Rămâi conectat

Educație și Cultură

Primele calificări la etapa națională a olimpiadelor școlare, la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul Alba Iulia

Publicat

în

Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia dă dovadă și în acest an școlar de exemple de bune practici educaționale prin rezultatele obținute de elevi la olimpiadele școlare desfășurate până în prezent.

Olimpiada ,,Lectura ca abilitate de viață” și Olimpiada de lingvistică, olimpiade interdisciplinare, sunt menite să dezvolte elevilor capacităților creatoare, să le valorifice pasiunea pentru lectură, abilitățile comprehensive, de analiză și interpretare a textelor literare, nonliterare, modale, precum și raționamentul logic sau descifrarea codurilor lingvistice.
Elevii au demonstrat pasiune în tot ceea ce au întreprins și, învățând din profesionalismul cadrelor didactice care i-au îndrumat (profesor Teodora Dăncilă, profesor Cosmina Mircea și profesor Simona Mureșan), au obținut rezultate deosebit de frumoase, trei dintre ei calificându-se la etapa națională a acestor olimpiade.
La olimpiada ,, Lectura ca abilitate de viață”, adăugăm în palmaresul rezultatelor înregistrate în anii școlari anteriori, un număr de 6 premii și mențiuni, după cum urmează: eleva fruntaș Balea Bianca (XA) s-a clasat pe locul I, calificându-se la etapa națională iar eleva caporal Argatu Ioana (XI E) a obținut premiul III. La aceeași disciplină s-au obținut și patru mențiuni: elevele fruntaș Geică Cristina (X D) și Câmpean Maria (X B), eleva Tomoiagă Ioana (IX B) și elevul plutonier-major Crețu Cosmin (XII B).
Și olimpiada de Lingvistică ne-a încununat cu două calificări la etapa națională: elevul Rodilă Andrei (IX E) clasat pe locul I la etapa județeană și cu cel mai mare punctaj obținut la secțiunea de performanță, iar elevul sergent-major Știucă Nicușor (XII A) clasat pe locul al II-lea la aceeași etapă. Reușita lor este secondată de cea a colegilor Oprea Gabriel (XI C), clasat pe locul al III-lea, iar Sava Iza (X C) a obținut mențiune.
Așadar, prin pasiune și perfecționare continuă se obțin rezultate remarcabile, prin intermediul cărora se confirmă, încă o dată, că liceul militar albaiulian este o școală a performanței.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Trupa de Teatru Skepsis sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie, în 27 martie: Ce piesă vor juca la Casa de Cultură a Studenţilor

Publicat

în

Trupa de Teatru Skepsis sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie

În spiritul celebrării Zilei Mondiale a Teatrului, Skepsis vă invită miercuri 27 martie 2024, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, la unul dintre cele mai incitante spectacole clasice din repertoriu: „Preţioasele Ridicole”.

„Provocăm publicul la o reîntoarcere în Franţa din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Vom trage cu ochiul, cu urechea şi mai ales cu inima plină voie bună la societatea lui Moliere cu piesa care a marcat începutul succeselor pariziene ale trupei sale!

“Preţioasele Ridicole” este importantă şi pentru că este prima piesă în care Moliere lansează un atac deschis la adresa decadenţei, exceselor şi snobismului care cuprinsese deja o bună parte a aristocraţiei franceze. Concentrată în jurul unei conversaţii de salon, piesa deconspiră ridicolul la care se expuneau nobilii care erau adepţi ai „preţiozităţii” – o modă a vremii care domina saloanele luxoase ale aristocraţiei. Preţiozitatea presupunea practicarea unui anumit fel de a te îmbrăca, de a vorbi şi de a te purta care să te facă să pari cât mai inteligent şi cult, dar care din pricina lipsei de bun simţ şi educaţie nu făcea decât să scoată în evidenţă forma fără fond care stârneşte hazul”, au precizat reprezentanții Skepsis.

”Am ales să sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie. Deși vorbim de teatrul clasic, spectacolul este unul actual. Tot ceea ce se întâmplă nu face decât să confirme încă o dată faptul că, în esenţă, moravurile oamenilor nu se schimbă niciodată. Timpul a curs iremediabil, societăţile s-au transformat radical. Însă preţiozitatea aristocraţiei franceze a fost înlocuită în zilele noastre de snobismul burgheziei moderne, de analfabetismul funcțional al milionarilor şi vedetelor care apar peste noapte şi care încearcă să se promoveze ca modele sociale de urmat şi imitat inventând noi feluri de a vorbi sau noi feluri de a se îmbrăca.” a declarat Viorel Cioflică, coordonator al Grupului Skepsis..

Biletele (20 de lei pentru adulți; 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari; 5 lei pentru copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Vineri, 22.03.2024, între orele 09.00-15.00 sau în ziua spectacolului până la ora 18.30.

La inițiativa Institutului Internațional de Teatru, pe data de 27 Martie 1962 a fost celebrată pentru prima oară Ziua Mondială a Teatrului. De atunci această ziuă este marcată anual, reunind instituții și organizații de teatru din întreaga lume. Ziua Mondială a Teatrului este o sărbătoare a tuturor celor care valorizează și recunosc importanța teatrului ca artă și o ocazie de a atrage atenția guvernelor, politicienilor și instituțiilor care încă ignoră sau minimalizează importanța teatrului pentru dezvoltarea oamenilor și a societății.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul -, într-un mesaj, tradus în peste 50 de limbi. Anul acesta, mesajul este intitulat ”Arta înseamnă pace” și este semnat de Jon Fosse, renumit autor norvegian contemporan, din care prezentăm un fragment :

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului ”Stagiunea cu Skepsis 2024” – un proiect cultural care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Profesorii de la Centrul Județean de Excelență Alba, la o nouă conferință regională din programul „Școala încrederii”

Publicat

în

O nouă conferință regională din programul „Școala încrederii” cu partticiparea profesorilor de la Centrul Județean de Excelență Alba

Profesorii de la Centrul Județean de Excelență Alba au participat la o nouă conferință regională din programul „Școala încrederii”.

Conferința despre care vorbim a avut loc la Cluj-Napoca.

Conferința s-a bucurat de o participare numeroasă, la eveniment asistând directori de unități de învățământ și profesori din toată țara. „Noi, la Centrul Județean de Excelență Alba considerăm că perfecționarea continuă este o necesitate pentru orice cadru didactic”, se arată într-un comunicat de presă.

„Școala încrederii” este un program susținut de Wellbeing Institute și Transylvania College și care urmărește transformarea culturii organizaționale a școlilor din România, prin oferirea de activități de formare, facilitare și coaching dedicate profesorilor și elevilor. Întinzându-se pe parcursul a 5 ani, programul „Școala încrederii” este dezvoltat pe baza modelului recunoscut și validat la nivel național și internațional de la Transylvania College Cluj Napoca, inspirat din standardele românești ARACIP și cele britanice British Schools Overseas și este bazat pe integrarea rezultatelor reieșite din cercetări continue efectuate de experți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Premii pentru câștigătorii concursului de mesaje și logo-uri pe tema siguranței școlare din Alba

Publicat

în

Câștigătorii concursului de mesaje și logo-uri pe tema siguranței școlare din Alba, premiați

Elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, coordonați de profesoara Cecilia Griuian, câștigători ai concursului de mesaje și logo-uri organizat în cadrul campaniei ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, au fost premiați de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

„Educația este un vaccin contra violenței” este mesajul pe care un juriu format din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului Școlar Județean Alba, Consiliului Elevilor, Asociației de Părinți precum și cadre didactice din cadrul celor 5 unități de învățământ care au participat la concurs, l-au ales pentru a participa la etapa națională.

Pe locul 2 s-a clasat lucrarea elevilor Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Unirea, iar pe locul 3 s-a clasat Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia.

Cu sprijinul Asociației Apulum Pol, câștigătorii au fost recompensați cu diplome și ghiozdane.

Campania ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!” reprezintă un demers preventiv pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară și se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, până la sfârșitul anului școlar 2023- 2024.

Aceasta are ca scop informarea elevilor și părinților cu privire la noțiuni din domeniul juridic și identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba