Iulia pentru prima „ieșire“ din București a unuia dintre proiectele noastre de suflet și de succes, „Grădinescu“. Am găsit o deschidere extraordinară aici și ne bucurăm că am putut da foarte repede formă Grădinii din Cetate,  mai ales că asta se întâmplă acum, la câteva zile distanță de 1 Decembrie, momentul Centenarului și reperul cel mai puternic din istoria noastră, a românilor“.

Managerul Comunicare & Corporate Affairs, Kaufland România, Valer Hancas a declarat: „Suntem încântați de ecourile pe care le are proiectul Grădinescu. Deloc întâmplător, am ales ca, în an centenar, să amenajăm cea de a zecea grădină urbană și prima din afara Bucureștiului la Alba Iulia, un oraș cu foarte multă încărcătură istorică pentru toată țara. Acesta va fi cadoul nostru și al partenerilor noștri pentru locuitorii orașului, care se vor bucura de tot ceea ce înseamnă o grădină amenajată într-un oraș”.

Parteneriatul recent parafat are, în primă fază, o durată de 1 an și o valoare de 31 000 de euro, din care 25 000 finantarea susținută de Kaufland România. Pentru amenajarea inițială a spațiului au fost plantați până în prezent aproximativ 40 de pomi fructiferi, 10 arbori și 120 de arbuști și peste 70 de plante aromatice perene, reprezentând mai mult de 28 de specii pe cei aproximativ 2000 de metrii pătrați de grădina și mai bine de 300  metrii liniari de straturi înălțate special dedicați grădinăritului.

Începând din primăvara lui 2019, Grădinescu Alba Iulia va propune un program presărat de evenimente educaționale, ateliere, proiecții de filme, activități în aer liber, sesiuni de grădinărit comunitar atât școlilor cât și tuturor cetățenilor din Alba Iulia interesați și doritori să afle mai multe și să se implice.

Contribuția financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia pentru Grădina din Cetate este de 6.000 de EUR și vine în completarea proiectului METAMORPHOSIS implementat de municipalitate, începând cu anul 2017, finanțat în cadrul programului european HORIZON 2020.

Mai multe informații despre proiectul Grădinescu se găsesc la următorul link: www.gradinescu.ro.

Programul zilei:

Vor lua cuvântul:

Valer Hancaș  –  Manager Comunicare & Corporate Affairs, Kaufland România

Nicolaie Moldovan  – Administrator public al Municipiului Alba Iulia

Ionuț Bădică – Președintele Institutului de Cercetare în Permacultură din România

Elena Stoia – Manager Grădinescu Alba Iulia

După prezentarea oficială, între orele 14:00 și 15:30 va avea loc o sesiune publică la fața locului dedicată publicul larg.  Dacă vremea va permite, vom avea ocazia să mulcim straturile spațiului educațional și să însămânțăm material săditor adecvat sezonului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 8,3 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și digitalizarea activităților didactice din școlile și grădinițele aiudene

Publicat

în

Aiud: Peste 8,3 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și digitalizarea activităților didactice din școli și grădinițe

Primăria Municipiului Aiud implementează în acest an proiectul „Dotări TIC pentru un învățământ modern în municipiul Aiud”, proiect prin intermediul căruia unități de învățământ aiudene vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT și softuri educaționale.
Investiția este finanțată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024.
Au fost deja achiziționate echipamente digitale pentru atelierul de practică al Colegiului Național „Bethlen Gabor”, în valoare totală de peste 193 de mii de lei.
Sunt în procedură de licitație: echipamente digitale pentru dotarea unităților de învățământ (achiziție în valoare de 3,8 milioane de lei), mobilier pentru dotarea unităților de învățământ (achiziție în valoare de 2,6 milioane de lei), materiale și echipamente didactice pentru dotarea atelierului de practică al Colegiului Național „Bethlen Gabor”, procedură reluată în urma unei contestații formulate (achiziție în valoare de peste 392 de mii de lei).
Se pregătește documentația pentru procedura de achiziție a materialelor didactice necesare dotării unităților de învățământ, în valoare totală de 1,2 milioane de lei.
Unitățile de învățământ beneficiare sunt Colegiul Național „Titu Maiorescu”, Colegiul Național „Bethlen Gabor”, Liceul Tehnologic, Școala Gimnazială „Axente Sever”, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 și Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași”.
Conform ghidului de finanțare, unitățile de învățământ cu profil preponderent agricol nu au putut fi înscrise ca beneficiare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba