Rămâi conectat

Știri

Primăria Alba Iulia lansează site-ul de prezentare a soluțiilor smart, în 25 iulie

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia, alături de partenerii din cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, lansează în ziua de 25 iulie, ora 12.00, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina, site-ul de prezentare a soluțiilor implementate sau în curs de implementare în baza parteneriatelor de cooperare din proiectul pilot: www.albaiuliasmartcity.ro.

Din datele pe care le avem, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente și sperăm, cu ajutorul partenerilor și al cetățenilor, să o transformăm într-una de referință pentru alte oraşe care pornesc pe acest drum.

Ajuns într-o fază de maturizare, cel puțin din punct de vedere tehnic, proiectul pilot Alba Iulia Smart City reunește peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei Alba Iulia, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt toţi cetățenii Albei Iulia, turiștii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalități care pot utiliza experiența şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administrația locală. Numărul parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcțională în următoarele luni, dar şi anul viitor.

Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluțiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, conform căruia orașul devine, pe tot parcursul anului 2018, o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraș. Alba Iulia este, la ora actuală, urbea cu cele mai multe proiecte smart din România, dar toate aceste proiecte sunt în faza de pilotare, de testare, de evaluare a perspectivelor, de „tatonare” a viitorului care, vrem, nu vrem, va fi smart.

Cu unele beneficii vizibile pentru populaţie şi cu altele cuantificabile doar din punct de vedere administrativ, proiectul are menirea de a transforma Alba Iulia – pe măsura posibilităţilor, fiind un proiect pilot – într-un oraş în care să putem sărbători 100 de ani la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 într-un mod orientat spre viitor, şi anume construind fundamentul digital pentru generaţiile care ne vor urma, pentru alţi 100 de ani de modernism sau, de ce nu, de ultra-modernism. De la soluţii de tip discuţie în timp real cu cetăţenii, ce vor deveni disponibile pe site-ul oficial al primăriei (http://www.apulum.ro), la o platformă de City Analytics şi de la servicii de e-cetătean la o platformă de date publice deschise de tip „Open Data”, o suită largă de soluții inteligente fac din Alba Iulia, în Anul Centenar, un oraş pregătit pentru a deveni cu adevărat un smart city.

Ceea ce este foarte important de subliniat este că nicio soluţie nu se testează în cadrul proiectului pilot fără un scop precis, dedicat folosului comunităţii sau administraţiei locale. Practic, fiecare soluţie are un corespondent în realitatea de nevoi ale oraşului: o necesitate pe care o soluţie sau mai multe au rolul de a o acoperi. Dacă este destul de performantă şi o face, are şansa să fie aplicată pe scară largă şi de către alte municipalităţi. Dacă nu funcţionează în parametri agreaţi, orice proiect, oricât de bombastic i-ar fi numele şi renumele, are şanse destul de scăzute să fie testat sau replicat şi în alt oraş.

Scopul tuturor testărilor este de a vedea, mai degrabă, „cu ce se mănâncă” un smart city – concept atât de des pomenit în mediile administrative şi de profil. Alba Iulia nu vrea doar „să digere” conceptul şi să-l facă şi mai „mainstream” faţă cum este acum, ci vrea să „îmblânzească” tehnologiile şi avantajele lor în folosul comunităţii, într-un mod inteligent: testând, scrutând efecte şi perspective viitoare. Credem că proiectul pilot Alba Iulia Smart City reușește să spargă bariere şi mentalități în privința modului în care administrația publică interactionează şi colaborează cu alte instituții şi companii în proiecte de interes public. Credem că am pus bazele unei echipe capabile să extindă proiectele testate astăzi şi ale unui nou mod de lucru în implementarea soluțiilor inteligente şi de impact pentru oras.

Tot efortul depus în cadrul acestui proiect îl rezumăm şi-l dedicăm Alba Iuliei, pentru a face oraşul mai accesibil, mai competitiv, mai creativ, mai comunicativ şi mai transparent în relaţia cu oamenii din comunitate, mai integrativ, mai eficient în consumuri şi mai atractiv pentru mediul de afaceri. Dacă până acum soluţiile au fost diseminate doar pe paginile de facebook Alba Iulia Smart City şi pe pagina oficială a Municipiului Alba Iulia, odată cu lansarea site-ului www.albaiuliasmartcity.ro, proiectul pilot de oraş inteligent va intra într-o nouă fază de promovare, pe de o parte mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor (realizate împreună cu partenerii), iar pe de altă parte mai vizibilă în mediul online. Desigur că site-ul va avea şi rolul de a invita alţi posibili parteneri să se alăture aventurii digitale cu care Alba Iulia a dat, practic, tonul în ceea ce priveşte noua perspectivă de dezvoltare a oraşelor din România, prin intermediul conceptului de pilotare.

Construcţia site-ului www.albaiuliasmartcity.ro (scalabil pe diverse rezoluţii, ce poate fi vizualizat pe orice dispozitiv mobil) este un tot proiect smart, derulat împreună cu partenerii noştri de la Civic Tech Bucureşti. Acesta va reprezenta sursa online principală și oficială de informare publică despre toate proiectele de oraş inteligent testate în Alba Iulia. Pe măsură ce alte solutii inteligente sunt agreate şi încep să fie testate, acestea vor fi publicate pe acest site, conţinutul fiind distribuit în cinci secţiuni: Descrierea proiectului, Specificaţii tehnice, Beneficii, Rezultate şi Media. Fiecare proiect are fotografii dedicate şi galerii media, acolo unde este cazul. În paralel, pe pagina de GitHub dedicată proiectului, se va putea observa în timp real evoluția tehnică a site-ului.

Invităm pe această cale şi alte companii din România să ni se alăture în proiectul nostru pilot de smart city, pentru ca la 100 de ani de România să contribuim împreună la dezvoltarea inteligentă a „oraşului în care s-a născut viitorul” – Alba Iulia, Cealaltă capitală. De asemenea, pe albaiulieni şi pe cei care ne vizitează, îi invităm să descopere proiectul, să testeze soluţiile si să se implice alături de municipalitate în tot ceea ce contează pentru oraş, implicit la îmbunătătirea solutiilor funcţionale şi la promovarea acestora.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba