Rămâi conectat

Știri

Primul muzeu viu din România se deschide în vara lui 2016 în Alba

Publicat

în

Muzeul Viu de la Tecşeşti, judeţul Alba, urmează să fie finalizat în vara acestui an, informează Asociaţia Culturală Groove ON, care a lansat acest proiect în decembrie 2015.

Muzeul este situat într-un sat izolat din Munţii Apuseni, Tecşeşti, şi este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici şi denumirea de muzeu viu, informează iniţiatorii proiectului.

Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunităţii pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie şi folclor, comunitate care şi finanţează acest proiect.

În prezent, muzeul este funcţional în proporţie de 30 la sută. Pentru a fi dus la sfârşit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimează să îi strângă până la sfârşitul lunii februarie a acestui an. Proiectul „La Origini – Muzeul Viu” poate fi susţinut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente şi ateliere desfăşurate la Tecşeşti sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici şi hrăni ca pe vremuri.

«La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti» este un proiect unic în România, inovator şi complex”, declară Ionuţ Onea, preşedintele Asociaţiei Groove ON. „Este ca un tunel al timpului, prin care poţi călători dacă eşti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei şi vârcolaci. Este complex pentru că este şi o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului şi să producă un impact economic, cultural şi social durabil”, explică iniţiatorul proiectului.

Muzeul Viu de la Tecşeşti va fi împărţit în mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice. Acesta va reproduce locuinţe circulare şi pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de paie/ stuf. Totodată, perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ şi locuinţe din piatră, cu un turn de veghe fortificat, iar pentru perioada modernă va fi restaurată şcoala din sat, o casă veche de 200 de ani cu acoperiş înalt de paie.

De asemenea, va exista un atelier de lucru în ceramică, cu un cuptor pentru arderea lutului, iar experienţa traiului în Tecşeşti îi va învăţa pe locuitori să obţină diverse uleiuri şi unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista şi o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi şi arbuşti, care va fi bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. În plus, vor fi amenajate un iaz şi un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale şi zona de bucătărie.

Până în prezent, pe suprafaţa muzeului au fost construite o structură de casă de lut cu acoperiş de paie şi un cuptor de lut pentru pâine şi s-au pus bazele grădinii ecologice.

Muzeul este funcţional, iar în ultimii doi ani în acesta au fost organizate diverse activităţi culturale, tabere şi Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoşilor.

În satul Tecşeşti, trăiesc 14 bătrâni în prezent, în condiţiile în care în anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti” este un proiect independent, apolitic, care se susţine din donaţiile publicului pasionat de păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti, de iubitorii legendelor dacilor şi istoria Apusenilor, de natură şi autenticitate. Printre susţinători se numără şi organizaţia Cercetaşii României.

sursa: mediafax.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Detectoare pentru viață, în județul Alba

Publicat

în

În județul Alba, detectoare pentru viață

Marți 16 aprilie a început activitatea de montare a primelor detectoare de fum/monoxid de carbon din totalul de 500 de bucăți alocate locuințelor din județul Alba.
Mai multe familii din localitățile Noșlac, Vințu de Jos, Ighiu și Fărău au primit vizita pompierilor militari și voluntari, precum și a reprezentaților Delgaz, și au intrat în posesia unui asemenea dispozitiv, oferit cu titlu gratuit.
Activitatea este continuată în aceste zile în Arieșeni, Horea, Vadu Moților, Bistra, Ocoliș, Jidvei, Mihalț, Întregalde, Râmeț și Șugag.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Performanță pentru Corul „Apulum” al Seminarului Teologic din Alba Iulia

Publicat

în

Corul „Apulum” al Seminarului Teologic din Alba Iulia, o nouă performanță

Membrii ansamblului vocal „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia au participat la Olimpiada Națională Corală – faza zonală, desfășurată la Arad.

Formațiunea corală albaiuliană este dirijată de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, cadru didactic titular în cadrul instituției de învățământ preuniversitar. Prestația corului a fost apreciată de juriu cu punctajul maxim, 100 de puncte, ansamblul coral obținând Premiul I la Secțiunea „Seminarii Teologice”.

În cele 25 de minute alocate formațiunii corale albaiuliene, au fost interpretate patru piese care au vizat un repertoriu variat: „Kratima”, de Anton Pann, „Astăzi, Cel Prealăudat”, armonizare Iosif Fiț, „Florilegiu bizantin”, de Stelian Ionașcu, și „Răsunet de la Crișana”, de Ion Vidu.

„Reușita obținută la faza zonală a Olimpiadei constituie rezultatul activității susținute cu perseverență de către tinerii pasionați de cântul coral, desfășurată pe parcursul a numeroase ore de repetiții, prin participări la sfintele slujbe, dar și la diverse manifestări artistice”, se arată într-un comunicat de presă.

Corul „Apulum” a fost înființat în anul 1991 și, timp de nouă ani, până în 2000, a fost condus de prof. Iosif Fiț. Repertoriul abordat este unul preponderent liturgic, necesar participării la sfintele slujbe. Pe parcursul timpului, membrii formațiunii au obținut numeroase premii cu ocazia participării la diferite festivaluri și concursuri muzicale naționale. De asemenea, ansamblul vocal dirijat de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, în parteneriat cu Asociația Corală „Codex Apulum”, a pus în scenă Oratoriul Bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului”, de Paul Constantinescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Universitatea din Alba Iulia, membră a unui consorţiu european pentru formarea academică continuă

Publicat

în

Universitatea din Alba Iulia, membră a unui consorţiu european pentru formarea academică continuă

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia face parte dintr-un consorţiu european, ce are drept scop formarea academică continuă, alături de universităţi din Austria, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina, a anunţat, într-o conferinţă de presă, rectorul Daniel Breaz.

Potrivit rectorului, Universitatea „1 Decembrie 1918″ s-a alăturat proiectului de constituire a Consorţiului „European University for Academic Continuing Education”, contribuind astfel la dezvoltarea unei universităţi europene prin intermediul programului Erasmus+. El a precizat că acest consorțiu urmăreşte să contribuie esenţial la îndeplinirea obiectivelor stabilite în Agenda Socială Europeană, vizând în mod specific creşterea proporţiei adulţilor europeni care participă la programe de formare, cu scopul de a atinge un prag de 60% până în anul 2030.

Instituţia coordonatoare a consorţiului este o universitate din Krems, Austria, iar pe lângă cele nouă universităţi partenere, este şi un partener asociat din Bosnia-Herţegovina.

Zilele acestea, la Alba Iulia are loc o săptămână internaţională, la care  participă toţi partenerii din consorţiu,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba