Rămâi conectat

Știri

Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe

Publicat

în

In fiecare an, pe 6 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Nicolae, una dintre cele mai importante figuri in constiinta poporului roman, dar si il si asteptam cu infrigurare pe mosul cu acelasi nume.  Asadar, cu mic, cu mare, nimeni nu uita ca in seara de 5 spre 6 decembrie sa isi pregateasca ghetele in care vor descoperi cu emotie darurile lasate de Mos Nicolae.

Sarbatorile de iarna debuteaza cu venirea lui Mos Nicolae, cel despre care stim ca ne lasa o multime de cadouri in ghetele pregatite cu iscusinta si cu nerabdare. Nu mai este mult timp pana cand ne vom trezi cu ghetele pline de cadouri, asa ca trebuie sa ne pregatim din timp de aceasta sarbatoare magica.

Legenda sfantului prefacut in Mos darnic si bun nu a disparut nici azi, ba mai mult, a sporit ca insemnatate.

Cum s-a facut trecerea de la un sfant bun si darnic ce ii ajuta pe oamenii nevoiasi inca din secolul III, la un Mos ce soseste in fiecare iarna pe la casele copiilor, rasplatindu-i  pentru faptele bune de peste an? Descopera in randurile de mai jos legenda biblica a Sfantului Nicolae, legenda din care oamenii si-au extras povestile cu care ii incanta azi pe cei mici.

In noaptea dintre 5 si 6 decembrie, Mos Nicolae merge pe la toate casele pentru a lasa cadouri in incaltamintea pregatita de cu seara pe hol. Ghetele si cizmele copiilor, dar si a adultilor de asemenea, ar trebui sa fie asezate frumos pe holul de la intrare, astfel incat Mos Nicolae sa poata lasa rapid cadourile astfel incat sa poata ajunge si la restul caselor. Mos Nicolae este un personaj mai misterios, deoarece el nu este surprins niciodata precum Mos Craciun, un personaj cu a carui infatisare ne-am obisnuit deja. Inainte de a aseza frumos ghetutele si cizmele pe hol, acestea ar trebui sa fie curatate cat mai bine. Nu iti doresti sa il intampini pe Mos Nicolae cu o pereche de ghete murdare, nu? De asemenea, o astfel de imagine l-ar putea influenta sa nu mai lase nici un cadou, ci doar cate o nuielusa. Nuielusa este obiectul pe care il primesc copiii dar si adultii care nu au fost cuminti. In seara de 5 decembrie trebuie sa speli bine ghetutele si chiar sa le dai cu lac sau o crema de protectie, astfel incat sa fie cat mai stralucitoare pentru a-l indemna pe mosul sa lase cat mai multe cadouri.

Nicolae a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian ( 284 – 305), fiind intemnitat pentru credinta pe care o impartasea si celorlalti. In vremea imparatului   Constantin el a fost eliberat, fiind apoi numit arhiereu. Aceasta este perioada in care lumea a aflat de minunile pe care le infaptuia, intorcand pe numerosi pagani la dreapta credinta, potrivit felicitari.com . Este binecunoscut faptul ca Sfantul Nicolae este patronul spiritual al multor orase din Olanda, Rusia sau Franta, el fiind, de asemenea si protectorul marinarilor, al calatorilor, dar si al copiilor si al fetelor de maritat.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ cu bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. De asemenea, în tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba