Prime de 5.000 lei, de 1 Decembrie, pentru anumiți pensionari

Adăugat la Știri

Pensionarii ar putea primi 5.000 de lei cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2018, când românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire. Un proiect de lege depus în Parlament de un senator PNL prevede dublarea indemnizaţiilor şi sporurilor lunare ale invazilor, veteranilor şi văduvelor de război. Mai mult, unii dintre ei ar putea beneficia inclusiv de un ”premiu financiar” în valoare de 5.000 de lei net.

Potrivit proiectului de lege depus în Senat, cuantumul indemnizaţiilor lunare de care beneficiază în prezent invalizii de război, veteranii de război şi văduvele de război și care este prevăzut în Legea 49/1991, se dublează.

Astfel, inițiativa legislativă propune ca invalizii de război să primească următoarele indemnizaţii: 518 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; 462 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; 392 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate. Potrivit aceluiași document, cuantumul indemnizaţiei pentru veteranii de război şi pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, se majorează la 322 de lei lunar, relatează Antena1

Proiectul de act normativ propune, de asemenea, dublarea sporurilor lunare pentru invalizi și veterani de război, astfel că ei ar putea să primească, pe lângă indemnizaţiile lunare, şi un spor de câte 40 de lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 10 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depăşeşte un an calendaristic.

Propunerea legislativă introduce şi un premiu, în An Centenar, pentru veteranii şi văduvele de război. Astfel, proiectul de act normativ prevede introducerea în Legea 44/1994 a unui nou drept pentru veteranii de război şi văduvele de război, anume „un premiu financiar în cuantum de 5.000 de lei net pentru Anul Centenarului 2018”.

Sursa:dcbusiness.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii