Rămâi conectat

Administrație

Primăria din Cugir, nevoită să amâne din nou trecerea la un sistem integrat de gestiune a deșeurilor

Publicat

în

Administratia Publica locala a orasului Cugir este nevoita sa amane din nou trecerea la un sistem integrat de gestiune a deseurilor. Colectarea gunoiului de la populatie si persoane juridice se va face in continuare de catre vechiul operator, pana la 1 octombrie, cu posibilitatea prelungirii pana la data la care va deveni functional sistemul judetean de management integrat al deseurilor.

Acest lucru depinde de deschiderea Depozitului de la Galda de Jos, unde va ajunge gunoiul din tot judetul Alba si de operationalizarea staţiilor de transfer de la Tărtăria şi Blaj. Din pacate, licitatia organizata de CJ Alba pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării obiectivelor amintite a fost contestata la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, ceea ce ar putea amâna atribuirea efectivă a contractului cu cel puțin 30 de zile.
Pentru a intelege mai bine situatia, reamintim ca orasul Cugir este parte componenta a unui proiect cu fonduri europene derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris” Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Proiectul presupune extinderea la nivelul întregului județ a unui sistem modern, centralizat și uniform de gestiune a deșeurilor, în conformitate cu legislația națională și europeană. Din spusele primarului Adrian Teban, care este si Presedintele ADI „Salubris”, implementarea noului sistem depinde de operationalizarea depozitului de la Galda de Jos si a statiilor de transfer de la Tărtăria şi Blaj. „Avem operatori desemnati pe toate cele trei zone ale judetului Alba, insa acestia nu isi pot incepe activiatatea atata timp cat Consiliul Judetean Alba nu isi finalizeaza licitatiile pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos si a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria.”
Pentru zona din care face parte Cugirul, gestiunea activităţii de colectare şi transport a deşeurilor orasenesti a fost concesionata Asocierii SC RER Ecologic Service SA Oradea – Retim Ecologic Service SA . Pana la preluarea activitatii efective, noul concesionar demareaza activitatea de incheiere a contractelor de prestari servicii, pentru inceput cu persoanele juridice din localitate si cu populatia care locuieste la case, a caror facturi lunare vor depinde de volumul recipientului pentru care opteaza.
La randul sau, Primaria Cugir este preocupata să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă. În acest sens, in momentul de fata se lucreaza la amenajarea platformelor pe care se vor afla viitoarele puncte de colectare, cu acces limitat. In perioada imediat urmatoare, vor fi achizitionate incintele speciale de colectare, care urmeaza a fi amplasate pe viitoarele platforme.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Relocare în subteran a cablurilor pe încă șase străzi din Blaj

Publicat

în

Pe încă șase străzi din Blaj, relocare subterană a cablurilor

Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv și telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.
Prima stradă care va beneficia de relocarea în subteran a cablurilor este strada Clujului, lucrările urmând să înceapă în următoarele trei luni. Celelalte cinci străzi vor fi finalizate până la mijlocul anului 2025. Pe lângă relocarea cablurilor în subteran, vor fi montați stâlpi noi de iluminat, iar iluminatul public se va face pe LED.
„„Îngroparea” cablurilor este o necesitate pe care Blajul și-a asumat-o ca deziderat urban, în urmă cu șase ani. Procesul a fost accelerat în ultimii 4 ani, când am reușit să relocăm în subteran 57,8 kilometri de cabluri, în total având peste 70 de kilometri de cabluri de energie electrică și comunicații relocate în subteran.
Această investiție majoră, care duce Blajul și mai aproape de standardele europene, nu ar fi fost posibilă fără excelenta colaborare dintre administrația blăjeană și compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Alba și îi mulțumesc directorului Marius Ceteraș pentru sprijin!”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Acțiuni de ecologizare la Cugir: Când vor avea loc

Publicat

în

La Cugir, acțiuni de ecologizare

În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” –  Curățenia de Primăvară 2024, Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș.
Prima acțiune va avea loc joi 18 aprilie în zona Pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion „Parc”.
A doua acțiune de ecologizare se va desfășura sâmbătă 20 aprilie, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 9.00, având ca loc de întâlnire Poliția Locală Cugir.
Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba