Proiect pentru modernizarea celui de al treilea pavilion al spitalului din Cugir

Adăugat la Știri

Odată cu disponibilizarea fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, Cugirul are șansa să continue investițiile în spital. Primăria Orașului Cugir a înaintat către finanțare un proiect prin care urmărește să modernizeze și să rentabilizeze cel de al treia pavilion al unității medicale, în care se află sectiile de obstetrica-ginecologie si pediatrie. Intitulat “Creșterea eficienței energetice în clădirea publică Secția Maternitate și Pediatrie- Spital Orășenesc Cugir ”, proiectul a fost depus în data de 27 iunie, în baza Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritate de investiții 3.1, Operațiunea B-Clădiri publice. 

Potrivit primarului Adrian Teban, aproximativ 13.900.000 lei vor fi investiți în ultima clădire a spitalului rămasă nereabilitată. “După reabilitarea și dotarea ambulatoriului și a clădirii Interne-Chirurgie, modernizarea celui de al treilea pavilion al spitalului ne apropie considerabil de obiectivul major pe care ni l-am fixat în urmă cu patru ani, acela de a transforma spitalul din Cugir într-o unitate spitalicească capabilă să ofere condiții și servicii medicale decente. Suma pe care ne-am propus să o accesăm pentru derularea acestui proiect de rentabilizare energetică a clădirii este de aproximativ 13.900.000 lei.” Potrivit primarului Adrian Teban, din această sumă vor fi realizate lucrări de anvelopare, consolidare a pereților, reparații a acoperișului, de înlocuire a tâmplăriei, precum și lucrări interioare: finisaje (gresie, faianţă, zugrăveli, pardoseli PVC). Tot pentru creșterea eficienței energetice vor fi montate echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, vor fi înlocuite instalaţiile electrice, termice, sanitare, și vor fi instalate sisteme de aer condiţionat. In cea mai mare parte, clădirea își va păstra compartimentarea: la parterul clădirii va funcționa secția de obstetrică-ginecologie, la etajul întâi își vor avea locația sala de nașteri și sala de operație care va deservi exclusiv secției de ginecologie, în timp ce la etajul al doilea și mansardă se va amenaja compartimentul de pediatrie. În cadrul fiecărui compartiment va fi amenajat un salon special cu dotările necesare pentru persoanele cu dizabilități de mobilitate. Fiecare salon va fi dotat cu grup sanitar propriu, iar suprafața alocată fiecărui pat va fi de maxim 7 mp. Accesul în clădire se va face pe intrarea principală dinspre curte, având circuite separate pentru fiecare destinație, astfel încât să nu fie încălcate normele legale privind condițiile igienico sanitare specifice unităților spitalicești.

Citește și Primarul Adrian Teban, la Unirea FM : Cugirul va fi cuprins într-un studiu ce privește identificarea localităților ce au nevoie de conexiuni la autostrada

“Este de așteptat ca în câteva luni să primim un răspuns cu privire la eligibilitatea proiectului. Dacă vom obține finanțare, putem închide o etapă importantă a demersului nostru de eficientizare a spitalului, urmând să ne focalizăm eforturile pe rezolvarea altor probleme, in special pe atragere de cadre medicale, demers care se află în prezent în plină desfășurare.” a declarat primarul Adrian Teban. Administrația locală a finanțat din bugetul local reabilitarea și doatarea clădirii Interne- chirurgie, iar anul trecut au fost finalizate lucrările la ambulatoriul de specialitate, clădire ce a fost modernizată și dotată cu aparatură performantă cu bani europeni accesați de primărie.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii