Rămâi conectat

Social-Economic

Prețurile au scăzut în România anul trecut pentru prima dată în aproape jumătate de secol

Publicat

în

Statisticile oficiale au înregistrat o premieră: prețurile de consum din România au scăzut în 2015, după diminuarea din vară a taxei pe valoarea adăugată la alimente și pe fondul prăbușirii prețului petrolului. Află mai multe de pe radiounirea.ro

Institutul Național de Statistică a comunicat miercuri datele oficiale privind inflația din 2015, marcând pentru prima dată din 1971 (primul an pentru care sunt disponibile date privind inflația pe site-ul instituției) o scădere a prețurilor. După o ușoară creștere în decembrie comparativ cu noiembrie (un plus de 0,1 la sută), prețurile au marcat o scădere de 0,9 la sută pe ansamblul întregului an.

Ajutate de scăderea TVA de la 24 procente la 9 procente începând din iunie, prețurile produselor alimentare erau cu 6,2 la sută mai mici față de decembrie 2014, în pofida anului agricol mai slab. Comparativ cu sfârșitul lui 2014, prețurile produselor nealimentare au crescut cu aproape 2 procente, iar tarifele serviciilor au avansat cu 2,4 la sută.

Cotația petrolului pe piețele internaționale aproape s-a înjumătățit pe parcursul lui 2015, dar prețul combustibilului din România a scăzut cu doar 2,3 la sută anul trecut.

Prețul petrolului pe piețele internaționale aproape s-a înjumătățit pe parcursul lui 2015, coborând de la circa 60 de dolari per baril la aproximativ 35 dolari/baril (declinul s-a accentuat în ianuarie, iar cotațiile barilului au coborât chiar sub 30 de dolari marți). Totuși, prețul combustibilului din România a scăzut cu doar 2,3 la sută anul trecut.

În schimb, majoritatea utilităților s-au scumpit în 2015: costul energiei electrice a fost cu peste 5 la sută mai mare, prețul gazelor a urcat cu 7,5 la sută, iar serviciile de apă, canalizare și salubritate au fost cu 5,5 la sută mai scumpe. Deși majoritatea produselor alimentare au avut prețuri mai mici în decembrie 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut, cartofii au surprins cu o creștere de peste 20 de procente.

Inflația a fost chiar mai redusă decât estimările analiștilor. „Surpriza a venit în special din scăderea prețurilor produselor nealimentare, deoarece ne așteptam la o ușoară urcare înainte de scăderea TVA începând cu ianuarie”, spun analiștii ING. Rata inflației a rămas în teritoriu negativ pentru a șaptea lună consecutivă, și va mai rămâne în această zonă în următoarea perioadă, mai ales ca urmare a reducerii ratei generale de TVA de la 1 ianuarie (de la 24 la 20 de procente).

Unul dintre efectele cele mai vizibile ale deflației este scăderea dobânzilor la minime istorice. Dobânzile mici reduc apetitul pentru economisire și stimulează consumul, inclusiv prin credit, ceea ce, în mod normal, duce la o creștere a prețurilor. De aceea, analiștii, dar și oficialii băncii centrale, estimează o revenire a ratei inflației în zona de plus în a doua parte a anului.

Sursa: euractiv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Ecologizare pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Ecologizare pe malul râului Ampoi

Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare pe malul râului Ampoi, activitate la care au luat parte elevii claselor a X-a B și F de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesoarele diriginte Emilia Ioniță și Anca Hațegan.

După ce au strâns gunoaiele, elevii au urmărit și proiecții de filme documentare cu temă ecologică și au prezentat referate și proiecte pe această temă.

„În urma experienței minunate în natură, în care ne-am implicat în ecologizare alături de doamna dirigintă și colegii noștri, am realizat cât de importantă este natura pentru noi. Așadar, am decis să prezentăm un proiect captivant despre importanța protejării mediului și a respectului pentru natură. Sper că am reușit să inspirăm pe cât mai mulți să acționeze pentru un mediu mai curat și sănătos!”, au spus eleva caporal Ionela Gălușcă și eleva fruntaș Maria Hagiu.

Tot săptămâna aceasta, elevii clasei a IX-a A, alături de profesoara dirigintă Simona Mureșan, au ales să își ambienteze sala de clasă și au plantat mușcate. Jardinierele cu flori au fost așezate apoi la geamuri pentru ca spațiul în care elevii își desfășoară activitatea educativă să ofere culoare, armonie și energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Pregătiri pentru Ziua Rozelor la Aiud

Publicat

în

La Aiud, pregătiri pentru Ziua Rozelor

Marți 16 aprilie a avut loc o întâlnire de lucru a executivului local din Aiud cu reprezentanții Consiliului Județean Alba și ai Asociației Amicii Rozelor pentru organizarea celei de-a 21-a ediții a ceea ce organizatorii numesc cel mai colorat eveniment al județului Alba.
„Evenimentul Ziua Rozelor a crescut de la an la an, ajungând la utima ediție la câteva mii de participanți. Și pentru ediția din acest an pregătim o mulțime de surprize.
În curând vom anunța data desfășurării evenimentului”, au anunțat reprezentanții Primăriei Aiud.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba