Rămâi conectat

Știri

Primele zile de vară aduc ploi și vijelii în toată țara: De joi, vremea dă semne de revenire. Prognoza meteo pentru această săptămână

Publicat

în

Primele zile de vară aduc ploi şi vijelii în toată ţara. De joi, vremea dă semne de revenire. Meteorologii anunță temperaturi de până la 28 de grade. 

Marți, vremea va fi în general instabilă și rece pentru începutul lunii iunie. În centrul, sudul și sud-estul țării cerul va avea înnorări temporar accentuate și mai ales în cursul zilei vor fi perioade în care se vor semnala averse, însoțite de descărcări electrice, iar pe arii restrânse de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala local. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp cu o probabilitate mai mare în Muntenia, estul Olteniei și în Dobrogea. La munte, la altitudini mari vor fi precipitații și sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va prezenta unele intensificări în sud-vestul teritoriului, pe crestele montane, dar și în timpul ploilor, când poate lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade, iar cele minime între 1 grad în depresiunile din estul Transilvaniei și 11…12 grade pe litoral.

Miercuri: Deși valorile termice vor fi mai ridicate decât în ziua precedentă, în cea mai mare parte a țării vremea se va menține rece pentru această dată. Îmdeosebi în cursul zilei gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat, astfel în nordul, centrul teritoriului și în zonele de deal și de munte și pe arii restrânse în rest vor fi perioade de timp cu înnorări accentuate, averse, trecător însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat se va semnala grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp. În zona montană înaltă, vor fi averse de măzăriche,lapoviță sau ninsoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 grade în estul Transilvaniei și 24 de grade în vestul Olteniei, iar cele minime între 2 și 13 grade.

Joi: Vremea va continua să se încălzească, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii iunie, dar în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane din restul teritoriului, gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat. Astfel, vor fi înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea caracter torenţial, izolat vijelii şi căderi de grindină. Pe alocuri cantităţile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici, în a doua parte a zilei. Vântul va avea intensificări mai susţinute la munte, dar local şi temporar şi în celelalte zone, în special asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 28 de grade, iar cele minime între 6 și 17 grade.

Vineri: Vremea va deveni caldă în toată ţara, local călduroasă în sud şi în est, cu temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 21 și 31 de grade. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi pe spaţii mici averse slabe în zonele montane şi în sud-vest. Începând de seara, nebulozitatea se va accentua în jumătatea de vest a teritoriului, unde va ploua pe arii relativ extinse şi se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Aversele vor fi însoţite şi de descărcări electrice. În restul teritoriului şi al intervalului, astfel de fenomene vor fi posibile izolat. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze ce vor depăşi 70…80 km/h, dar local şi temporar şi în celelalte zone, cu precădere în regiunile vestice şi în sud-est. Minimele termice vor fi cuprinse între 8 și 18 grade.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Tendință de creștere a numărului de cazuri de rujeolă în Alba

Publicat

în

În Alba, tendință de creștere a numărului de cazuri de rujeolă

De la începutul anului și până acum s-au înregistrat la nivelul județului Alba un număr de 358 de cazuri de rujeolă, la nivel național fiind aproape 8 mii de cazuri.

Se constatî o tendință de creștere a numărului săptămânal de cazuri din județ, în prima săptămână a lunii aprilie înregistrându-se 68 de noi cazuri de rujeolă.

Potrivit DSP Alba, principala cauză a acestei epidemii este scăderea ratei de vaccinare, care la nivelul judetului Alba este la prima doză de 71,3% și la a doua doză de doar 47,7%. Pentru a evita o epidemie, rata de acoperire vaccinală la rujeolă trebuie să fie de 95%. Conform specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Alba, imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala.

„Prin vaccinare contribuiți atât la binele propriului copil cât și la binele întregii comunități. Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta. Vaccinarea se poate realiza gratuit în cabinetele medicilor de familie”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lista unităților de învățământ care fac parte din programul național „Masă sănătoasă”, actualizată: Care sunt numele noi din Alba

Publicat

în

Lista unităților de învățământ care fac parte din programul național „Masă sănătoasă”, actualizată

Lista unităților de învățământ care fac parte din programul național „Masă sănătoasă” a fost actualizată, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Este vorba despre ordinul comun al Ministerului Educației 4.139 din 4 aprilie 2024 și al Ministerului Agriculturii nr. 138 din 9 aprilie 2024.
Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează anexa la Ordinul ministrului educației și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 3.840/81/2024 privind aprobarea Listei unităților de învățământ preuniversitar incluse în Programul național „Masă sănătoasă” în anul 2024.
Pentru județul Alba, lista inițială cuprindea 28 de unități de învățământ.
Lista actualizată a școlilor din județul nostru include următoarele noi unități de învățământ: Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru, Școala Gimnazială Meteș, Școala Gimnazială Câlnic și Liceul Tehnologic Jidvei, cu structurile Școala Gimnazială Veseuș și Școala Gimnazială Bălcaciu.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

3 amenzi, zeci de avertismente, aproape 90 de firme controlate, fără cazuri de muncă la negru: Bilanțul controalelor inspectorilor ITM Alba, în săptămâna 8-12 aprilie 2024

Publicat

în

Amenzi de 6.000 lei și 30 de avertismente aplicate de inspectorii de muncă din Alba, în perioada 8-12 aprilie 2024

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2024, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

La data prezentei, la nivelul ITM Alba se află în derulare o campanie naționale , dispusă și monitorizată de Inspecția Muncii, și anume :
1. Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii 367/2022 privind dialogul social ,care se derulează în perioada 01.02.2024-31.12.2024.
2. In perioada 09.04.- 12.04.2024 s-a derulat la nivelul judetului Alba, Campania Nationala privind verificarea incheierii și executării contractelor individuale de muncă precum și respectarea normelor de securitate și sănătate in muncă de către salariații din domeniul Brutarii, Panificatie, producție paste făinoase , CAEN 1071,1072,1073.
Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate și subdeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămânal, către Inspecţia Muncii.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 08.04.- 12.04.2024, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 54
Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 619
Din care – femei : 293
Număr deficienţe constatate: 128
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : – 12 din care :

– 9 Avertismente ;
– 3 Amenzi – 6.000 lei;

Principalele deficienţe constatate în controale :

 nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
 nu au fost eliberate la încetarea activității, adeverințele de vechime;

 contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 nu au fost achitate salariile, la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
 nu se păstrează la punctele de lucru ale societății, copii ale contractelor individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 33
Număr deficienţe constatate: 59
Număr de măsuri dispuse : 59
Angajatori sancționați: 18
Nr. sancţiuni aplicate: – 21 din care:
– 21 avertismente;
Nr.evenimente comunicate : 1

Nr.evenimente in curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba