Rămâi conectat

Știri

Proiect ANRE: Persoanele fizice care solicită racordarea la electricitate vor plăti până la 20% din costul extinderii reţelei

Publicat

în

Potrivit unei reglementări a ANRE, aflată încă în stadiul de proiect, în cazul în care extinderea reţelelor de distribuţie nu se justifică economic pentru firma de distribuţie, aceasta tot este obligată să facă lucrările dacă autoritatea locală o cere, dar o parte din cheltuieli va fi plătită de autoritatea locală şi de clienţi.

“S-a prevăzut posibilitatea de cofinanțare de către utilizatorii – persoane fizice și juridice care au solicitat racordarea la rețeaua electrică de interes public din zona în care autoritatea publică solicită dezvoltarea de rețea pentru electrificare sau pentru extinderea rețelei”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de ordin care modifică reglementarea actuală.

*Cât plăteşte distribuitorul şi cât clientul

“Astfel, operatorul trebuie să calculeze valoarea totală a lucrării și valoarea eficientă a acesteia, urmând a finanța lucrarea:

– integral, în cazul în care valoarea eficientă este mai mare de 80% din valoarea totală a investiției,
– exclusiv cota eficientă, în cazul în care valoarea eficientă se încadrează între 50% și 80% din valoarea totală a investiției,
– jumătate din valoarea totală a lucrării, în cazul în care valoarea eficientă este mai mică de 50% din valoarea totală a investiției”, scrie în metodologie.

“În cazurile în care operatorul nu este obligat să finanțeze integral lucrarea conform regulii de cofinanțare menționată mai sus, autoritatea publică, în comun cu utilizatorii care au solicitat racordarea la reţea, trebuie să asigure finanţarea lucrărilor cu diferența până la valoarea totală a acestora. Utilizatorii menționați sunt obligați să suporte cel puțin 20 % din cota de finanțare care revine în comun autoritații publice și utilizatorilor”, mai scrie în noua metodologie.

Există şi posibilitatea ca primăria şi viitori utilizatori ai reţelei să finanţeze în comun integral lucrarea, sau doar viitorii utilizatori să facă acest lucru. În acest ultim caz, viitorii clienţi vor deveni co-proprietari pe activele noi.

*Iată ce scrie în noua metodologie:

“Atât autoritatea publică, cât și utilizatorii pot finanța integral investiția, cu posibilitatea de recuperare la finalizarea lucrărilor a cotei de cofinanțare care revenea operatorului conform prevederilor Metodologiei, prin preluarea de către operator a activelor rezultate, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de Metodologia privind reglementarea conditiilor pentru preluarea de capacitati energetice de distributie a energiei electrice, aprobată prin Ordin ANRE.

În scopul participării la cofinanțare, utilizatorii devin parte a contractelor de finanțare și executare a lucrărilor, prin intermediul autorității publice sau prin reprezentant atunci când autoritatea publică nu participă la cofinanțare, membri în comisia comună care va stabili cota de proprietate asupra mijloacelor fixe, precum și proprietari ai mijloacelor fixe rezultate, cu aceleași drepturi și obligații prevăzute de Metodologie cu cele ale autorității locale.

După realizarea lucrărilor, se recalculează partea care revine fiecărei părți care participă la cofinanțare din valoarea finală a acestora, cu respectarea acelorași principii.

Cota de cofinanțare care revine în comun autorității locale și utilizatorilor poate fi suportată total de utilizatorii care au solicitat racordarea la rețea în zona de dezvoltare a rețelei, dacă aceștia doresc și solicită acest lucru.

Valoarea care revine fiecăruia dintre utilizatori din cota de cofinanțare în comun a acestora, indiferent dacă participă la cofinanțare în comun cu autoritatea locală sau participă fără autoritatea locală, se determină de operatorul de distribuție în funcție de punctul de racordare la rețea al fiecărui utilizator, pe baza modelului de calcul prevăzut de Metodologia de stabilire a compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite, prin instalaţie comună, la reţele electrice de interes public, aprobată de ANRE.

S-a inclus în anexa la Metodologie un model de calcul al eficienței lucrărilor, rezultat ca fiind necesar în urma constatării ANRE că operatorii iau în calcul ipoteze diferite privind costurile investiționale, unele nejustificate, care conduc la rezultate diferite.

Calculul de eficiență a lucrărilor se realizează având în vedere puterile aprobate sau în curs de aprobare pentru toți utilizatorii care urmează să fie racordați la rețeaua dezvoltată, atât casnici cât și noncasnici.”

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba