Profesoarele, la catedră până la 67 de ani: Vârsta de pensionare s-a modificat

Adăugat la Știri

Profesoarele pot ramane la catedra chiar si dupa ce au implinit varsta de 65 de ani, dupa ce ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri in Monitorul Oficial (M.O.), profesoarele care vor sa predea si dupa aceasta varsta trebuie sa depuna doua cereri la secretariatul scolii, pana pe data de 31 ianuarie 2019.

Ecaterina Andronescu a modificat un articol din metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Concret, de acum inainte profesoarele care pana la 1 septembrie 2019 implinesc varsta de 65 de ani vor putea sa ramana la catedra, daca doresc.
Pentru a se mentine in activitate titulare peste varsta de 65 de ani, profesoarele trebuie sa depuna pana pe 31 ianuarie 2019, la secretariatele scolilor, doua cereri:
  • O cerere pentru continuarea executarii contractului individual de munca pana la 65 de ani dupa implinirea varstei standard de pensionare,
  • Si o cerere de mentinere in activitate ca titular, in functia didactica peste varsta de 65 de ani
Ordinul nr. 5.728 care modifica metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic in anul scolar 2019-2020 a fost publicat miercuri, 9 ianuarie, in Monitorul Oficial.
Masura vine in contextul in care scolile se confrunta de ani de zile cu o criza de profesori. Numarul profesorilor si personalului din gimnaziu cu varsta peste 65 de ani, aflati conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 pana in 2016, potrivit Eurostat. Tot o dublare a numărului profesorilor și a celor din staff-ul școlii, cu vârste de peste 65 de ani apare și la liceu.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii