Producătorii de carne de porc pot depune la APIA, de astăzi, cereri de solicitare a ajutorului acordat pentru depozitarea privată a cărnii de porc.

Adăugat la Știri

Producătorii de carne de porc pot depune la APIA, din 4 ianuarie 2016, cereri de solicitare a ajutorului acordat pentru depozitarea privată a cărnii de porc. Citește pe radiounirea.ro care sunt condiţiile şi ce sume vor primi.

carne-porc-3Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în data de 14 decembrie 2015 a fost adoptat de către Comisia Europeană Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2334 de deschidere a depozitării private pentru carnea de porc și de stabilire în avans a cuantumului ajutorului. Regulamentul stabilește tipurile de produse eligibile, perioadele de depozitare, garanțiile aferente cererilor de sprijin, precum și cuantumul ajutorului pentru fiecare categorie de produs. Condițiile generale de derulare a măsurilor de depozitare privată sunt stabilite prin Reg. (CE) NR. 826/2008 din 20 august 2008.

Perioada de stocare, conform Regulamentelor Comunitare, poate fi de 90, 120 sau 150 de zile. Cantitatea minimă la care se referă o ofertă/cerere este de 10 tone în cazul produsului dezosat şi 15 tone în cazul produsului cu os.

Produsele eligibile (prevăzute în anexa la Reg. (UE) nr. 2334/2015) trebuie să provină de la porci crescuţi în UE în ultimele două luni şi sacrificaţi în abatoare agreate de UE pentru punerea pe piaţa comunitară, în maximum 10 zile înaintea datei de introducere în stoc.

Iată sumele forfetare de sprijin stabilite prin Reg.(UE) nr. 2334/2015:

Categoria 1 (Semicarcase fără picioarele anterioare, coadă, rinichi, diafragmă şi măduva spinării, Carcase întregi de animale cu o greutate de până la 20 kg): 90 zile – 274 euro/tonă, 120 zile – 291 euro/tonă, 150 zile – 307 euro/tonă;
Categoria 2 (Spete, Părţi anterioare, Spinări, cu sau fără ceafă, sau numai ceafă separată, spinări): 90 zile – 304 euro/tonă, 120 zile – 318 euro/tonă, 150 zile – 332 euro/tonă;
Categoria 3 (Picioare, spete, părţi anterioare, spinări cu sau fără ceafă, sau numai ceafă separată, spinări cu sau fără cotlet, dezosate): 90 zile – 335 euro/tonă, 120 zile – 350 euro/tonă, 150 zile – 364 euro/tonă;
Categoria 4 (Piept, întreg sau tăiat dreptunghiular): 90 zile – 250 euro/tonă, 120 zile – 264 euro/tonă, 150 zile – 278 euro/tonă;
Categoria 5 (Piept, întreg sau tăiat dreptunghiular, fără şorici şi coaste): 90 zile – 269 euro/tonă, 120 zile – 284 euro/tonă, 150 zile – 298 euro/tonă;
Categoria 6 (Părţi tranşate din „mijloc”, cu sau fără şorici sau grăsime, dezosate): 90 zile – 272 euro/tonă, 120 zile – 288 euro/tonă, 150 zile – 304 euro/tonă;
Categoria 7 (Slănină cu sau fără şorici): 90 zile – 168 euro/tonă, 120 zile – 175 euro/tonă, 150 zile – 182 euro/tonă.

Citește și Sezonul rece și carențele de vitamine

Pentru a fi eligibilă, oferta/cererea de sprijin privind depozitarea privată a cărnii de porc va fi însoţită de dovada constituirii unei garanţii în valoare de 20% din cuantumul ajutorului solicitat şi care trebuie depusă cel târziu înainte de data limită de semnare a contractului. Garanţiile pot fi depuse sub formă de numerar în contul APIA, scrisoare de garanţie bancară, emisă de o bancă comercială înscrisă în Registrul de evidenţă al BNR sau garanţie emisă de o societate de asigurare.

După 60 de zile de depozitare, operatorul poate solicita o singură plată în avans. Cererea de plată în avans trebuie însoţită de dovada constituirii unei garanţii egale cu plata în avans plus 10%.

Pot beneficia de ajutor la stocarea privată a cărnii de porc toate persoane fizice autorizate, II, IF sau juridice, plătitori de TVA, de pe teritoriul UE şi care: desfăşoară activitatea în sectorul cărnii şi/sau cel al creşterii animalelor şi sunt înscrişi în Registrul Comerţului; dispun, în vederea stocării, de instalaţii corespunzătoare autorizate sau au încheiate cu terţi autorizaţi contracte de depozitare; au autorizaţie sanitar – veterinară.
Sursa:transilvaniabusiness.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii