Rămâi conectat

Știri

Primul parteneriat între două licee, din Regiunea Centru și Landul Brandenburg, a fost semnat în județul Alba

Publicat

în

Liceul German Sebes si Scoala gimnaziala (oberschule/liceul) ”Dr. Wilhelm Polthier” din Wittstock (Landul Brandenburg) au semnat un parteneriat scolar la 8 iulie 2017, dupa 3 zile agreabile, dar si pline de eveni-mente in Transilvania. Din 5 pana in 9 iulie 2017, o delegatie a liceului din Wittstock/Dosse a vizitat judetul Alba in Regiunea Centru / Transilvania. Aceasta delegatie, formata din trei cadre didactice si cinci elevi, a fost condusa de directoarea liceului german, doamna Dr. Eva-Maria Vonino.

Toti reprezentantii liceului din Brandenburg s-au aflat pentru prima data in Romania. De aceea, ei s-au intalnit cu o deosebita curiozitate cu reprezentantii Liceului German din Sebes, cu echipa condusa de doamna director, prof. Verona Maria Onofrei, cu profesoara de limba germana, doamna Delia Cristina Raulea si cu coordonatoarea Biblio-tecii ”Lucian Blaga”, doamna Erika Guta, precum si cu sase elevi din Sebes.
Delegatia germana a fost primita chiar in prima zi de primarul municipiului Sebes, domnul Dorin Gheorghe Nistor, iar in cadrul discutiilor s-a precizat faptul ca atat administratia din Sebes cat si omologul sau, primarul din Wittstock, Jörg Gehrmann, doresc sa sprijine in mod activ acest parteneriat intre scoli.
Ulterior au fost organizate doua ateliere de lucru separate – unul pentru elevi si unul pentru profesori – pentru a discuta despre felul in care cele doua scoli pot colabora in viitor. Foarte repede participantii au constientizat ca exista mai multe puncte de vedere comune decat se credea anterior. Profesorii au constatat ca opiniile lor cu privire la predare, la sistemul de valori al tinerilor, la orientarea acestora in viata si la dezvoltarea constiintei lor civice sunt comune. Pe de alta parte, elevii romani si germani au dat dovada de deschidere, respect si intelegere reciproca, dar si dragoste de tara si toleranta fata de persoanele de diverse origini etnice. Practic, desi s-au vazut abia joi dimineata, elevii au devenit foarte repede, ”ca fratii”!
In aceste conditii au aparut repede si cateva propuneri: in Wittstock se va infiinta un grup de lucru mic pentru pre-darea unui curs de limba romana, iar un schimb educational intre profesori va aborda problemele referitoare la minoritati, la incluziunea sociala si egalitatea de sanse. Impreuna, cele doua licee vor colabora cu bibliotecile muni-cipale din Wittstock si Sebes, care, la randul lor, vor reflecta aspecte ale cooperarii romano-germane si vor cauta sa achizitioneze materiale didactice si de lectura in limba germana, pentru Sebes si in limba romana, pentru Wittstock. Pe de alta parte, reprezentantii celor doua unitati de invatamant au decis sa pregateasca noi proiecte comune care urmeaza sa fie dezvoltate, in special, in cadrul programului Erasmus Plus.
Primele activitati vor fi continuate in luna septembrie 2017, cand doi elevi din Sebes vor efectua o vizita in orasele Wittstock si Bad Freienwalde, in acesta din urma alaturi de echipa ADR Centru si a Consiliului Judetean Alba, iar la inceputul lunii februarie 2018 va avea loc un atelier de teatru in Wittstock, la care va participa un grup mai mare de elevi din Regiunea Centru. Evenimente sportive, schimburi de informatii prin Internet si social-media, precum si organizarea de tabere de vara, inclusiv concursuri tematice sunt cateva dintre temele pe care elevii si le-au stabilit ca obiective pe termen scurt si mediu.

Citește și Simion Crețu, la Unirea FM : 830 de milioane de euro, pentru ADR Centru, prin POR 2014-2020. Sunt proiecte depuse de autoritățile din Alba

In cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, oficializat in urma cu aproape un deceniu, precum si in urma vizitei doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabila pentru domeniul Afacerilor Europene in cadrul Ministerului pentru Justitie, Europa si Protectia Consumatorului, Regiunea Centru si judetul Alba au primit vizita acestui grup de tineri din Landul Brandenburg, pentru a crea o punte peste generatii, printr-un schimb educational cu elevii din Sebes. Acest proiect este coordonat de Reprezentanta din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, in cooperare cu ADR Centru. Actiunea noastra comuna este si un prim pas in cadrul activitatilor pe care intentionam sa le organizam incepand cu anul urmator, in Regiunea noastra, in cooperare cu tinerii din landul german, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, tinand cont de aplicatia pe care am depus-o spre finantare la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Consideram ca astfel facem un foarte bun schimb de idei si de informatii si implicam cu adevarat elevii si tinerii, in general, in activitati comune, cu tematica europeana, in special in privinta vietii sociale a comunitatilor din care fac parte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la acest prin acord de colaborare dintre o scoala din Regiunea Centru si una din Landul Brandenburg.

Cel mai important moment in cadrul schimbului educational romano-german a fost semnarea, de catre directorii celor doua institutii de invatamant, a unui acord de colaborare – numit de partea romana, in stil traditionalist, ”Hrisov de buna intelegere”. Acesta include, printre obiective, „intalniri personale ale studentilor si cadrelor didactice, precum si proiecte comune ale scolilor noastre, care vor ajuta comunitatile sa se cunoasca mai bine si sa creasca gradul de intelegere a problemelor socio-economice din fiecare tara si regiune, pentru a partaja informatii cu privire la experienta tehnica si educationala si pentru a realiza proiecte comune. Astfel, cele doua parti vor contribui la pacea si stabilitatea europeana, inclusiv prin a asigura intelegerea internationala intr-o Europa unita”.

Activitatile profesionale si turistice au fost pregatite de Reprezentantii oficiali ai Parteneriatului dintre Landul Bran-denburg si Regiunea Centru, dl. Klaus-Peter Krüger si d-na Dr. Birgit Schliewenz. Dupa incheierea vizitei delegatiei germane, dr. Schliewenz a declarat: ”In cel de-al 10-lea an de existenta a acestui parteneriat regional am realizat acest act de colaborare intre doua scoli care si-au propus sa deruleze mai multe activitati concrete in folosul tineri-lor. Acesta este un rezultat important si speram sa deschida o noua cale de cooperare intre scolile din ambele regi-uni, sustinand astfel, prin contacte si programe dedicate tinerilor, durabilitatea cooperarii regionale”.

adrcentru.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba