Abuzul la care pot fi supuși copiii în mediul online ia diferite forme. Agresorii produc, distribuie și folosesc materiale în care copiii sunt supuși abuzurilor, transmit online abuzul sexual la care sunt supuși copiii și îi transformă pe aceștia în victime. Pregătesc copiii online pentru exploatare sexuală.

Există multe escrocherii, iar cei care le comit folosesc metode tot mai sofisticate:  oferte de angajare false, prieteni care sunt în străinătate și au probleme, promisiuni de câștig financiar rapid. Posibilitatea de a deveni victime ale escrocheriilor online este mare. A construi un Internet mai bun înseamnă să avem încredere în propriile instincte şi să ne documentăm temeinic, evitând situaţiile cu potenţial periculos, cum ar fi să ne întâlnim singuri şi într-un loc izolat cu o persoană pe care am „cunoscut-o” pe Internet, fără să informăm un adult în care avem încredere.

Este dificil să controlăm ce se întâmplă cu imaginile şi cuvintele noastre după ce au fost distribuite. Precauţia în distribuirea conţinutului este o modalitate prin care putem să evităm pierderea controlului asupra materialelor transmise în mediul online, dar chiar şi materialele protejate sau distribuite cu grijă pot fi furate sau comunicate neautorizat.

A construi un Internet mai bun înseamnă să ne protejăm pe noi înșine, dar şi să-i protejăm pe ceilalţi, abţinându-ne să publicăm materiale care i-ar putea pune în situaţii stânjenitoare ori le-ar putea face rău. De asemenea, înseamnă să avem în vedere posibilitatea de a pierde controlul asupra conţinutului chiar înainte de a-l crea. Setează corect opțiunile de confidențialitate.

Citește și INS : Aproape 65% din gospodăriile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă, în 2016

Opţiunile de confidenţialitate (privacy) disponibile pe platformele de social media pot fi setate astfel încât să filtreze persoanele care pot să vă vadă informaţiile, fotografiile şi filmele. Este important să vă gândiţi mereu la ce şi cui îi poate fi distribuit. Dacă opţiunile de confidenţialitate nu sunt setate la nivel de siguranţă, oricine poate vedea aceste informaţii.

Protecţia informaţiilor personale este la fel de importantă şi pentru ceilalţi. Nu este acceptabil să intrăm pe conturile altor persoane sau să le folosim numerele de telefon ori profilurile, fără permisiunea acestora.

De asemenea, este esenţială securitatea platformelor şi canalelor pe care le folosim. Sistemele nesecurizate permit accesarea neautorizată a informaţiilor şi a materialelor. Acum îți sugerăm să vezi povestea Jessicăi din Brazilia. Telefonul tinerei de 17 ani a fost furat, iar pozele nud stocate pe dispozitiv au fost distribuite pe internet. Vorbește cu copiii tăi despre siguranța online și offline.

Sursa:blog.unicef.ro și ea.md