Profesorii ameninţă cu proteste: În 2 octombrie vor fi pichetate toate prefecturile, iar în zilele de 4 şi 5 octobrie va fi pichetat sediul Guvernului

Adăugat la Știri

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă că s-a decis demararea protestelor începând din 2 octombrie, dacă Guvernul nu este dispus să rezolve anumite probleme semnalate, cum ar fi calculul sporurilor salariale, plata sentinţelor judecătoreşti şi creşterea salariilor din 2018. Primele acţiuni vor viza pichetarea tuturor prefecturilor, în data de 2 octombrie, între orele 12.00-14.00, apoi pichetarea Guvernului, în zilele de 4 şi 5 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către reprezentanţii FSLI, Colegiul Naţional al Liderilor a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ.

Una dintre probleme este calculul sporurilor salariale. „Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri”, se arată în comunicat.

De asemenea, sindicaliştii vor ca la rectificarea bugetară, Executivul să găsească soluţii pentru plata sumelor care li se cuvin angajaţilor în baza unor sentinţe definitive.

Citește și Alexandru Dăncilă, ISJ Alba, la Unirea FM : 7 clase și jumătate sunt pregătite pentru învățământul dual, în Alba. Circa 300 de locuri libere în învățământul profesional

Totodată, aceştia se arată nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018, comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. Liderii FSLI, cer Guvernului „începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017”, se mai arată în document.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii