Primăria din Cugir, nevoită să amâne din nou trecerea la un sistem integrat de gestiune a deșeurilor

Adăugat la Administrație, Știri

Administratia Publica locala a orasului Cugir este nevoita sa amane din nou trecerea la un sistem integrat de gestiune a deseurilor. Colectarea gunoiului de la populatie si persoane juridice se va face in continuare de catre vechiul operator, pana la 1 octombrie, cu posibilitatea prelungirii pana la data la care va deveni functional sistemul judetean de management integrat al deseurilor.

Acest lucru depinde de deschiderea Depozitului de la Galda de Jos, unde va ajunge gunoiul din tot judetul Alba si de operationalizarea staţiilor de transfer de la Tărtăria şi Blaj. Din pacate, licitatia organizata de CJ Alba pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării obiectivelor amintite a fost contestata la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, ceea ce ar putea amâna atribuirea efectivă a contractului cu cel puțin 30 de zile.
Pentru a intelege mai bine situatia, reamintim ca orasul Cugir este parte componenta a unui proiect cu fonduri europene derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris” Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Proiectul presupune extinderea la nivelul întregului județ a unui sistem modern, centralizat și uniform de gestiune a deșeurilor, în conformitate cu legislația națională și europeană. Din spusele primarului Adrian Teban, care este si Presedintele ADI „Salubris”, implementarea noului sistem depinde de operationalizarea depozitului de la Galda de Jos si a statiilor de transfer de la Tărtăria şi Blaj. „Avem operatori desemnati pe toate cele trei zone ale judetului Alba, insa acestia nu isi pot incepe activiatatea atata timp cat Consiliul Judetean Alba nu isi finalizeaza licitatiile pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos si a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria.”
Pentru zona din care face parte Cugirul, gestiunea activităţii de colectare şi transport a deşeurilor orasenesti a fost concesionata Asocierii SC RER Ecologic Service SA Oradea – Retim Ecologic Service SA . Pana la preluarea activitatii efective, noul concesionar demareaza activitatea de incheiere a contractelor de prestari servicii, pentru inceput cu persoanele juridice din localitate si cu populatia care locuieste la case, a caror facturi lunare vor depinde de volumul recipientului pentru care opteaza.
La randul sau, Primaria Cugir este preocupata să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă. În acest sens, in momentul de fata se lucreaza la amenajarea platformelor pe care se vor afla viitoarele puncte de colectare, cu acces limitat. In perioada imediat urmatoare, vor fi achizitionate incintele speciale de colectare, care urmeaza a fi amplasate pe viitoarele platforme.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii