Rămâi conectat

Știri

Prima lună plină de Crăciun în ultimii 38 de ani

Publicat

în

Crăciunul de anul acesta va fi unul cu lună plină, pentru prima dată în ultimii 38 de ani. Fenomenul încheie astfel un an plin de evenimente lunare speciale.
Luna rece.Fenomen rar în ziua de Crăciun
Ultima lună plină din acest an va purta şi numele de lună rece, sau lună plină rece, pentru că va avea loc la începutul iernii astronomice, la doar câteva zile după solstiţiul de iarnă. În România, faza de lună plină se va produce la ora 13:11, în prima zi de Crăciun. Luna se va afla la 180 de grade faţă de Soare şi va putea fi vizibilă pe tot parcursul nopţii. Când soarele va apune de la vest, Luna va răsări de la Est. În primele două seri de Crăciun, în stânga Lunii se vor vedea două stele strălucitoare una sub cealaltă. Stelele sunt Castor şi Pollux, gemenii.
Luna rece. NASA ne aminteşte de importanţa Lunii
„În timp ce ne uităm la Lună cu acesastă ocazie, merită să ne amintim că ea este mai mult decât doar un vecin celest. Istoria geologică a Lunii şi a Pământului sunt elgate intim, şi Pământul ar fi o planetă total diferită fără Lună”, spune John Keller, de la NASA. NASA mai aminteşte că ultima zi de Crăciun cu Lună plină, sau Lună rece, a fost în 1977 şi următoarea va fi abia în 2034.
Luna rece. 2015, an bogat în evenimente selenare rare
2015 a fost un an bogat în evenimente astronomice rare care au avut în centrul atenţiei Luna. Un fenomen extrem de rar, o eclipsă de Lună şi o super Lună concomitente, a avut loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie. Eclipsa de lună se petrece atunci când Luna se află în umbra Pământului, iar super Luna este fenomenul în care Luna plină se află în cel mai apropiat de Pământ punct din orbina sa eliptică. În general, Super Lunile se produc o dată la fiecare trei-şase luni. În timpul acestui eveniment, diametrul Lunii pare cu 14% mai mare decât de obicei. Fenomenul spectaculos a fost vizibil în aproape toată lumea. Un eveniment similar s-a produs ultima oară în 1982, şi următoarea dată când cele două fenomene astronomice vor avea loc în acelaşi timp va fi în anul 2033. Un alt fenomen rar care a avut loc anul acesta a fost „Luna albastră”. Este vorba despre apariţia a două luni pline în aceeaşi lună calendaristică, iar acestea au avut loc pe 2 şi 31 iulie. De obicei, o „lună albastră” poate fi văzută o dată la 21 de ani şi câteva luni. Contrar numelui, „Luna albastră” nu presupune colorarea satelitului în albastru. Denumirea se pare că este o eroare făcută de astronomul James Hu Pruitt. El a folosit termenul de “lună albastră” într-un articol publicat în anul 1946 şi, deşi greşeala a fost recunoscută în 1999, denumirea se mai foloseşte şi astăzi.

Sursa:adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba