Rămâi conectat

Știri

Principalele schimbări valabile de astăzi: salariul minim crește, amenzi de circulație mai mari, facturi la utilități reduse, nou cod vamal

Publicat

în

De la 1 mai salariul minim crește cu 140 de lei, la 1.250 de lei brut. De asemenea, amenzile de circulație vor fi mai mari cu 20% în condițiile în care se calculează în funcție de salariul minim. Factura la gaza scade și aceasta cu câteva procente. Tot de la 1 mai, agricultorii sunt obligaţi să-şi înregistreze terenurile deţinute şi destinaţia acestora, iar firmele de comerţ exterior vor funcţiona după un nou cod vamal.

În mână, fiecare salariat plătit cu salariul minim va primi, de mâine, 925 de lei, în loc de 785 de ei.  Oficial sunt 1,1 milioane de români plătiți cu salariul minim, însă aproape 2 milioane de salariți vor beneficia de această majorare, spun datele ministerului Muncii. Circa 400 de mii din aceștia lucrează la stat. În şase ani, salariul minim pe economie în România s-a dublat. Cu toate acestea, nivelul rămâne printre cel mai scăzut din UE. Cel mai mare salariu este în Luxemburg, de peste 1.900 de euro pe lună.

Amenzile de circula’ie cresc cu 20% o dată cu majorarea salariului minim pe economie. Amenzile de circulaţie se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Mai exact câte 125 lei pentru fiecare punct încasat. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 250 de lei şi pot ajunge la 2.500 de lei.

Facturile populaţiei pentru gazele naturale vor scădea cu până la 3% de la 1 mai, ca urmare a scăderii tarifelor de distribuţie a gazelor naturale cu 6%.

Mai multi bani pentru zilieri
Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, deşi suma plătită zilierilor se stabileşte prin negociere între părţi, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Altfel spus, de la 1 mai 2016, zilierii nu pot fi plătiţi pe oră cu mai puţin de 7,41 lei, faţă de 6,22 lei – valoarea minimă acordată până astăzi.

CASS datorat mai mare
Majorarea salariului atrage însă cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plăti salariaţilor o remuneraţie netă mai mare, dar şi mai mulţi bani pentru taxele si contribuţiile obligatorii aferente salariului. De semenea, creşc şi contribuţiile plătite de către angajaţi.Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) cresc de la 57,7 lei/lună la 68,7 lei/lună – 5,5% din salariul minim pe economie. Astfel, pentru anul 2016, CASS va fi de 781 de lei, adică 231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie, la care se adaugă 550 de lei datoraţi pentru perioada mai-decembrie.
Aceste sume sunt datorate pentru veniturile din investiţii – dobânzi, dividende sau cedarea folosinţei bunurilor (chirii) – obţinute de cei care nu realizează niciun alt venit. De asemenea, CASS aplicat la nivelul salariului minim este datorat şi de cei fără niciun venit, dar care vor să fie asiguraţi în sistemul naţional de sănătate.
Astfel, costul total suportat de angajator creşte cu 43 de lei, iar cheltuielile angajatului se majorează şi ele cu 39 de lei.

Fermierii trebuie să declare terenurile deținute
Proprietarii de terenuri agricole trebuie să şi le treacă în registru, în perioada 1-31 mai, precizând destinaţia utilizării, suprafaţa cultivată şi numărul pomilo, potrivit ultimelor reglementări privind Registrul Agricol (normele de aplicare a Ordonanţei 28/2008)

Agricultorii care nu-şi înregistrează terenurile deţinute şi destinaţia acestora riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. „Organizată la nivelul fiecărei localităţi, activitatea de completare este coordonată de secretarul localităţii”, precizează normele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba